Platform over gevels, glas & daken
Het na-isoleren van monumentale gebouwen

Het na-isoleren van monumentale gebouwen

Een gebouw met een cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde is een monument. Daarvan kennen we in ons land verschillende typen, maar ongeacht het type monument gaat het altijd om een stuk tastbare geschiedenis. Veel eigenaren van een monumentaal gebouw beschouwen het behouden van die geschiedenis als een eer. Met de transitie richting een energieneutrale bebouwde omgeving en de toenemende eisen rondom het energieverbruik van gebouwen ontstaan er steeds meer vragen rondom het na-isoleren van monumentale gebouwen.

Vochtzorgen

Het na-isoleren van gebouwen zorgt ervoor dat een constructie mogelijk op een andere manier met vocht omgaat. Denk aan condensatiepunten die mogelijk in een constructie komen te liggen en/of muren die uit ouderdomsgebreken vochtproblemen veroorzaken, die mogelijk ook problemen kunnen gaan veroorzaken als deze door na-isolatie de constructie niet meer goed kunnen verlaten. Niet voor niets is vocht vaak een van de grootste zorgen als het gaat om het kiezen van de juiste isolatiematerialen bij het na-isoleren van monumentale gebouwen.

Na-isoleren van binnenuit

Een monumentale status wordt vaak gegeven op basis van de uitstraling en waarde die het heeft aan de buitenzijde. Behoud van erfgoed en karakteristieke architectuur, maakt het hierdoor vaak moeilijk om het gebouw aan de buitenzijde te veranderen. Hierdoor is het na-isoleren van monumentale panden vaak alleen aan de binnenzijde mogelijk. Na-isoleren aan de binnenzijde heeft consequenties voor het gedrag van de constructie, maar ook voor de gebruiksruimte aan de binnenzijde.

Bescherm uw erfgoed

Voor alle trotse eigenaren van monumentale gebouwen… Er is goed nieuws! Er is wel degelijk een isolatiemateriaal, waarmee u én weinig ruimte verliest én waarmee vocht gereguleerd kan worden. Kooltherm-isolatie heeft niet alleen een hele goede isolatiewaarde (lambda-waarde vanaf 0,018 W/m·K), waardoor er met een zeer beperkte dikte al hoge isolatiewaardes worden behaald, maar heeft ook dampdoorlatende eigenschappen. Uiteraard begint vochtregulering met een goed ontwerp en moet er gekeken worden naar het condensatiepunt en gezorgd worden dat deze buiten de constructie ligt. Maar desondanks kan er met monumentale panden altijd een keer vocht optreden. Dan is het belangrijk dat deze uit de constructie verdwijnt. Een isolatiemateriaal met dampdoorlatende eigenschappen speelt hierbij een grote rol .

Oplossingen

Kooltherm-isolatie is dé hoogwaardige, hardschuimisolatie met dampdoorlatende eigenschappen en is verkrijgbaar in verschillende typen. Zo kan er gekozen worden voor het Kooltherm K17 Binnenisolatie Element. Dit is een isolatieplaat én afwerking in één, waardoor u in zeer korte tijd en in één handeling een gebouw kunt na-isoleren; zonder veel ruimte te verliezen. Wilt u een andere afwerking, dan zijn er ook isolatieplaten zonder afwerking die uitstekend toe te passen zijn. Neem in ieder geval altijd even contact op met onze specialisten van de Techline. Dit team van bouwkundige kunnen u adviseren en berekeningen maken die u helpen bij het maken van de juiste ontwerpkeuzes. U kunt onze Techline kosteloos raadplegen via
0800 – 25 25 252 of stuur een email naar [email protected].  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details