Platform over gevels, glas & daken
Hout van architecten
Gevelbekleding van Platowood Vuren, XL-channelsiding profiel met schijnsponning. (Beeld: Petra Appelhof)

Hout van architecten

Van nature niet-duurzame houtsoorten worden door een uniek proces veredeld, waardoor het hout zelfs zonder afwerking buiten toegepast kan worden. Dat maakt Platowood de meest duurzame keuze voor onder andere gevelbekleding, kozijnen en interieurbouw. Commercieel technisch adviseur Nienke de Pijper neemt ons mee naar drie toepassingen van Platowood.

Platowood is gespecialiseerd in het veredelen van snelgroeiende houtsoorten, Fraké, Populier en Vuren, tot hoogwaardige houtproducten met een lange levensduur. “Platoniseren noemen we dat, waarbij we gebruikmaken van water en warmte, zonder chemische toevoegingen,” legt De Pijper uit. “Platowood is uitermate duurzaam, 100% circulair en biedt oneindig veel mogelijkheden en interessante maatwerkoplossingen.” 

Speciaal ontwikkeld profiel

Om het nieuwe onderwijsgebouw van Fontys Hogescholen in Eindhoven extra cachet te geven, ontwierp Ector Hoogstad Architecten een duurzaam gebouw. “Het oorspronkelijke idee van de architect was om een open gevelstructuur te realiseren, maar dat bleek niet haalbaar qua brandwerendheid,” zegt Wilgard Daris, algemeen directeur van gevelbouwer ZND Nedicom. “Op advies van Platowood is gekozen voor Platowood Vuren in een extra breed channelsidingprofiel met schijnsponning dat brandwerend is behandeld. De firma Maas Reusel heeft de geveldelen verzaagd en geprefabriceerd. Deze zijn per sectie op rekken gemonteerd en genummerd, zodat ze snel en efficiënt gemonteerd konden worden. Dat laatste ook dankzij een speciaal door ons ontwikkelde draagconstructie, waarop we zowel het Platowood Vuren als de strekmetalen gevelbekleding en stalen golfprofielen konden bevestigen. Een mooie samenwerking tussen aannemer Huybregts Relou, Maas Reusel, Platowood en ZND Nedicom.”

Aanbouw woonhuis, Haarlem, DRAW Architecten. Platowood Fraké voor kozijnen, ramen, deuren, gevelbekleding en interieurbetimmering. (Beeld: RAP Fotografie)

Warme uitstraling

De gevelbekleding, het buitenplafond en de buitenbergingen van kinderdagverblijf Pinkeltje in Voorburg zijn door Architectenbureau No Label uitgevoerd in Platowood Populier. “We hebben bewust gekozen voor Platowood vanwege het duurzame en circulaire karakter,” zegt architect Rob Janssen Bouwmeester. “We bouwen hier immers letterlijk voor onze toekomst. De Populier-uitvoering is warm van kleur en heeft een zeer fraaie en vriendelijke uitstraling. De geveldelen zijn in drie verschillende breedtes in wildverband toegepast waarmee we een spel van schaal en maat hebben gecreëerd, passend bij de doelgroep. De geveldelen sluiten naadloos aan op de plafondbekleding van het overstek die ook in Platowood Populier is uitgevoerd. Een prachtig en duurzaam eindresultaat.”

Duurzaam en eigentijds

DRAW Architecten maakte dankbaar gebruik van de vele mogelijkheden van Platowood bij de aanbouw van een woonhuis in Haarlem. “We hebben de aanbouw volledig in één en dezelfde houtsoort kunnen realiseren. Naast de gevelbekleding zijn ook de kozijnen, ramen en deuren uitgevoerd in Platowood Fraké,” zegt Ward Margry, eigenaar van DRAW Architecten. “Die veelheid aan toepassingen maakt Platowood echt uniek. Het is zelfs doorgetrokken tot in het interieur. Om de constructieve eisen te waarborgen, hebben we stalen liggers gebruikt, die zijn bekleed met Platowood. Fraké heeft een mooie, fijne en zachte tekening op het hout wat mij zeer aanspreekt, en is onderhoudsarm. Het kan prima onbehandeld worden toegepast. Dankzij de donkere en robuuste uitstraling lijkt het op hardhout, maar qua duurzaamheid is het een veel betere keuze. We zijn alweer bezig met een volgend project in Platowood Fraké.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details