Platform over gevels, glas & daken
Hoogwaardige gevelbekleding uit restafval
DBP SIDING is gecertificeerd volgens brandklasse D, voldoet aan duurzaamheidsklasse 1 en is daarmee vergelijkbaar met tropisch hardhout.

Hoogwaardige gevelbekleding uit restafval

Op GEVEL 2022 toonde Innodeen, bekend van de DTS-dorpel, een nieuw gevelproduct uit restafval aan het grote publiek, de DBP SIDING. De volledig circulaire biocomposiet gevelbekleding kon rekenen op grote belangstelling. Sterker nog, de eerste projecten zijn inmiddels al een feit. Een gesprek met Jos Beverborg, Technical Sales Engineer bij Innodeen, over dit nieuw product met KOMO-certificaat.

De biocomposiet gevelbekleding wordt door Innodeen geproduceerd uit Compodeen oftewel 100% restafval.

Het bedrijf dat ruim 20 jaar geleden de bekende zwarte kunststof DTS-dorpel heeft ontwikkeld, die door heel bouwend Nederland wordt omarmd, komt nu met een nieuwe innovatie. “De DBP SIDING sluit perfect aan op de behoeften in de markt naar meer duurzame en circulaire oplossingen”, zegt Beverborg. “Het is ons gelukt om een circulaire gevelbekleding te ontwikkelen die wordt geproduceerd uit lokaal ingewonnen en verwerkte reststoffen. Met recht een win-win dus. We hebben een KOMO-certificaat ontvangen op DBP SIDING en zijn nu in de afrondende fase voor de MKI-waarde van ons product, die naar verwachting heel gunstig uitpakt.”

Houtvezel en PP

De biocomposiet gevelbekleding wordt door Innodeen geproduceerd uit Compodeen oftewel 100% restafval. “Het is een beproefd concept dat zijn oorsprong vindt ruim twintig jaar geleden en voor 72% bestaat uit houtvezel en 28% uit Polypropyleen (PP), één van de meest milieuvriendelijke kunststoffen die er bestaan”, legt Beverborg uit. “Het PP post consumer waste kunststof komt letterlijk uit de bekende oranje PMD-afvalbak of -zak. Het aandeel houtvezel is afkomstig van onder andere kapotte of oude pallets, verpakkingsmateriaal en ongelakt sloophout. Dat ‘A-hout’ werd in het verleden vaak verbrand, maar na vermalen blijken de vezels uitermate geschikt voor toepassing in ons proces. We hebben vervolgens een unieke technologie ontwikkeld om uit Compodeen via een extrusieproces eindeloos gevelprofielen te kunnen produceren.”

Geen afval

DBP SIDING wordt door Innodeen volledig op maat voor een project geproduceerd. “Van afval is geen sprake meer op de bouw”, zegt Beverborg. “Overigens ook niet in onze fabriek, want het zaagverlies vermalen we en wordt terug ingezet in het productieproces. Het is dus met recht een circulair product met een consistente kwaliteit en met een technische levensduur van meer dan 50 jaar. DBP SIDING is gecertificeerd volgens brandklasse D, voldoet aan duurzaamheidsklasse 1 en is daarmee vergelijkbaar met tropisch hardhout.” Beverborg merkt, zeker na de officiële marktintroductie op GEVEL 2022, dat er veel aandacht is voor DBP SIDING. “De monsters vliegen hier de deur uit”, lacht hij. “Vooral het circulaire gedachtegoed en de inzet van lokale ‘grondstoffen’ worden gewaardeerd. Los daarvan, ziet het product er ook gewoon goed uit.” 

DBP SIDING kan onbehandeld aan de gevel worden toegepast, gedraagt zich optisch zoals Red Cedar en gaat dus vergrijzen. Ook is het mogelijk om de profielen fabrieksmatig in te kleuren of met een hoogwaardige coating in elke gewenste RAL- of houtkleur te behandelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details