Platform over gevels, glas & daken
Imposant in vele opzichten

Imposant in vele opzichten

Uitzicht staat centraal in Cruquius 1.3 in Amsterdam. Het ontwerp van Arons en Gelauff architecten vertaalt zich in veel glas en hoge ramen, waardoor daglicht optimaal naar binnen schijnt en bewoners vanuit de appartementen prachtig uitzicht hebben op de fraaie omgeving. Schipper Kozijnen heeft hier ruim 11.000 m2 aan aluminium kozijnen mogen leveren, grotendeels voorzien van volledig geïntegreerde Proscreens Zip van Schellekens & Schellekens voor een optimaal woongenot in de vier imposante L-vormige gebouwen.

Cruquius 1.3 is één van de pareltjes op Cruquiuseiland, gelegen direct aan de Entrepothaven in Amsterdam. De vier gebouwen kenmerken zich door een uniek design, fraaie buitenruimten en een luxe afwerking. Het gebruik van beton, veel glas en de zaagtanddaken herinneren aan het industriële verleden van het gebied dat sinds enkele jaren geleden een ware metamorfose ondergaat. Cruquius 1.3 is de derde ontwikkeling in rij, na Cruquius 1.1 en Cruquius 1.2. “De eerste twee projecten op Cruquiuseiland hebben we in hetzelfde team met Arons en Gelauff architecten en Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV gerealiseerd”, zegt Jappe Dekker van Schipper Kozijnen. “Cruquius 1.3 is hier een prachtig vervolg op.”

Kawneer RT 72 Reflex

Schipper Kozijnen heeft voor Cruquius 1.3 ruim 11.000 m2 aan aluminium kozijnen geleverd en gemonteerd. “De kozijnen zijn grotendeels uitgevoerd in de serie RT 72 Reflex van Kawneer en geanodiseerd in een champagnekleur”, vertelt Dekker. “Om de afwerking naar het beoogde luxe niveau te tillen en om een optimale luchtdichting te garanderen, hebben we gebruik gemaakt van het verdektliggend beslag van Siegenia. Anders dan bij de eerdere projecten hier op het eiland zat de grote uitdaging hem in het forse formaat van de ramen en dan met name op de vijfde en zesde verdieping. Het gaat om exemplaren van telkens zo’n 4,5 bij 5 meter, ook nog eens in combinatie met een geïntegreerde zonwering.   ›

Voor dat laatste hebben we specifiek de samenwerking gezocht met Schellekens & Schellekens. Dat heeft geleid tot het toepassen van maar liefst 40.000 kilogram aan robuuste sierkokers om de Proscreen Zip-zonwering aan het oog te onttrekken. Esthetisch natuurlijk vele malen fraaier dan wanneer je zonwering naderhand monteert. De sierkokers benadrukken bovendien de verticale belijning die zo kenmerkend is voor het ontwerp van Cruquius 1.3.”

Schellekens Proscreen Zip-zonwering

Voor het project heeft Schellekens & Schellekens een kleine 600 Proscreens Zip-zonwering geleverd in de serie 85 en 95, voornamelijk bedoeld vanwege de warmtewering. “Het gaat om elektrische bedienbare zipscreens”, zegt Bas Willems van Schellekens & Schellekens. “De windvastheid van de zonwering is op deze locatie aan het water best wel een ‘dingetje’, maar daarop zijn onze zipscreens uitvoerig getest en bestand tegen windkracht 9. De zijgeleiding is zoals Jappe al aangeeft, volledig weggewerkt in de sierkokers op de kozijnen. Daartoe heeft Schipper Kozijnen een T-profiel op het kozijn voorbereid waarop wij onze zijgeleiding hebben gemonteerd, geanodiseerd in dezelfde champagnekleur als de kozijnen. Daarop is weer een afdekprofiel geplaatst. Het is dus met recht een geïntegreerde oplossing. De zijgeleiding en het afdekprofiel zijn zijwaarts gemonteerd, wat maakt dat de bereikbaarheid is gewaarborgd. De kast van elk screen is weggewerkt in de boeiboord. Op de bovenste etage lijkt het alsof de zonwering schuin is gemonteerd, maar dat is enkel optisch bedrog.”

De afstemming tussen Schipper Kozijnen en Schellekens & Schellekens heeft volgens Dekker uitermate goed uitgepakt. “Door een goede voorbereiding is de uitvoering vlekkeloos verlopen. We zijn ruim een jaar bezig geweest met de montage van de kozijnen op de vier gebouwen. De kozijnen voor de vijfde en zesde montage zijn direct vanaf een dieplader gemonteerd. Daarvoor hebben we zelfs een speciale tilhulp ontwikkeld. Al met al was het voor ons en de transporteur dus ook een behoorlijke logistieke uitdaging.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details