Platform over gevels, glas & daken
Hout populair als gevelbekleding
Zaanse Oever, Zaandam.

Hout populair als gevelbekleding

Het toepassen van hout in de gevel is ongekend populair. Niet alleen vanwege de authentieke uitstraling met grote ontwerpvrijheid voor architecten, maar ook vanwege de vele milieuvoordelen. Het vraagt echter wel om kennis van zaken en van de geldende wet- en regelgeving. Al drie generaties lang houdt Leegwater Houtbereiding zich bezig met verduurzaming, oppervlakte-afwerking en brandvertragend impregneren van houten gevelbekleding. Het familiebedrijf kan als eerste in Nederland een brandvertragend behandeld massief houten gevelbekleding leveren met CE-markering (NEN 14915) in end use application.

Al drie generaties lang houdt Leegwater Houtbereiding zich bezig met verduurzaming, oppervlakte-afwerking en brandvertragend impregneren van houten gevelbekleding.

Leegwater Houtbereiding is een begrip in de wereld van houtverduurzaming. “Vakkundige verduurzaming van hout en houtproducten vraagt om oog voor de natuurlijke eigenschappen van hout,” zegt Chris Duivenvoorden, Projectadviseur bij Leegwater Houtbereiding. “We hebben de afgelopen zeventig jaar veel expertise opgebouwd in de behandeling en verduurzaming van hout. Met name de laatste jaren merken we een toegenomen interesse van houttoepassingen in de gevel. Niet vreemd, want het is een prachtig en duurzaam product, mits het op de juiste wijze wordt verwerkt en toegepast. En daar komt onze expertise om de hoek kijken.”

De Groene Mient in Den Haag

Getest in end use application

Het toepassen van welk materiaal dan ook aan de gevel vraagt om een deskundig advies over duurzaamheid, materiaalkeuze, detaillering en onderhoud, vervolgt Duivenvoorden. “Hout vormt daar geen uitzondering in. Sterker nog, het toepassen van hout aan de gevel brengt nog wat aanvullende uitdagingen met zich mee, met name als het gaat om de brandveiligheid. Als Leegwater Houtbereiding hebben wij veel kennis en expertise opgebouwd in het brandvertragend impregneren van diverse houtsoorten in de vereiste Euro-brandklasse B. We hebben veel houtsoorten getest en gecertificeerd. Als eerste leverancier in Nederland kunnen we bovendien een brandvertragend behandeld massief houten gevelbekleding leveren met CE-markering (NEN 14915) inclusief een prestatieverklaring met essentiële kenmerken van het gevelproduct. Dit CE-certificaat is gebaseerd op end use application. Dit betekent dat in overeenstemming met het Bouwbesluit de complete gevelopbouw is getest. Oftewel, het hout inclusief spouw, achterregelwerk en substraten, zoals folie en isolatiemateriaal.”

Zoomers Castricum.

Op de beurs GEVEL 2022 neemt Leegwater Houtbereiding bezoekers op de stand mee in de wereld van verduurzaming, oppervlakte-afwerking en brandvertragend impregneren van houten gevelbekleding. “Uiteraard tonen we onze unieke brandvertragend behandelde massief houten gevelbekleding met CE-markering en de vele andere mogelijkheden. In ons eigen kleurenlaboratorium en monsterkamer in Heerhugowaard kunnen wij architecten en ontwerpers al in een ontwerp-bestekfase op weg helpen in hun keuze voor de juiste houtsoort en afwerking,” besluit Duivenvoorden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details