Platform over gevels, glas & daken
Historisch pand Buitenhof Den Haag getransformeerd tot prachtig shortstay complex
Aan de buitenzijde van het gebouw zijn de oorspronkelijke kleuren en belijningen in stand gehouden.

Historisch pand Buitenhof Den Haag getransformeerd tot prachtig shortstay complex

Aan het Buitenhof in Den Haag is de voormalige Israëlische ambassade getransformeerd tot een shortstay appartementencomplex. “Het was nog een hele uitdaging om dit historische kantoorpand in het hart van Den Haag om te bouwen tot wat het nu is”, zegt Tom van Dorp, technisch directeur bij Lieftink Geveltechniek, dat de 160 kozijnen verzorgde bij dit project.

Van binnen zijn de appartementen prachtig geworden. De extra grote ramen zorgen voor veel natuurlijke lichtinval.

Logistieke puzzel

Nauwelijks ruimte voor een bouwplaats buiten het pand zelf, rekening houden met naastgelegen tramleidingen, twee restaurants in het pand die in bedrijf moesten blijven en dat allemaal tijdens een ingrijpende transformatie waarbij compleet nieuwe gevels, meerdere dakopbouwen, een lift en een nieuw balkon gerealiseerd moesten worden… “Een hele uitdaging dus”, zegt Tom en wijst ter illustratie op een torenkraan, die ingezet werd voor de vele hijswerkzaamheden en die vanwege ruimtegebrek bovenop het dak geïnstalleerd was. “Al met al was er een behoorlijk logistieke puzzel te leggen dus.” 

Perfecte samenwerking

Tom is ervan overtuigd dat de strakke planning van aannemersbedrijf G. Bruijnes en de prettige samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer en alle andere partijen beslist hebben bijgedragen aan het eindresultaat. “Binnen de diverse disciplines op zo’n project zijn er veel raakvlakken en dan is het mooi om te zien dat er hier sprake was van een perfecte onderlinge afstemming tussen vakmensen van de uitvoerende partijen op het werk.”

De gevel werd opgebouwd met HSB-wanden, voorzien van betonnen gevelelementen en aluminium gevelkozijnen.

Karakteristieke uitstraling

Niet alleen logistiek, maar ook esthetiek speelde een grote rol. “Het pand heeft een unieke geschiedenis”, weet Tom. “Het was dan ook belangrijk om de karakteristieke uitstraling zoveel mogelijk te behouden, maar het pand tegelijkertijd drastisch te moderniseren en verduurzamen zodat het voldoet aan de eisen en wensen van tegenwoordig. Daarom zijn de karakteristieke kolommen in ere hersteld en bewust zichtbaar opgenomen in het vernieuwd ontwerp: ze vormen gezamenlijk het geraamte van het pand. Ook het oorspronkelijke lijnenspel is gerespecteerd en gehandhaafd. De extra grote ramen zorgen voor veel natuurlijke lichtinval.”

Duurzame gevel

Voor de realisatie van de compleet nieuwe gevel deed hoofdaannemer G. Bruijnes opnieuw een beroep op Lieftink Geveltechniek, gerenommeerd fabrikant en leverancier van onder andere ramen, deuren en kozijnen van aluminium. “We hebben al meerdere projecten succesvol samen uitgevoerd en we weten wat we aan elkaar hebben”, zegt Tom. “Ook in dit project hebben we in het voortraject volop samen nagedacht hoe we dit het beste konden uitvoeren.” De compleet nieuwe gevel is opgebouwd uit HSB-wanden, voorzien van betonnen gevelelementen en aluminium gevelkozijnen. De gevel is, net als de daken en vloeren, optimaal geïsoleerd. “Om tijd en ruimte te besparen op de bouwlocatie zelf, hebben we de kozijnen in de fabriek al voorzien van beglazing, waardoor we de beglaasde kozijnen op locatie alleen nog maar hoefden te monteren.” Ook het plaatwerk ertussen is door Lieftink geleverd en gemonteerd.

Voor de kozijnen is gekozen voor het AWS65 systeem van Schüco in de kleur Superanodic Dark Bronze C34.

Gepoedercoat kozijn in anodiseerkleur

Tom vertelt dat voor de kozijnen gekozen is voor het AWS65 systeem van Schüco. “Het is een aluminium kozijnsysteem met een verdekt liggende vleugel, waarmee we het oorspronkelijke karakter van de kozijnen zo goed mogelijk konden benaderen. Ook de kleur speelde daarbij een grote rol. De aannemer wilde aanvankelijk gaan voor geanodiseerde kozijnen, maar het nadeel daarbij is een kans op onderling kleurverschil binnen de kozijnen. Daarom hebben we in goed overleg besloten om te gaan voor een gepoedercoate versie in de kleur Superanodic Dark Bronze C34.” Tom is trots op het eindresultaat: “Het is mooi dat bij dit historische pand aan de buitenzijde de oorspronkelijke kleuren en belijningen in stand zijn gehouden en er binnen toekomstbestendige, duurzame en prachtige appartementen zijn gerealiseerd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details