Platform over gevels, glas & daken
Henk Zoontjens, nieuwe directeur VMRG: “Metaal biedt onbeperkte mogelijkheden in een gevel”

Henk Zoontjens, nieuwe directeur VMRG: “Metaal biedt onbeperkte mogelijkheden in een gevel”

Sinds 1 oktober 2022 is Henk Zoontjens directeur bij de VMRG. Henk is eerder werkzaam geweest bij de VMRG en is in een andere rol weer terug op het oude honk. We spreken met Henk over deze nieuwe uitdaging.

De gevelbranche is geen onbekend terrein voor jou, vertel eens?

Ik ben ooit mijn carrière begonnen bij een gevelleverancier aan de engineeringskant. Van daaruit ben ik doorgegroeid tot projectleider in de gevelbouw. Vervolgens ben ik als exportmanager bij een systeemleverancier aan de slag gegaan en na een aantal jaren heb ik deze positie verruild voor een buitendienstfunctie in Nederland. Vanuit deze functie heb ik de hele gevelbouwwereld leren kennen, want ik kwam bij elke gevelbouwer in Nederland. Een hele leuke en leerzame periode. Daarna ben ik overgestapt naar een andere systeemleverancier om de Nederlandse markt op te zetten. Op een gegeven moment kreeg ik een mooie uitdaging aangeboden van een gevelbouwer en heb die overstap gemaakt. Ik werd daar verantwoordelijk voor de hele uitvoering; projectleiding, montage en service en onderhoud. Na acht jaar kwam er een functie bij de VMRG vrij en leek het mij interessant om mijn opgedane kennis en ervaring zowel aan de systeemhuizen kant als aan de gevelbouw kant in te zetten voor de gehele branche. En na een uitstap in een managementfunctie bij een systeemleverancier ben ik nu weer terug bij de VMRG.

Wat is er zo leuk aan de VMRG dat je weer terug bent?

Ik vind het een eer dat ik ben gevraagd voor de functie van directeur. Voor mij is dit een mooie stap om te maken. Ik heb eerder ook heel fijn gewerkt samengewerkt bij de VMRG met een professioneel team. Een team om samen enorme stappen te zetten naar de toekomst. Het is een leuke uitdaging om hier de goede lijnen voor uit te zetten.

Het is wel een lastige periode momenteel in de branche, hoe kijk jij daarnaar?

Welke tijd je ook hebt, er spelen altijd problemen en ook een crisis zijn we eerder doorgekomen. Het is wel van belang om tijdig te schakelen en als VMRG te luisteren naar waar de aangesloten bedrijven op dat moment mee zitten. Als branchevereniging probeer je dan om zo veel mogelijk ondersteunend te zijn en te anticiperen op problemen. Maar we zitten nu in een lastige periode met de oorlog in de Oekraïne, materiaalschaarste, enorme prijsverhogingen en wij
proberen onze leden hierbij waar mogelijk te steunen.

De ‘M’ van de VMRG staat voor ‘Metaal’, wat is er zo bijzonder aan metaal?

Ik heb vanaf het begin van mijn werkzame periode altijd in ‘het metaal’ gezeten. De ‘M’ van Metaal is ook een beetje de ‘M’ van Modelleren. Je kunt er eigenlijk alles mee. Elke vorm, zeker in aluminium, is makkelijk te realiseren. Het is makkelijk aanpasbaar naar een smal aanzicht of juist breed, al naar gelang de wensen. De matrijskosten zijn relatief laag, waardoor je een vrijwel onbeperkt assortiment hebt en dus een wereld aan mogelijkheden. De brede toepassing van zowel staal als aluminium is zo mooi.

Wat zijn de kansen voor metaal op het gebied van circulariteit?

Metaal is een onbeperkt aantal maal recyclebaar, dus je hebt het hier echt over continue circulariteit. Het probleem waar wij mee te maken hebben, is de beperkte hoeveelheid metaal die ‘post consumer’ weer terugkomt uit gebouwen, bijvoorbeeld om weer nieuw materiaal van te maken. De vraag is nu nog veel groter dan het aanbod, dus we hebben die nieuwe grondstoffen nog steeds nodig. Wat er terugkomt, kunnen we ofwel hergebruiken in een ander gebouw of als gerecycled materiaal opnieuw inzetten. In nieuwe gevels is 55% van het aluminium al van circulaire herkomst. Dit branchegemiddelde van 55% is zowel in de bouw- als in de gevelbranche uitzonderlijk hoog. Belangrijk daarbij wel is om het materiaal zo zuiver mogelijk te houden met de juiste legeringen. Het is dus een uitdaging om zo veel mogelijk gebruikt metaal weer terug te krijgen uit de keten, zodat we zo min mogelijke nieuwe grondstoffen hoeven te gebruiken.    

Recyclen van aluminium kost maar 5% van de energie ten opzichte van het winnen van aluminium uit bauxiet, dus genoeg reden om alles op alles te zetten om metaal keer op keer een nieuwe ronde te bieden. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor metaal, maar voor alles wat er in de gevel zit, rubbers en glas bijvoorbeeld.

Hoe zie jij de toekomst van het VMRG Keurmerk dat alle VMRG leden hebben?

Architecten en opdrachtgevers zouden dit moeten voorschrijven, voor zover ze dit nog niet doen. Het VMRG Keurmerk staat voor geborgde kwaliteit binnen de gevelbouw. Dit Keurmerk blijft in ontwikkeling, en wordt zeker in de toekomst ook steeds weer uitgebreid. Zo is het hele kwaliteitssysteem voorbereid op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die in juli 2023 van kracht wordt. De kwaliteitsborger krijgt met een geaccrediteerd systeem conform de BRL 2701 te maken, waardoor hij minder checks hoeft te doen, wat een voordeel is voor de opdrachtgever. Ook is het systeem zo ingericht dat een gevelbouwer met het VMRG Keurmerk een aannemer ontzorgt met een goed gevuld opleverdossier gevelbouw, zodra de Wkb van start gaat. Sinds een aantal jaar hebben we ook een bouwplaatskeuring ingevoerd om het totale proces te checken. Dit valt niet onder de BRL 2701, maar is een extra onderdeel van het VMRG Keurmerk.

Wat zie jij als belangrijkste uitdaging?

Dat zijn er veel. Het kwaliteitssysteem en het VMRG Keurmerk continu verbeteren en uitbreiden, zoals net aangegeven. De VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen met daaraan gekoppeld het VMRG Keurmerk vormen eigenlijk de basis van onze vereniging. En verbeteren geldt ook voor opleidingen binnen de branche en deze ook uitbreiden als daar behoefte aan is. Ook op het gebied van digitalisering zijn er nog de nodige stappen te maken. Aan uitdagingen geen gebrek in ieder geval. Ik heb er zin in!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details