Platform over gevels, glas & daken
Imposante transformatie van bijzonder rijksmonument

Imposante transformatie van bijzonder rijksmonument

Een bijzonder project; de transformatie van het voormalige ziekenhuis Meerenberg tot woningen. Heiko Hulsker is de verantwoordelijke architect van deze rijksmonumentale herontwikkeling. Het draagt de naam Carré van Bloemendaal vanwege de carrévorm waarin het in 1848 is gebouwd. Het gebouw is destijds ontworpen door J.D. Zocher jr.

“Helaas heeft het ruim twintig jaar leeggestaan en was het enorm vervallen,” zegt Frank Hoegen, projectleider bij Heilijgers. “In augustus 2016 zijn we gestart met de voorbereidingen en vanaf mei 2017 begon de daadwerkelijke uitvoering.” Heilijgers ontzorgt graag bij zogenaamde complexere werken. Dit werk heeft alle facetten in zich waar Heilijgers goed in is: restauratie, renovatie, revitalisatie én nieuwbouw.

naamloos-1-kopieren

Aan de buitenzijde zijn er op de begane grond serres tegen het oorspronkelijke gebouw geplaatst. Alle circa 500 m2 aan Hermeta puien zijn gecoat met de seaside moffellaag, omdat het een kustproject betreft.

 

Behoud van oud

Hoegen: “Inmiddels is er een geheel nieuwe betonnen fundering onder het gebouw gemaakt. Een behoorlijk ingrijpend deel van de renovatie. Verder is het gebouw voorzien van een compleet nieuw dak en zijn de woningscheidende wanden in het gebouw aangebracht. De oude houten balkenvloeren zijn waar nodig hersteld en/of vervangen. Voor wat betreft het dak én de gevels, moest het authentieke karakter van het gebouw zoveel mogelijk intact blijven.”

carre-van-bloemendaal-08_0001-kopieren

De grote schuifpuien hebben een bovenlicht met geïsoleerd glas. Omdat het veelal begane grond puien betreft, voldoen ze aan de eisen van inbraakwerendheid WK-2. Alle gevelkozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen met een authentieke uitstraling en met klassieke kozijndetails, maar uiteraard wel voorzien van dubbelglas.

 

“Nadat alle aanbouwen waren verwijderd, restten er grote wonden in de gevel. Dat was soms met enkele stenen aan te helen, maar her en der bleek compleet gevelherstel nodig. Alle gevelkozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen met een authentieke uitstraling en met klassieke kozijndetails, maar uiteraard wel voorzien van dubbelglas. Architect Heiko Hulsker heeft veel overlegd met de beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed Gemeente Bloemendaal om zoveel mogelijk de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw te behouden.”

carre-van-bloemendaal-13_0001-kopieren

Een imposant transformatieproject: het gebouw behoudt haar oorspronkelijke uitstraling, maar voldoet wél aan de wensen van deze tijd.

 

Aluminium serres

Aan de buitenzijde zijn er op de begane grond serres tegen het oorspronkelijke gebouw geplaatst. Heilijgers heeft Hermeta mee laten denken in de uitvoering en mogelijke afmetingen van de aluminium (schuif-)puien. Hermeta is al decennialang producent en leverancier van aluminium gevelelementen. Wim Kok, accountmanager bij Hermeta: “Rekening houdend met de ontstane gevelbeschadigingen én de afmeting van de puien -gezien de hoogte en grootte van de serres- was dat een hele uitdaging. Het moet esthetisch mooi zijn, maar ook functioneel goed werken. Het voordeel van aluminium is dat we ook thermisch gezien prachtige oplossingen bieden.” De grote schuifpuien hebben een bovenlicht met geïsoleerd glas. “Dat heeft nogal een gewicht en mag beslist niet doorbuigen omdat de schuifpui dan vast zou kunnen lopen. Daarom zijn in een vroeg stadium de engineers van Hermeta Gevelbouw erbij betrokken. Onze engineers hebben samen met de constructeurs voor de overgang van de schuifpui naar het bovenlicht de verstevigingen berekend. We bieden altijd graag het totaalplaatje: engineren, produceren en monteren.”

carre-van-bloemendaal-03_0001-kopieren

We hebben in dit project een moderne kunststof zwarte spacer toegepast in het glas. Een mooi voorbeeld van een klein detail bij het moderniseren van een oud gebouw. Niet alleen esthetisch maar ook functioneel, omdat kunststof beter isoleert.

 

Vertrouwd

De samenwerking tussen Heilijgers en Hermeta gaat al enige tijd terug. “We hebben al diverse projecten samen gedaan en dat bevalt uitstekend,” zegt Hoegen. “Hermeta is een club die niet alleen uitvoert maar ook meedenkt, ook in het voortraject kijkt naar de bestaande bouw, het globale plan van herstel maar ook het vele uitzoekwerk bij zulke projecten niet schuwt. Het is mooi dat je al samenwerkend vele malen in staat bent gebleken om oude gebouwen te behouden.” Kok vult aan: “Ik kan wel zeggen dat wij als Hermeta trots zijn dat we hofleverancier van Heilijgers zijn. Voor grote projecten zoals deze, tot woontorens en zélfs hun eigen voordeur. Vertrouwen is het belangrijkste fundament dat er is!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details