Platform over gevels, glas & daken
Hoogbouw in hout

Hoogbouw in hout

Top-Up in Amsterdam is in vele opzichten een bijzonder project. Het zeven verdiepingen hoge gebouw bestaat grotendeels uit hout. Een massieve draagconstructie in vurenhout, kozijnen uit grenenhout en een open gevelbekleding uit Siberisch lariks. Foreco houtconstructies werd ingeschakeld voor de realisatie van de complete buitenschil vanaf het binnenspouwblad tot aan de esthetische afwerking. Een gesprek met Hans van den Heuvel van Foreco over de opbouw van de gevel en de bewuste keuze om de gevelbekleding niet te prefabriceren.

Vanwege positieve ervaringen bij eerdere projecten werd Foreco al in een vroeg stadium door aannemer Hillen & Roosen benaderd. “Binnen onze scope valt de complete gevelafwerking, inclusief achterconstructie, isolatie, brandvertragende folie, spijkerregels en de zichtbare geveldelen,” vertelt Van den Heuvel. “Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de realisatie van de plafonds in de 28 woon-werklofts, de vlonders en terrasvloeren. Allemaal uitgevoerd in Siberisch lariks. Een behoorlijke klus, maar een die ons op het lijf is geschreven. Vooral voor wat betreft de open gevelbekleding hebben we onze toegevoegde waarde laten gelden.”

Foreco houtconstructies werd ingeschakeld voor de realisatie van de complete buitenschil vanaf het binnenspouwblad tot aan de esthetische afwerking.

 

Gevelspecialisten

Foreco beschikt over een eigen afdeling voor houten gevelbekleding. “Dankzij ons grote aanbod aan houten gevelbekleding met daarbij veel verschillende profielen en bevestigingsmethoden kunnen we voor elk project een passende oplossing voorzien,” zegt Van den Heuvel. “Bij Top-Up is gekozen voor een gevelafwerking bestaande uit fijn bezaagde houten geveldelen in afmetingen van 18 bij 68 millimeter in wisselende lengtes. De delen zijn zichtbaar genageld met rvs nagels tegen een houten regelwerk en met een tussenruimte van telkens 10 millimeter. De delen zijn brandvertragend behandeld met FRX en voldoen aan Eurobrandklasse B volgens Bouwbesluit. Tevens zijn de delen voorvergrijsd middels een speciale behandeling, zodat de gevel uiteindelijk egaal verkleurt, ongeacht de positie in de zon- of schaduwzijde. De natuurlijke vergrijzing die het lariks doormaakt, valt op die manier minder op.”

De open gevelbekleding is volledig ter plaatse vervaardigd.

 

Inkorten en monteren

De open gevelbekleding is volledig ter plaatse vervaardigd. Volgens Van den Heuvel was er in prefab geen winst te behalen bij dit project. “De delen werden volledig voorbehandeld aangeleverd en ter plaatse op maat ingekort. De kopse kant werd vervolgens te plaatse geïmpregneerd. Groot voordeel van het op locatie monteren en inkorten is dat we kleine oneffenheden in de achterconstructie perfect kunnen opvangen. Tijdens de montage hebben we gebruik gemaakt van de steiger van de aannemer die na ons werd gedemonteerd van boven naar beneden. In totaal zijn we een maand of vier bezig geweest met de montage van de gevelbekleding. Parallel hieraan hebben we de overige houten constructies gerealiseerd in Siberisch lariks, uiteraard brandvertragend geïmpregneerd, echter niet voorvergrijsd.”

Inmiddels hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in Top-Up. De lofts zijn overigens casco opgeleverd. Kopers van een appartement zorgen zelf voor de indeling en afwerking.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details