Platform over gevels, glas & daken
Heeft Aluminium toekomst?
Kees Vlaanderen, Commercieel Technisch Manager. Driessens Group BV

Heeft Aluminium toekomst?

Wanneer je die vraag stelt is het belangrijk om eerst te weten in welke context je deze vraag stelt. Ben je als bedrijf en alles wat daar mee samenhangt afhankelijk van de verkoop van aluminium producten dan zou het antwoord meteen ja kunnen zijn.

Maar wat nou als je deze vraag mondiaal stelt, ik bedoel als je naar het voortbestaan van onze planeet aarde kijkt? Voor nieuw aluminium, ook wel primair aluminium genoemd, graven we letterlijk onze aarde af. Voor de winning van bauxiet moeten er vaak eerst bossen worden gekapt en daarna de grond weggegraven worden zoals de laatste 40 jaar op grote schaal in Brazilie plaats vind. Maar ook van de laatste jaren kun je de gaten in het Ghanese Atewa-bos zien ontstaan, wat ten koste gaat van de wereldwijde biodiversiteit en in het geval van het Atewa-bos ook ten koste van de watervoorziening voor Ghana. Vooraanstaand bioloog, Edward Osborne Wilson heeft hier in 2018 zelfs een indringende brief over geschreven naar de president van Ghana om ervoor te pleiten het Ghanese Atewa-bos te sparen. Het is namelijk één van de 38 plekken op de hele wereld die hij in zijn boek ,Halve Aarde: “Our Planet’s Fight for Life”, benoemt als de belangrijkste plekken op aarde die de mensheid zou moeten reserveren voor de natuur. Hij schrijft in die brief dat het hem dan ook grote zorgen maakt dat zo’n bijzondere vindplaats in aanmerking komt voor delfstoffenwinning.

Stel je nu de vraag heeft aluminium toekomst dan moet je wel van heel ‘goede huize’ komen om volmondig ja te zeggen. Maar wat moet je of wat kun je dan doen met deze kennis als bedrijf voor het produceren en leveren van aluminium producten? Deze columns vallen onder de titel ‘Circulaire inspiraties’ en in dat kader ligt deels het antwoord verscholen wat wij kunnen doen als mensheid, land, bedrijf en als individu. Circulair, is cirkelvormig, is deel uitmaken van een kringloop. En circulariteit is dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later, dus na gebruik kunnen deze producten gedemonteerd worden en opnieuw worden gebruikt. Als we dan kijken naar ons aluminium product hebben we hier dan het antwoord op het stoppen met het afgraven van onze aarde naar bauxiet? Aluminium heeft de eigenschap dat je dit materiaal eindeloos kan hergebruiken zonder dat het zijn eigenschappen verliest. En het omsmeltproces van bestaand aluminium kost 95% minder energie dan de aanvankelijke hoeveelheid energie die wordt gebruikt om het primaire aluminium te produceren. Circa 75 % van al het geproduceerde aluminium is nog steeds in gebruik. Het is dus van belang om zoveel mogelijk gebruikt aluminium toe te passen in onze producten met als doel dat ons recyclingaandeel in de aluminium waardeketen snel groeit en wij steeds minder primair aluminium hoeven toe te passen. Het produceren van primair aluminium kost veel energie, voor het aandeel primair aluminium wat we voorlopig nog produceren is het van belang dat we energiebronnen hiervoor gebruiken die een kleine ecologische voetdruk achterlaten. In deze wereld zijn er nog altijd aluminiumfabrieken die hun elektriciteit met de fossiele brandstof opwekken, zoals kolen die 5 keer meer CO2-uitstoot hebben dan een fabriek die hernieuwbare bronnen gebruikt zoals bijvoorbeeld waterkracht. 

Circulariteit het streven naar een wereld zonder afval met als doel het behoud van de aarde of om met de woorden Edward Osborne Wilson te spreken reserveer in ieder geval de halve aarde voor de natuur. Circulair begint bij circulair denken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details