Platform over gevels, glas & daken
Indrukwekkend felsdak voor Paviljoen Scheveningen 

Indrukwekkend felsdak voor Paviljoen Scheveningen 

Aan het einde van de Noordboulevard in Scheveningen, letterlijk op het strand, is een nieuw paviljoen verrezen. Op basis van een draadmodel van Wim de Bruijn Stedenbouw & Architectuur heeft Felspartners een indrukwekkend aluminium felsdak gerealiseerd in een vorm die aanvankelijk niet voor mogelijk leek. 

Geestelijk vader van het ontwerp van het nieuwe paviljoen is Wim de Bruijn. “Het paviljoen vormt de bekroning van de nieuwe Boulevard van Scheveningen en verbeeldt de toekomst met haar iconische verschijningsvorm. Het gebouw combineert de elegante gebogen vormen van de Morales-boulevard met de golven van de zee en de schelpen op het strand, verstild en bevroren in een witte compositie van staal en glas.” Voor het ontwerp van het gebogen dak is een bijzondere methodiek gehanteerd. “De Bruijn heeft een laken als het ware over de plattegrond van het paviljoen gedrapeerd. Dat resulteerde in een niet bestaande vorm,” concludeert Jan Brinkman van Felspartners. “Sterker nog, in de beginfase kon er in Revit niet eens een doorsnede worden gemaakt van het dak.” Reden voor de architect om bij Felspartners aan de bel te trekken, totaalleverancier op het gebied van felstechniek.

Op basis van een draadmodel van Wim de Bruijn Stedenbouw & Architectuur heeft Felspartners een indrukwekkend aluminium felsdak gerealiseerd in een vorm die aanvankelijk niet voor mogelijk leek.
Het paviljoen vormt de bekroning van de nieuwe Boulevard van Scheveningen en verbeeldt de toekomst met haar iconische verschijningsvorm.

Veel rekenkracht en afstemming

Gezien de uitdagende vorm heeft Felspartners samen met de staalleverancier – het paviljoen heeft een stalen skelet – én de architect het ontwerp verder vormgegeven. “Een plezierige manier van werken,” blikt Brinkman terug. “Doorgaans volgen wij de ondergrond met onze felsbanen, maar nu konden we sturen naar het meest optimale ontwerp. Het leek wel op een bouwteamconstructie waarin de input van alle partijen werd verzameld om samen tot een optimaal resultaat te komen. In dit geval maar goed ook, want het indrukwekkende dak vereiste de nodige afstemming en ‘rekenkracht’. De beoogde vorm van het draadmodel kon namelijk niet gerealiseerd worden met de staalconstructie. In de laag tussen de contouren van het uiteindelijke dak en de onderliggende staalconstructie gebeurt dus veel. En dat is nog een understatement.”

De stalen onderconstructie van het felsdak is gefacetteerd opgebouwd.

Complexe ‘tussenlaag’

De stalen onderconstructie van het felsdak is gefacetteerd opgebouwd, legt Brinkman uit. “Dit vormt de basis voor de uiteindelijke vorm van het dak. Op de staalconstructie is vervolgens een vlakke staalplaat geplaatst die de gefacetteerde vorm volgt. Dit om massa te creëren om eventueel geluidsoverlast van binnen naar buiten te voorkomen. Op deze staalplaten hebben we een aan twee zijden gewalste buisconstructie op pootjes geplaatst, die in hoogte verstelbaar is. Zo konden we perfect de beoogde contouren van het felsdak volgen. Het aluminium felsdak is met speciale clips aan de buisconstructie bevestigd, zodat het probleemloos kan uitzetten en krimpen. De felsbanen zelf zijn uitgevoerd in Kalzip X-tail profielen die het mogelijk maken om deze buitengewone, driedimensionale vormen te kunnen realiseren. De lengtemaat van het dak verandert immers naarmate de de bolling groter wordt. Dat vraagt om felsbanen die smal beginnen, in het midden breder uitlopen en weer smal eindigen.” 

Het eindresultaat stemt naar ieders tevredenheid. Scheveningen is een prachtig strandpaviljoen rijker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details