Platform over gevels, glas & daken
Grote duurzame sprong vooruit met circulaire minerale wol

Grote duurzame sprong vooruit met circulaire minerale wol

Knauf Insulation investeert 15 miljoen in Belgische vestiging Visé om minerale wol te recyclen

De bouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de afvalproductie. Knauf Insulation wil daarom als toeleverancier in deze markt impact maken door glaswol te recyclen. De bekende bruinkleurige glaswol met Ecose® Technology is qua samenstelling al lange tijd toonaangevend op duurzaamheid. Het is gemaakt met een natuurlijk bindmiddel en bestaat voor het grootste deel uit gerecycled glas. Knauf Insulation zet nu ook de volgende stap, namelijk een reuze sprong richting circulaire minerale wol.

Innovatief terugwin-proces

Knauf is wereldwijd een toonaangevende fabrikant van isolatieoplossingen en investeert nu meer dan 15 miljoen euro in de recycling van haar producten. De vestiging in Visé (België, provincie Luik) werkt aan een innovatief proces voor het terugwinnen en recyclen van glaswol. Zo wordt het materiaal opnieuw in het proces opgenomen en belandt het niet meer op de stort. Knauf Insulation levert daarmee een impactvolle bijdrage aan de circulaire bouweconomie. De recycling vindt overigens nu al plaats op kleine schaal door het eigen productie-afval te hergebruiken en is na de uitbreiding op veel grotere schaal mogelijk. 

Hoe werkt het?

Glaswol is gemaakt van natuurlijke materialen (zand en gerecycled glas) en is oneindig recyclebaar. Afval van glaswol en steenwol van bouwplaatsen komt nu nog vaak terecht op de stort of wordt verbrand. Knauf Insulation realiseert op dit moment een volledig nieuwe productielijn met oven voor terugwinning en recycling, zodat het materiaal opnieuw toepasbaar is en kan worden gevaloriseerd. Met dit innovatieve procedé wil de onderneming een echte kringloopeconomie tot stand brengen in de bouw. De vestiging in Visé start in het tweede kwartaal van 2022 met de recycling op grote schaal.

Hoge score op MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) De aandacht voor circulair bouwen is de laatste jaren enorm toegenomen. Niet gek als je bedenkt dat Nederland streeft naar een 100% circulaire economie in 2050 (en 50% in 2030).

In Nederland bestaat de verplichte MPG-berekening voor gebouwen (Milieu Prestatie Gebouwen). Deze MPG-berekening maakt gebruik van milieudata uit de Nationale Milieudatabase. Materialen met gerecyclede grondstoffen en materialen hebben uiteraard een veel gunstigere berekening of milieuprestatie. Met de norm EN 15804+A2 en de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken kijkt de overheid naar circulaire indicatoren:

1. Milieu-impact secundair materiaal (hergebruik en recycling) in inputstromen
2. Milieu-impact van hergebruik in outputstromen
3. Percentage secundair materiaal (hergebruik en recycling) in inputstromen
4. Circulaire efficiëntie
5. Hoeveelheden per afvalstroom

Op basis hiervan zullen de duurzame isolatiematerialen van Knauf Insulation in combinatie met nieuwe recyclevoorzieningen, hoge scores realiseren.

De impact van Knauf Insulation ‘For a Better World’

Naast de grotere recyclingcapaciteit en het natuurlijke bindmiddel Ecose – dat ook de koolstofuitstoot aanzienlijk vermindert in vergelijking met een petrochemisch bindmiddel – neemt het bedrijf nog talloze andere maatregelen om de footprint drastisch te verlagen. Met het duurzaamheidsprogramma onder de titel ‘For a Better World’ vallen grootschalig gebruik van zonnepanelen, beperking drinkwater in het productieproces, inzet windenergie en milieuvriendelijkere verpakkingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details