Platform over gevels, glas & daken
VMRG

Iedereen wordt zijn eigen toeleverancier!

Portretfoto Wim Gielingh kopiëren
Wim Gielingh

25 mei 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In mei vorig jaar zijn vijftien bedrijven in de gevelsector samen met de VMRG, Real Capital Systems, de Hogeschool Utrecht en de TU Delft begonnen met het in kaart brengen van de aluminium kringloop: van grondstof naar grondstof, en van gevel naar gevel. Waar zitten de knelpunten? Hoe verbeteren we het circulaire proces? Hoe voorkomen we dat er bij recycling vervuiling ontstaat waardoor een legering op den duur niet meer aan de normen voldoet? Dit alles met de ambitie om het metaal eindeloos te kunnen recyclen; vandaar dat het project PerpetuAL heet.

Alle schakels zijn vertegenwoordigd: metaalverwerkers, smelters, extrusiebedrijven, coatingbedrijven, systeemhuizen, gevelbouwers, gevelbeheerders en ‘urban miners’. Die laatsten strippen een slooprijp gebouw van alle nog waardevolle of herbruikbare materialen.

Ook kijken we naar levensduurverlenging of hergebruik van vrijkomende gevelelementen. Circulariteit beperkt zich immers niet tot vijftig jaar oude slooppanden, maar kan ook betrekking hebben op renovatie- of verbouwingsprojecten.

Voor de bedrijven levert dit soms verrassende ontdekkingen op. Iedereen heeft klanten en toeleveranciers, maar daarmee overziet men maar drie van de zeven schakels die de cirkel rond maken. Wat er verderop in de keten gebeurt ontgaat de meesten. Wat kan een gevelbouwer doen waardoor de urban miner gemakkelijker kan demonteren? Wat kan het extrusiebedrijf doen om het zaagverlies bij de gevelbouwer te beperken? Wat kan de gebouwbeheerder doen om de kans op hergebruik te vergroten? Maar de meest verrassende conclusie is wellicht dat iedereen toeleverancier van zichzelf wordt!

Het is een bekend gezegde in de Bouw dat ‘de klant centraal staat’. Maar wie is dat? Elke schakel in de circulaire toeleveringsketen heeft immers een andere klant! De ultieme klant is eigenlijk de bewoner of gebruiker van een gebouw, maar die is vrijwel nooit opdrachtgever. Gebruikers zijn geïnteresseerd in huisvesting. De materialen waar een gebouw van gemaakt zijn, zijn niet meer dan een hulpmiddel. De uitdaging is om die materialen te verwerken in omkeerbare processen die zo weinig mogelijk milieuschade veroorzaken.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details