Platform over gevels, glas & daken
Hoogwaardige revolutionaire isolatiekern: nu geschikt voor in gevelpanelen

Hoogwaardige revolutionaire isolatiekern: nu geschikt voor in gevelpanelen

Door de alsmaar toenemende eisen voor energieprestaties, neemt ook de vraag naar sandwichpanelen toe die hieraan kunnen voldoen. iQ prof biedt een oplossing: een revolutionaire hoogwaardige isolatiekern, die als vervanger of in combinatie met conventionele isolatiekernen toegepast kan worden.

iQ vip [R]evolution® is een vacuüm isolatieplaat, met een micro poreuze kern, die in een dun, gasdicht omhulsel (PE-folie) ingesloten zit. Ben Arts, manager bij iQ Panel en iQ Prof, merkt dat het product steeds bekender wordt en dat de vraag ernaar toe neemt.

iqprof_4-kopieren

De iQ vip [R]evolution® is een vacuüm isolatieplaat, met een microporeuze kern, die in een dun, gasdicht omhulsel (PE-folie) ingesloten zit. Met een kerndikte van slechts 25 mm behalen de panelen al een U-waarde van 0,28 W/(m2.K). Dit staat gelijk aan een RC-waarde van 3,5 m2 K/W.

Aangescherpte eisen

“Door de aangescherpte brandveiligheidsnormen en de zwaardere eisen voor geluidsisolatie en thermische isolatie, hebben de sandwichpanelen de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt.” Arts merkt dat zowel in de utiliteitsbouw, nieuwbouw van woningen als in de renovatiebouw sandwichpanelen in aluminium-, kunststof-, of in houten elementen worden toegepast. “Maar,” zegt hij, “de meeste sandwichpanelen worden op basis van de meest voorkomende traditionele isolatiematerialen, zoals XPS, PUR of minerale steenwol geproduceerd. In het Bouwbesluit worden tegenwoordig isolatiewaarden voor borstweringselementen van 3,5 m2.K/W en hoger gevraagd. Dat betekent dat traditionele sandwichpanelen doorgaans diktes tot zelfs 200 mm zouden moeten hebben om dezelfde isolatiewaarden te behalen. Bovendien zouden ze in gewicht toenemen waardoor ze moeilijker te verwerken zijn.” De sponningen in kunststof of aluminium profielen hebben standaard een beperkte inklemdikte waardoor dit niet zou gaan passen, wat weer extra kosten in materiaalgebruik, de productie en de logistiek tot gevolg heeft. Ook esthetisch gezien brengen dikke zware panelen nadelen met zich mee: de cassettes voor deze panelen krijgen grotere zettingen die zich naar de binnenkant van een gebouw gaan uitwerken. Dus was de branche wel toe aan een alternatief!”

iqprof_1-kopieren

Een voorbeeld van een multifunctioneel gevelpaneel met een Artlite beglazing met steenstripsprint, voorzien van de hoogwaardige isolatiekern iQ Vip[R]evolution®.

Uitermate dun en licht in gewicht

Om in de toekomst aan de zogenaamde standaard voor ‘passiefhuis’ te kunnen voldoen maakt iQ prof gebruik van het hoogwaardige isolatiemateriaal iQ vip [R]evolution® voor haar dunne en multifunctionele gevelpanelen. “De unieke combinatie van een minimale dikte, het lichte gewicht én een enorm hoge isolatiewaarde maakt de panelen voor zowel nieuwbouw als renovatie bijzonder geschikt,” zegt Arts. “Bij renovatie van traditionele bouw is vaak weinig ruimte voor dikkere panelen, maar ook in de utiliteitsbouw, waar ruimtebesparing een grote rol speelt, is dit een prima alternatief op de conventionele isolatiekernen.”

Enorm hoge isolerende werking

Niet alleen de ruimtebesparing, maar vooral ook dankzij de enorm hoge isolerende werking, biedt de iQ vip [R]evolution® een aantal voordelen ten aanzien van traditionele panelen. Met een kerndikte van slechts 25 mm behalen de panelen al een RC -waarde van 3,5 m2K/W,” legt Arts uit. De lamda-waarde van iQ vip [R]evolution® is 0,007 W/m.K.

iqprof_3-uitsnede-zonder-plafond-en-brandslang-kopieren

Sandwichpanelen die aan hoge isolatiewaarden moeten voldoen en die aan de binnenzijde van het kozijn of gevelelement zichtwerk zijn, worden veelal geproduceerd in een daarvoor op maat gezette aluminium of stalen cassette.

 

Esthetisch

Bij iQ prof kunnen gevelpanelen samengesteld worden die zowel aan thermisch, brandwerend als akoestische eisen voldoen. “Zelfs nu voor binnentoepassing dankzij de geheel eigen esthetische uitstraling. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een Artlite beglazing.” Arts licht toe: “Dat wil zeggen dat een paneel nu samengesteld kan worden uit twee geëmailleerde geharde ruiten met een kern iQ vip [R]evolution®.” Artlite beglazing ontstaat wanneer je een digitale fotoprint op extra helder float aanbrengt die voorzien wordt van een extra geëmailleerde deklaag om doorschijnen te voorkomen. Zo kan het paneel volvlak verlijmd worden waardoor deze toepasbaar is als gevelelement. “Het biedt architecten ongekend veel mogelijkheden om de binnenafwerking van gevelpanelen een heel ander cachet te geven,” besluit Arts.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details