Platform over gevels, glas & daken
Huis voor de Stad Helmond: het eerste grote Cradle to Cradle project voor duurzame glasproducent
Pilkington Nederland levert Cradle to Cradle® gecertificeerde isolatieglas-producten voor het C2C-project Huis voor de Stad Helmond. (Beeld: Architect: Kraaijvanger. Render: Plotvis.)

Huis voor de Stad Helmond: het eerste grote Cradle to Cradle project voor duurzame glasproducent

Gevelbouw schreef al eerder over Pilkington Nederland, dat een belangrijke rol wil spelen bij de verduurzaming van de bebouwde omgeving. Het bedrijf heeft zelf het Cradle to Cradle (C2C) traject geïnitieerd én in januari 2022 het Cradle to Cradle® zilver certificaat behaald. Inmiddels is een eerste order binnen voor levering van Cradle to Cradle® gecertificeerde isolatieglas-producten voor het C2C-project Huis voor de Stad Helmond. 

Huis voor de Stad, naar ontwerp van Kraaijvanger Architects, gaat een hele nieuwe betekenis geven aan het fenomeen ‘stadhuis’. (Beeld: Architect: Kraaijvanger. Render: Plotvis.)

Huis voor de Stad, naar ontwerp van Kraaijvanger Architects, gaat een hele nieuwe betekenis geven aan het fenomeen ‘stadhuis’ en zal voor verbinding gaan zorgen tussen medewerkers, inwoners en ondernemers. Het komt op de plek van het huidige stadskantoor, waarbij een deel wordt hergebruikt als onderdeel van het nieuwe gebouw. 

Het Huis voor de Stad zal voor verbinding gaan zorgen tussen medewerkers, inwoners en ondernemers. (Beeld: Architect: Kraaijvanger. Render: Plotvis.)

Ambitieus project

De ambities voor de ontwikkeling van dit gebouw zijn: duurzaam, inclusief, economisch vitaal, passend en verantwoord, en eigentijds en flexibel. Voor de realisatie van dit ambitieuze project is er nauw samengewerkt tussen Kraaijvanger Architects, hoofdaannemer Mertens Bouwbedrijf en diverse onderaannemers waaronder asw gevelbouw. Stuk voor stuk bedrijven met verstand van zaken én een belangrijke gemene deler: duurzaamheid. Dat geldt ook voor betrokken leveranciers zoals Pilkington Nederland. 

Pilkington Nederland behaalde in januari het Cradle to Cradle® ZILVER certificaat en levert Cradle to Cradle® gecertificeerde isolatieglas-producten voor hun eerste C2C-project: Huis voor de Stad Helmond. (Beeld: Bas Geverink)

Duurzaamheid

“De bewustwording van de urgente noodzaak tot verduurzaming in brede zin, is de laatste jaren sterk toegenomen”, zegt Gerrit Maring, sustainability coördinator bij Pilkington Nederland. “Wij zien daarbij voor ons en onze producten een duidelijke rol weggelegd en nemen onze medewerkers, leveranciers en klanten daarin graag mee.” Zijn collega Erik Brookhuis, manager glas projecten, vult aan: “Menig bedrijf wil bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) die gesteld zijn en de overheden zijn daar de grote aanjagers in. Vanwege grote investeringen leggen juist zij de focus op het implementeren van die ambities in de -toch wel traditionele- bouwsector.” Maring: “Het begint bij bewustwording en intrinsieke motivatie: de overtuiging dat je écht een verschil kunt maken.”

Leon Wolters, directeur van asw gevelbouw en in dit project verantwoordelijk voor de gevelbouw, onderschrijft die gedachte maar plaatst ook een kritische noot. “Ik vraag me af of we de mindset van mensen kunnen beïnvloeden waardoor ze niet alsmaar meer willen, maar juist gaan matigen. Behoorlijk belangrijk gezien de grondstoffenschaarste en het reduceren van energieverbruik. Ik zie wel in dat elementen uit de bouw prima te hergebruiken zijn, maar denk ook dat er nog wel wat slagen te maken zijn. Reden voor ons om te kiezen voor partners zoals Pilkington Nederland, die op deze manier met hun glasoplossingen al naar een hoger niveau gaan.” Rob van den Boom van Mertens Bouwbedrijf: “Als wij bouwen, zijn het vaak onderdelen die voldoen aan C2C of BREAAM, maar bij dit project -en in het bijzonder bij Kraaijvanger- zien we dat juist veelvuldig toegepast. Dáár zit de toekomst, daar ben ik van overtuigd.”

Bij Kraaijvanger ademen ze duurzaamheid: al sinds de introductie van het C2C-concept in Nederland zijn ze er volop mee bezig. “We maken graag duurzame gebouwen met zoveel mogelijk gezonde en herbruikbare materialen”, zegt Bart van der Werf – Logtenberg, projectcoördinator en duurzaamheidsspecialist bij Kraaijvanger. Samen met David Hess, architect en partner bij Kraaijvanger, vormt hij een dynamisch duo bij dit project. “In elke opdracht streven we naar circulariteit waarbij we continu op zoek gaan naar nieuwe technieken en mogelijkheden.” 

Materialisatie

“Bij Huis voor de Stad zijn we heel bewust bezig met het kiezen van materialen die goed en gezond zijn voor mens en milieu. En we denken na over de circulariteit ervan. Wij geloven dat C2C bouwen niet duurder hoeft te zijn: de initiële investeringen zijn soms wat hoger, maar dat betaalt zich te allen tijde terug.” Bij dit project zijn er 1.000 m2 zonnepanelen, een WKO-installatie en veel groen toegepast. En klimaatplafonds die prettiger warmte en koude afgeven dan traditionele verwarmingen of airco’s. “Wel wat duurder in aanschaf, maar ze verbruiken veel minder energie. Verder worden er veel eerlijke en simpele materialen toegepast: waar mogelijk hernieuwbaar, gerecycled of recyclebaar. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van het huidig meubilair opgeknapt en hergebruikt.” Van den Boom: “Van het oude stadskantoor is een bouwdeel blijven staan. Dat is volledig gestript waarbij de materialen zijn geoogst voor hergebruik. De vrijgekomen betonconstructie wordt hergebruikt in de opbouw van het nieuwe gebouw.”   

Samenwerken & vertrouwen

“Door samen te werken met leveranciers die koplopers zijn op het gebied van circulariteit, komen we steeds een stap dichter bij onze droom van een 100 procent circulaire wereld”, zegt Van der Werf en is blij dat er een glasproducent bij is met de focus op duurzaamheid. “De C2C-certificering gaf voor ons mede de doorslag.” Maring reageert: “We zijn ook enorm blij dat we het vertrouwen hebben gekregen en als ‘nieuwkomer’ op C2C-gebied dit eerste project mogen doen.” Brookhuis: “Het is echt de kers op de taart van onze certificering.” Wolters voegt toe: “Wij hebben Pilkington Nederland leren kennen als een hele betrouwbare partij, zowel in levertijd als het maken van afspraken. En dat eerlijk en goed met elkaar omgaan, hoort ook bij C2C.”

Dit unieke gebouw is een visitekaartje voor iedereen die eraan gewerkt heeft, en waar het gedachtengoed ‘duurzaamheid’ in wordt weerspiegeld. (Beeld: Architect: Kraaijvanger. Render: Plotvis.)

Kennis delen

Allemaal zijn ze ervan overtuigd dat Cradle to Cradle® ook een kwestie van kennis delen is. “Om verduurzaming in de bouw verder te brengen, moet je het samen doen, waarbij je als leverancier soms verder moet gaan dan wat er is voorgeschreven of wat de markt verwacht. Bij een goede ketensamenwerking moet je soms over je eigen schaduw heen stappen voor het grotere doel.” Geen woorden, maar daden, dus tekende Pilkington Nederland een intentieverklaring van de Dutch Green Building Council (DGBC) voor een bebouwde omgeving zonder materiaal gebonden emissies en deelde dat binnen de NSG Group. “Steun vanuit het concern krijgen is belangrijk. Door deze intentieverklaring te ondertekenen, moet je als totale organisatie stappen gaan zetten om tot zero-carbon te komen.” Pilkington Nederland is lid van de C2C Built Environment User Group en sinds januari partner van de Dutch Green Building Council. “Door ervaringen te delen, breng je het gedachtengoed naar een volgend plan”, volgens Maring. “De markt is geprikkeld”, merkt ook Van der Boom, “zeker de grote bedrijven.” Selecteer de juiste partners, omarm het C2C-gedachtengoed en maak er -binnen het budget- het beste van, vindt hij.

Chantal Vos is verantwoordelijk voor het interieur voor het Huis voor de Stad Helmond. (Beeld: Architect: Kraaijvanger. Render: Plotvis.)

Klaar voor de toekomst

“Bij dit project is dat zeker gedaan: zowel Mertens Bouwbedrijf als Pilkington Nederland, asw gevelbouw en wij hebben dit opgepakt”, zegt Kraaijvanger en sluit af: “Dit unieke gebouw is echt een visitekaartje voor iedereen die eraan gewerkt heeft, en waar het gedachtengoed in wordt weerspiegeld. Met dit Huis voor de Stad is de gemeente Helmond klaar voor de toekomst. Het heeft alles in zich om zich aan de toekomst aan te passen, welke kant die zich ook op beweegt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details