Platform over gevels, glas & daken
Hofjesbuurt bloeit op

Hofjesbuurt bloeit op

De woningen in de Hofjesbuurt in Nijmegen zijn ruim zestig jaar oud. Om bewoners ook de komende 25 jaar een prettige woonomgeving te bieden, investeert Talen Vastgoedonderhoud in grootschalig onderhoud voor de in totaal 279 woningen. Om zo min mogelijk afbreuk te doen aan de oorspronkelijke architectuur, werd onder meer een beroep gedaan op AGC Glass Europe voor de levering van triple glas met een ‘beperkte’ spouw.

De woningen in de Hofjesbuurt voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. “Bij het grootschalig onderhoud wordt fors geïnvesteerd in duurzaamheid,” zegt Bart Reintjes van AGC Glass Europe. “De wijk uit de jaren zestig telt 192 etagewoningen en 87 eengezinswoningen die na de ingreep een labelsprong maken van D naar A+. Mede mogelijk gemaakt door toepassing van triple glas, nieuwe kozijnen, zonnepanelen, vloer-, dak- en gevelisolatie.”

AGC Glass Hofjesbuurt Artikel Vakblad Gevel Bouw Nederland

Kleinere spouw

AGC Glass Hofjesbuurt Artikel Vakblad Gevel Bouw Nederland

Eind 2017 werd AGC Glass Europe door Talen Vastgoedonderhoud benaderd om op basis van het eisenpakket een specifieke glasopbouw te offreren. Reintjes: “We hebben destijds een aanbieding gemaakt voor 4.000 m2 aan triple beglazing met een spouw van 15 millimeter. Enige tijd later kwam de terugkoppeling vanuit Talen Vastgoedonderhoud met de vraag of de triple beglazing ook in een dunnere variant uitgevoerd kon worden vanwege de beoogde esthetische uitstraling van de kozijnen. Daarop hebben wij de spouw verkleind naar 10 millimeter en tegelijk een warm e-kader toegepast omwille van de gevraagde U-waarde van het totale gevelpakket. Vervolgens hebben we de beoogde glassamenstelling begin 2018 in een proefwoning geleverd en werd de opdracht toegekend.”

AGC Glass Hofjesbuurt Artikel Vakblad Gevel Bouw Nederland

Warm e-kader

AGC Glass Hofjesbuurt Artikel Vakblad Gevel Bouw Nederland

Op de gevraagde U-waarde van het glas heeft het warm e-kader geen invloed,
benadrukt Reintjes. “Het thermisch onderbroken kader compenseert daarentegen wel de dunnere spouw van de triple beglazing in de totale U-waarde van de gevel. Er gaat minder warmte verloren via de randen van het glas. De totale glassamenstelling Thermobel TG Top bestaat uit 3 glasplaten van 4 millimeter dikte met een spouwbreedte van 10 millimeter. Het binnen- en buitenblad is voorzien van een superisolerende-coating en zoals gezegd is het geheel gevat in een warm e-kader. Een aantal ruiten (1.000 m2) is bovendien uitgevoerd als letselveilig glas conform NEN 3569. Tot slot hebben we ook de beglazing in de trappenhuizen vervangen door superisolerende-beglazing, goed voor 500 m2.”

AGC Glass Hofjesbuurt Artikel Vakblad Gevel Bouw Nederland

De wijk uit de jaren zestig telt 192 etagewoningen en 87 eengezinswoningen die na de ingreep een labelsprong maken van D naar A+.

 

AGC Glass Europe levert de beglazing aan Talen Vastgoedonderhoud. “De woningen worden per blok gerenoveerd en dat gebeurt in bewoonde toestand. We leveren daarom per blok het totale glaspakket, zodat Talen Vastgoedonderhoud in één keer het glas kan vervangen,” zegt Reintjes tot besluit. Rond de zomer van dit jaar wordt het project afgerond en bloeit de Hofjesbuurt weer als nooit tevoren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details