Platform over gevels, glas & daken
Het Grote Huis in Voorschoten: luxueus, duurzaam en energiezuinig wonen op een prachtig landgoed
Luxueus, comfortabel, energiezuinig en duurzaam wonen op een historisch landgoed: Het Grote Huis in Voorschoten.

Het Grote Huis in Voorschoten: luxueus, duurzaam en energiezuinig wonen op een prachtig landgoed

Een bijzonder project op een bijzondere plek: Het Grote Huis in Voorschoten is een vorstelijk appartementencomplex op een historisch landgoed. Eentje van de buitencategorie, waar luxe, comfort en duurzaamheid centraal staan. De handtekening van de architect -Powerhouse Company in samenwerking met Delva Landscape Architecture & Urbanism- is duidelijk herkenbaar: grote glasvlakken verbinden binnen met buiten. Lieftink Geveltechniek verzorgde de ruim 875 m2 aan gevelelementen.

Lieftink Geveltechniek verzorgde de engineering, ontwikkeling en montage van de aluminium gevelelementen.

Intensief voortraject, vlotte uitvoeringsfase

“Vink Bouw, een ondernemende bouwer waar wij al bij meer projecten mee hebben samengewerkt, schakelde ons al vroeg in het traject op”, zegt Joost Plompen, directeur bij Lieftink Geveltechniek. “We zijn goed op elkaar ingespeeld en er is sprake van wederzijds vertrouwen. Als echte bouwteampartners hebben we de schetsfase met elkaar verder ontwikkeld tot een definitief ontwerp wat technisch goed uitvoerbaar is en klopt. Daarbij is er zorgvuldig gekeken wat de eisen vanuit de opdrachtgever waren, waar er raakvlakken zijn met de andere bouwpartijen en waar de uitdagingen in bouwkundige aansluitingen zitten. Uiteraard hebben we in het voortraject ook regelmatig met de architect aan tafel gezeten om te kijken of wat zij esthetisch bedacht hadden, ook technisch uitvoerbaar was.” Plompen zegt uit ervaring dat de tijd en energie die geïnvesteerd is in het voortraject van dit project, zeker heeft gezorgd voor een vlotte uitvoeringsfase.

De grote glasvlakken zorgen voor een optimale verbinding tussen binnen en buiten.

De gevelelementen die Lieftink heeft geleverd bij dit project zijn een combinatie van vliesgevels met schuifelementen. “Voor de vliesgevels hebben we gebruik gemaakt van de Schüco FWS50-serie met daarin grote schuifpuien uit de ASS50-serie. De overige raamelementen komen uit de Schüco AWS70HI-serie. HI staat daarbij voor high insulated, oftewel hoogisolerende kozijnelementen. Alles is uitgevoerd met HR++ dubbelglas, wat paste bij de isolatiewens van de opdrachtgever.” Ook de indrukwekkende entree met automatische draaideur is door Lieftink gerealiseerd.

De inventieve hoekoplossingen passen perfect bij de strakke en elegante uitstraling van het gebouw.

Bijzondere details

Dit unieke project, met zijn prachtige uitstraling en bijzondere details zorgde voor een iets grotere uitdaging bij het engineeren. “Maar wij gaan geen uitdaging uit de weg”, benadrukt Plompen. “Dus hebben we op verzoek van de architect raamvleugels toegepast die verdekt liggend zijn en bedachten glashoekoplossingen voor de hoeken van het pand. Fijne strakke hoekafwerkingen zonder aluminium rand, waarbij het glas tegen elkaar verlijmd is. Het past perfect bij de strakke en elegante uitstraling van het gebouw en sluit mooi aan op de raamvleugels die niet zichtbaar zijn van buitenaf.” Plompen legt uit dat ook de montage van de elementen de nodige aandacht behoefde: “De maatvoering moet heel nauwkeurig zijn en de ruiten zijn behoorlijk kwetsbaar bij plaatsing. Dan is het fijn dat we zowel de engineering, productie én montage van de gevelelementen (inclusief glas) verzorgen.”

Duurzame materialen

Bij een project als dit, waar luxe en comfort centraal staan, wordt uiteraard gewerkt met hoogwaardige en duurzame materialen. Voor de kozijnen is er gekozen voor aluminium profielen waarbij er een extra behandeling op de coating is toegepast. “De profielen zijn voor-geanodiseerd waarna ze zijn gepoedercoat. Die specifieke combinatie is resistent tegen de zoute zeelucht en voorkomt daarmee corrosie op de profielen”, legt Plompen uit. “Zeker in een regio redelijk dicht bij de kust, waar het gebouw onderhevig is aan wat zoute zeelucht, is dat erg belangrijk.” Plompen tot slot: “Het is zo belangrijk dat je kunt leunen op technische kennis, zorgvuldige engineering en een goede onderlinge samenwerking, omdat die uiteindelijk de meerwaarde bieden binnen projecten zoals dit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details