Platform over gevels, glas & daken
Hoogwaardige raam- en deursystemen zorgen voor transparantie bij nieuwbouwconcept
De gebouwen bestaan uit twee of drie lagen. Ze hebben een betonnen basis, maar de opbouw kan per locatie en situatie aangepast worden.

Hoogwaardige raam- en deursystemen zorgen voor transparantie bij nieuwbouwconcept

FRESCH Real Estate ontwikkelde samen met Byldis, een specialist in duurzame en innovatieve bouwconcepten, en architect Dennis Hauer van Urban Climate Architects uit Delft een nieuw concept voor bedrijfshuisvesting: STOCK. De gevel valt op door de geprefabriceerde elementen in wit sierbeton en de grote ‘afgehoekte’ glaspartijen, die voor de nodige transparantie en daglichttoetreding zorgen. Voor het project in Den Haag met 26 bedrijfsunits leverde Aliplast Aluminium Systems in opdracht van engineeringbureau APS Facade alle aluminium gevelelementen. Er werd gekozen voor de Star 75 ramen en deuren. Door de keuze voor een prefab-bouwmethode was vooral de snelle levering van de aluminium puien bij dit project doorslaggevend.

De gevel valt op door de geprefabriceerde elementen in wit sierbeton en de grote glaspartijen, die voor de nodige transparantie en daglichttoetreding zorgen.

De inspiratie voor het concept STOCK haalde FRESCH Real Estate alvast in de havengebieden, met name bij de robuuste uitstraling en kwaliteit van de oude loodsen. Om dergelijke loodsen echter te transformeren om te gebruiken voor andere functies, sta je voor een hele uitdaging, vooral op het vlak van energiehuishouding, isolatie en lichttoetreding. Deze nieuwe ontwikkeling staat synoniem voor gebouwen uit twee of drie lagen met een uitstraling van een stoere en industriële havenloods. Ze hebben een betonnen basis, maar de opbouw kan per locatie en situatie aangepast worden. De units zijn ook flexibel in te delen en eenvoudig aan elkaar te koppelen door een opening in de gemetste tussenmuren te maken. Het eerste project met 34 bedrijfsruimten werd in 2019 in Amsterdam gerealiseerd. Dit jaar werd een STOCK-project met 32 units in Haarlem gebouwd en zijn ook 26 units in Den Haag in aanbouw. Later wordt gestart met een site in Utrecht. 

Aliplast leverde alle systemen voor de aluminium puien, waar vooral de afhoeking bovenaan voor een bijzondere uitstraling zorgt.

Snelle levering van ramen ‘met een hoek af’

“Deze bedrijfsgebouwen worden opgetrokken in geprefabriceerde elementen, met name sandwichpanelen met een afgewerkte betonnen binnenwand en buitengevel en daartussen een isolatielaag. De buitengevel bestaat uit wit sierbeton en ook de stelkozijnen worden vooraf al ingestort. Het grootste gedeelte van het werk wordt dus al in het atelier uitgevoerd. Als de elementen dan volgens de planning op de bouwplaats aankomen, kunnen ze snel en nauwkeurig gemonteerd worden. Het lijkt wel een meccanodoos die op 2 à 3 weken tijd afgewerkt wordt, beduidend sneller dan met een traditionele bouwmethode”, vertelt Marc Mulders, sales manager Nederland bij Aliplast Aluminium Systems. “Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de levering van de ramen en deuren. APS Facade, een internationaal actief engineeringbureau met vestigingen in Bosnië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland dat op verschillende locaties laat produceren, kreeg de opdracht om de aluminium puien voor STOCK Den Haag te leveren. In eerste instantie hadden ze andere systemen in gedachten, maar toen de levertijd daarvoor te lang bleek, zochten ze een alternatieve oplossing. Zo kwamen ze bij Aliplast en de Star 75 ramen en deuren terecht. We leverden alle systemen voor de aluminium puien, die vooral opvallen door de afhoeking bovenaan.”

Verticale integratie en korte communicatielijnen

Star 75 ramen hebben een inbouwdiepte van 75 mm voor het buitenkader en 84 mm voor de vleugel. Met een Uw-waarde van 0,94 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4 en een akoestische waarde van 47,1 dB (-1,-4) past deze oplossing perfect in toepassingen met de strengste eisen op het vlak van thermische en akoestische isolatie. “Intussen lopen bij APS Facade al prijsoffertes voor verschillende andere projecten. Net als vele andere gevelbouwers en producenten van aluminiumschrijnwerk kiezen ze voor Aliplast omwille van de kwaliteit van de producten en de service, maar vooral ook voor de korte, betrouwbare levertijden”, gaat Mulders verder. “Alles gebeurt bij ons onder één dak: extrusie, poederlakken, thermisch isoleren, plaat- en plooiwerk, opslag en distributie. Dat heeft zo zijn voordelen, want we kunnen de verschillende afdelingen perfect op elkaar afstemmen én houden de controle over het volledige productieproces en de kwaliteit van onze producten. We beschikken ook over een ruime R&D-afdeling en eigen poederlaklijnen. De communicatielijnen zijn heel kort, waardoor we snel en flexibel kunnen reageren om projecten als STOCK Den Haag vlekkeloos te laten verlopen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details