HECO gevelschroeven
02:32
01-06-2017

Houten geveldelen monteren met behulp van speciale gevelschroeven

Zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten worden houten gevels steeds populairder. Naast positieve eigenschappen als duurzaamheid en een goede geluidsisolatie, bieden ze veel mogelijkheden voor een opvallende vormgeving. Door universele houtschroeven met een schroefdraad met samentrekeffect te gebruiken, kunnen de houten geveldelen bovendien snel en veilig bevestigd worden.
 
Bij de montage van houten gevelbekleding kunnen timmerlieden kiezen tussen deeldraadschroeven en voldraadschroeven. Veel ambachtslieden geven de voorkeur aan deeldraadschroeven, omdat ze denken, dat de montage sneller gaat: de schroeven kunnen zonder de planken voor te spannen meteen in het hout geschroefd worden en de schroefkop drukt het bouwdeel tegen de onderconstructie aan. Het nadeel is echter, dat de houtdelen als gevolg van weersomstandigheden, warmte, kou of vocht, kunnen krimpen en uitzetten. Omdat ze alleen door de schroefkop gefixeerd worden en niet met de schroefdraad, kunnen ze geleidelijk loslaten. Bij harde wind kunnen loszittende geveldelen ratelende geluiden veroorzaken. Bovendien is de belastbaarheid van deeldraadschroeven beperkt omdat de kop van de schroef bij hoge belasting door het hout getrokken kan worden.

Voldraadschroeven kunnen een veel hogere belasting aan omdat de verbinding met de hele schroefdraad plaatsvindt. De bevestiging is daardoor veel betrouwbaarder. Bij het gebruik van een voldraadschroef ontstaat er echter een ruimte tussen de twee houten bouwdelen. Om de planken goed te kunnen monteren, moeten de bouwdelen daarom van tevoren stevig op elkaar gedrukt worden.

Lastige keuze
De timmerman staat dus voor een lastige keuze: hij kan kiezen tussen een snelle montage of een stevige montage die veiliger is, maar meer tijd kost. Natuurlijk kunnen beide schroeven door elkaar gebruikt worden, maar dat heeft weer extra materiaalkosten tot gevolg. De ideale oplossing is de HECO-UNIX-top gevelschroef. Deze schroef combineert de eigenschappen van een vol- en deeldraadschroef. De A2-uitvoering met de kleine lenskop is speciaal ontwikkeld voor de gevelbouw.

Speciale schroefdraadgeometrie
De HECO-UNIX-top gevelschroef is een gepatenteerde voldraadschroef met een variabele spoed. De spoed neemt in het middelste gedeelte geleidelijk af en is in het achterste gedeelte van schroefdraad kleiner dan in de punt. Deze speciale schroefdraadgeometrie zorgt ervoor dat de houten bouwdelen tijdens het inschroeven automatisch tegen elkaar aangetrokken worden. Daardoor is de schroef ook prima geschikt voor hout-op-hout verbindingen, zonder dat de houten elementen eerst moeten worden voorgespannen. Een ander voordeel van de voldraadschroef is de bevestiging van het bouwdeel met de hele schroefdraad, waardoor er een sterkere en veiligere verbinding ontstaat. Anders dan bij de deeldraadschroef heeft de werking van het hout geen invloed op de kwaliteit van de verbinding. De schroef kan – zelfs met minder bevestigingspunten – een veel hogere belasting aan. Dankzij deze eigenschappen verloopt de bevestiging van geveldelen eenvoudig en snel, maar ook veilig.

Montage van gevelplanken
Voor de montage van houten gevelplanken wordt eerst het stijl- en regelwerk gemonteerd. Wanneer de aannemer heeft gekozen voor een regelwerk zonder extra isolatie zijn draaglatten voldoende. Wanneer er extra isolatiemateriaal wordt gebruikt, is een tengel noodzakelijk. De houten planken worden op maat gezaagd en één voor één horizontaal, van onder naar boven bevestigd. Bij deze potdekselmontage wordt de bovenste plank telkens een beetje over de onderliggende plank gelegd. Voor de bevestiging van de planken is geen verdere voorbereiding nodig. De HECO-UNIX-top gevelschroef kan zonder voorboren in het hout gezet worden. Door de snelle stijging van de spoed draait de schroef gemakkelijk in het hout en omdat de punt van de schroef is voorzien van freesribben, splijt het hout niet. Als het eerste deel van de schroef door de houten plank is, grijpt zij zich vast in de onderconstructie, waarna de plank door de grotere spoed van het bovenste deel van de schroefdraad tegen het regelwerk wordt aangetrokken. Daardoor ontstaat er geen spleet tussen het regelwerk en de houten planken. De kop van de schroef hoeft niet diep in het hout te verzinken, want hij is niet van belang voor de fixatie; alleen voor de aandrijving. De schroef blijft onzichtbaar, omdat de volgende plank over de schroeven heenvalt.

Hogere belasting
De HECO-UNIX-top gevelschroef is dankzij de innovatieve schroefdraad zeer geschikt voor de gevelbouw. De schroef is gemakkelijk te verwerken en zorgt daarnaast voor een veilige en weersbestendige bevestiging van de houten geveldelen. De montagepunten zijn nagenoeg onzichtbaar, waardoor de gevel een mooi afgewerkt beeld geeft. Omdat het hout via de schroefdraad gefixeerd wordt, is een hogere belasting mogelijk. Daardoor zijn minder montagepunten nodig en draagt de schroef – in tegenstelling tot normale voldraadschroeven – bij aan een kosteneffectieve bekleding van gevels.

De trekkrachtbelasting van de HECO-UNIX-top gevelschroef met een kopdiameter van 5 mm bij een bouwelement van 20 mm dikte is ongeveer 1200 N. Een vergelijkbare deeldraadschroef heeft een trekkracht van slechts 750 N.

HECO schroeven UNIX

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

Afgekeurde, kapotte ladderStackser Dak- en Gevelsystemen