Platform over gevels, glas & daken
Het Platform: een ‘Gesamtkunstwerk’

Het Platform: een ‘Gesamtkunstwerk’

Het is allesbehalve vanzelfsprekend dat op zo’n complexe en krappe locatie, in het hart van het dynamische stationsgebied ook nog eens boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn, een gebouw is verrezen. De architect spreekt van een heus ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij de betrokken partijen gezamenlijk de uitdaging zijn aangegaan. Dat geldt ook voor Metallbau Vos die onder meer het akoestische soundbox-concept ontwikkelde.

Het Platform is geënt op het concept van een MicroCity, een gebied met een gemengde samenstelling van wonen, werken en voorzieningen binnen loopafstand. Het is niet alleen een gebouw, maar ook een plek waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten. Naast 201 appartementen, variërend in grootte van 50 tot 112 m2, biedt Het Platform voor zowel de bewoners als de bezoekers aanvullende voorzieningen zoals een fitness, restaurant, lounge-bar, foodcourt en ruimtes voor werk en ontmoeting. En dat allemaal op een kavel van slechts 170 m2 in het drukste stationsgebied van Nederland.

Origami-achtige architectuur

Het gebouw is 46,5 meter hoog, heeft twaalf verdiepingen en een totale oppervlakte van 18.500 m2. Het ontwerp komt van de hand van VenhoevenCS architecture+urbanism. “Door gebruik te maken van een aantal vormgevingsprincipes is het gebouw heel erg een eenheid. De vormgevingsprincipes zijn in eindeloze variaties toegepast. Daarmee krijg je een soort origami-achtige architectuur. Het gebouw is voorzien van terrassen die onderling zijn verbonden via bruggen en trappen. Ieder appartement is anders en heeft een andere gevel, dankzij verspringende ramen, balkons en plantenbakken.” Aan Metallbau Vos, vestiging Nederland, de taak om de geveldichting te voorzien van dit uitdagende complex. “We hebben hier te maken met een verre van alledaags project. Niet alleen qua vormgeving, maar vooral ook qua ligging,” zegt Jos Toorians, verantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging van Metallbau Vos. Alles speelt hier, de omgeving, de mensen die er wonen, de geluiden. Men spreekt wel van de moeilijkste bouwplaats op de moeilijkste locatie van Nederland.

Hoge akoestische eisen

Metallbau Vos is geen onbekende speler in Nederland. De van origine Duitse firma is gevestigd in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en sinds eind jaren negentig actief in ons land. “We werken uitsluitend met Schüco-profielen en zijn één van de eerste (en oudste) verwerkers van het profielsysteem in Duitsland,” vervolgt Toorians. “Voor Het Platform hebben we in nauwe samenwerking met hoofdaannemer Bouw21 de aluminium ramen, deuren en vliesgevels mogen produceren, leveren en monteren.   

De onderbouw is vrij conventioneel uitgevoerd en voorzien van een Schüco FWS 50-vliesgevelconstructie met grote ruiten van wel 5 bij 2,5 meter. Voor de appartementen daarentegen hebben we een vrij unieke constructie toegepast. Gezien de ligging van Het Platform, midden in het stationsgebied, werden op bepaalde gevels hoge akoestische eisen gesteld. Dat hebben we opgelost door de AWS 65-serie van Schüco tweevoudig toe te passen in een soundbox-concept.”

Soundbox-concept

Het soundbox-concept bestaat uit een tweetal kozijnen die achter elkaar zijn geplaatst, legt Toorians uit. “Het buitenste raam is voorzien van een akoestisch ventilatierooster, terwijl het binnenste raam is uitgevoerd in een draai-/kiepuitvoering. Bewoners kunnen dus prima ventileren door het akoestisch rooster en hebben in gesloten toestand geen notie van het feit dat ze zich midden in het drukste stationsgebied van Nederland bevinden. Daarnaast zijn zogenaamde PASK-ramen toegepast oftewel Parallel Afstand Schuif Kanteldeuren ter plaatse van de balkons. Dit schuifraamconcept opent als een draai/kiepraam en sluit volledig in de rubbers. Ook weer om geluid tegen te gaan. Volledig geopend wordt het balkon één met de woning voor het betere buitengevoel.”

Metallbau Vos is een echt familiebedrijf en vertrouwt al jarenlang op vaste partners. “Op advies van Schüco zijn de aluminium ramen, deuren en vliesgevels in Het Platform extra ‘beschermd’. De ligging rond het spoor betekent vaak extra vervuiling en kans op corrosie. Daarom is gekozen voor een conversering bestaande uit een pre-anodisatie als voorbehandeling in combinatie met een 1-laagse
poedercoating. Ook zijn testen uitgevoerd ten behoeve van de wind- en waterdichting vanwege de afwijkende maten en vormen. Al met al ook voor ons een uitdagend project en bovenal een zeer mooie referentie in het hart van Nederland.”   


Bouwinfo

Het Platform, Utrecht

Opdrachtgever: ABC Vastgoed en gemeente Utrecht

Architect: VenhoevenCS architecture+urbanism

Gevelbouwer: Metallbau-Vos

Systeemleverancier: Schüco

Gevelbekleding: VPT Versteeg

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details