Platform over gevels, glas & daken
Hoge isolatiewaarde én Europese brandklasse B dankzij hardschuim kern in sandwichpanelen
In het testcentrum van Effectis worden de sandwichpanelen van Panelen Holland uitvoerig getest.

Hoge isolatiewaarde én Europese brandklasse B dankzij hardschuim kern in sandwichpanelen

Al geruime tijd onderzoekt het bedrijf wat de mogelijkheden zijn om op de meest voorkomende samenstellingen sandwichpanelen een brandklasse B te krijgen. ”Daar steken we veel energie in,” zegt Vincent Wijnja, hoofd verkoop bij Panelen Holland. “Om zo de gevolgen van een brand zoveel mogelijk te kunnen beperken.” 

Een eerste stap die begin 2020 is gezet, is het aanpassen van de standaard-kern van eco-polyurethaan (pur) naar eco-polyisocyanuraat (PIR). Wijnja licht toe: “Omdat PIR zelf een brandklasse D heeft, zijn wij op zoek gegaan naar een combinatie van materialen waardoor het complete sandwichpaneel aan brandklasse B zal voldoen.”

Panelen Holland concentreert zich met de sandwichpanelen op Europese Brandklasse B, waarbij er tijdens de test geen sprake is van vlamoverslag.

Uitvoerig getest

De testen zijn medio 2020 gestart bij Effectis, een wereldwijd erkend bedrijf gespecialiseerd in brandonderzoek, met ruime kennis en expertise op het gebied van testen, engineering en modellering, certificering, inspecties en training. “De onderzoeken zijn in verschillende categorieën ingedeeld. Vlakke sandwichpanelen, verjongde sandwichpanelen en verschillende diktes in vier verschillende soorten: aluminium, staal, Trespa en geëmailleerd hardglas. De testen in het testcentrum met aluminium zijn geslaagd, de certificaten worden hiervoor opgemaakt. De test met staal loopt nog en Trespa en geëmailleerd hardglas worden begin 2021 getest.”

Brandklasse

De brandklasse van een product zegt iets over de mate waarin het product bijdraagt aan de ontwikkeling van een brand en/of rookvorming. Hoe beter een brandklasse, des te kleiner is de kans dat een brand ontstaat of groter wordt door de bijdrage van het product. In Nederland kennen we zeven Euro-brandklassen. De eerste letter in de classificatie van de brandklasse geeft aan hoe brandbaar het product is en loopt van A tot en met F. Daarbij staat A voor onbrandbaar en F voor uiterst brandbaar. Bij brandklasse A1 mag het product geen enkele bijdrage geven aan een brand, bij brandklasse A2 spreek je over praktisch onbrandbaar en in brandklasse F zit het meest brandbare product, of is het product niet getest.

Panelen Holland is constant bezig met product en procesontwikkeling om bij te dragen aan verbetering van de brandveiligheid van gebouwen.

Europese brandklasse B

“Wij concentreren ons op brandklasse B. Hierin is er tijdens de test geen sprake van vlamoverslag en is er daarmee een erg beperkte bijdrage aan de brand. Kortweg, het product is heel moeilijk brandbaar.” Wijnja legt uit dat niet alleen de klassering A1 tot en met F verplicht zijn bij een CE-markering, maar ook de klassering voor het product voor rookontwikkeling en druppelvorming worden op een CE-label vermeld. Voor de rookontwikkeling binnen een brandklasse wordt de letter S (smoke) gebruikt en wordt er onderscheid gemaakt in drie klassen: S1: Geringe rookproductie, S2: Gemiddelde rookproductie en S3: Grote rookproductie.

Voor de branddruppels en delen die naar beneden komen tijdens een brand wordt de letter D (drupping) gehanteerd. Hierbij kennen we in Nederland eveneens drie klassen: D0: geen productie van brandende delen, D1: delen branden korter dan 10 seconden en D2: delen branden langer dan 10 seconden.

Panelen Holland past de standaard-kern van eco-polyurethaan (pur) aan naar eco-polyisocyanuraat (PIR) en zoekt daarbij naar de juiste combinatie van materialen waardoor het complete sandwichpaneel aan Brandklasse B zal voldoen. (

Bouwbesluit

Volgens de in het Bouwbesluit vermelde norm (NEN-EN 13501-1), dienen onder andere sandwichpanelen als ze aan een zijde van het constructieonderdeel die grenst aan de buitenlucht en hoger ligt dan 13 meter, aan brandklasse B te voldoen. Maar Wijnja merkt dat de sandwichpanelen over het algemeen in de praktijk als raam worden meegenomen in een gebouw om daarmee aan brandklasse D te mogen voldoen. “Omdat het toch om de veiligheid van onze gebouwen gaat, wil Panelen Holland zich ervoor inzetten om als eerste sandwichpanelenfabrikant in Nederland een algemeen certificaat voor brandklasse B op haar variabele sandwichpanelen te behalen en hiermee een signaal naar de rest van de sandwichpanelen producerende bedrijven af te geven ze hierin te volgen.” Ook het Bouwbesluit schrijft vaak voor dat we een B-S2 moeten gaan behalen (druppelvorming is hierin nog niet vastgelegd), een goede zaak volgens Wijnja. “Want het aantal branden -en daarmee de schade aan gebouwen door brand- neemt nog steeds toe. Uit statistieken blijkt dat brandstichting zowel binnen als buiten het gebouw vaak de oorzaak is.” Wijnja besluit: “Panelen Holland hoopt met deze ontwikkelingen een steentje te kunnen bijdragen aan het voorkomen van uitbreiding van brand.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details