Platform over gevels, glas & daken
Grootste distributiecentrum voor planten en bomen in Europa gaat op in de omgeving
Ondanks de grootte gaat het gebouw zoveel mogelijk op in de natuurlijke omgeving, dankzij de juiste kleurkeuze van het toegepaste materiaal. (Beeld: Arvalis)

Grootste distributiecentrum voor planten en bomen in Europa gaat op in de omgeving

In Arcen is op 1 januari 2022 het grootste distributiecentrum voor planten en bomen in Europa geopend. Van hieruit worden bomen en grote planten verpakt en rechtstreeks bij consumenten in elf Europese landen bezorgd. Joris Ide, een begrip als fabrikant van stalen dak- en wandbekleding, zorgde ervoor dat dit distributiecentrum een prettige werkomgeving is én dat het gebouw -ondanks haar grootte- in de omgeving past.

De bedrijfshal is opgetrokken uit een sandwichpaneel JI Wall microrib. Op de hoek waar de entree zit is een horizontale profielplaat aangebracht als extra accent. (Beeld: Arvalis)

Het nieuwe Fulfilment Center Arcen (FCA) bestaat uit 18.000 m2 magazijn met in totaal dertig laaddocks, diverse koelinstallaties, een kantoor met kantine en een ontvangstruimte voor chauffeurs. Gezien de ligging -naast de plantenkwekerij die zich tegen het natuurgebied de Maasduinen bevindt en verder volledig omsloten is door een bosrijke omgeving- is er gekeken om het gebouw zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving op te laten gaan. “Dat valt natuurlijk niet mee met een gebouw van zo’n 8 meter hoogte en de behoorlijke omvang. Maar… met kleur kun je heel veel bereiken”, zegt Willem van Rootselaar, Business Development Manager Benelux en Sales bij Joris Ide. 

Het nieuwe Fulfilment Center Arcen: 18.000 m2 magazijn, dertig laaddocks, diverse koelinstallaties, een kantoor met kantine en een ontvangstruimte voor chauffeurs. (Beeld: FCA)

Eigen stijl en identiteit

Met de innovatieve architectonische oplossingen van Joris Ide is het mogelijk om elk project een eigen identiteit en stijl te geven. Van Rootselaar: “Onze high-end façadeproducten bieden een ongekende ontwerpvrijheid en alles valt perfect te personaliseren. Denk hierbij aan specifieke kleuren, afmetingen, motieven, concepten én profilering.” Hij vertelt dat de bedrijfshal van het FCA -naar ontwerp van Arvalis Ontwerp & Bouwadvies uit Venlo- opgetrokken is uit een sandwichpaneel JI Wall 1000 VB microrib, met blinde bevestiging. “Ter plaatse van het kantoor, de entree en de kantine is een high-end gevelbekleding van enkel staal toegepast: de horizontaal georiënteerde gevelbekleding legt daarmee een extra accent op de hoek waar de entree zich bevindt.”

De 30 laaddocks zijn bewust aan de achterzijde gesitueerd. Dit geeft de minste overlast op het terrein waar ook de plantenkwekerij aanwezig is. (Beeld: Arvalis)

Esthetiek en akoestiek

In de hedendaagse architectuur zien we dat er steeds vaker gekeken wordt naar het esthetische aspect, zelfs -of misschien wel juist- bij zulke grote gebouwen. Van Rootselaar gaf het in een eerder artikel ook al aan. “Wij denken graag mee en bieden een enorm kleurenpallet waaruit gekozen kan worden. In de ontwerpfase kan de kleur van de sandwichpanelen worden opgenomen in het BIM-model, zodat meteen te zien is wat het eindresultaat zal zijn. Het FCA is uitgevoerd in een natuurlijke, groene kleur zodat het mooi matcht bij zowel de aard van het bedrijf als de vrij groene omgeving waar het gebouw zich in bevindt. Naast het esthetische aspect adviseren we ook op het gebied van akoestiek. Door de enorme grootte van dit gebouw is het belangrijk voor een materiaal te kiezen dat voorkomt dat het geluid rond galmt. We hebben hier het geperforeerde Joris Ide staaldak (hoogprofiel) toegepast. De spantvakken van 20 x 20 meter zorgen niet alleen voor een rustige uitstraling, maar door het geperforeerde staaldak ook voor een betere akoestiek. In combinatie met de ledverlichting is er zo een mooie cleane en vooral prettige werkruimte ontstaan”, aldus Van Rootselaar. Het kantoor en de kantine zijn inpandig opgenomen en de koelruimtes worden nog inpandig gebouwd. 

Inpandig is het geperforeerde Joris Ide staaldak (hoogprofiel) in spantvakken van 20×20 meter toegepast voor een betere akoestiek. (Beeld: Joris Ide)

Opnieuw een project waaruit blijkt dat Joris Ide de one-stop-shop partner is voor de realisatie van een gebouw. Enkel staal, opbouwgevelsystemen, gordingen of andere koudgewalste profielen, sandwichpanelen in PIR en steenwol voor dak- en (esthetische) geveltoepassingen: bij Joris Ide zit je goed. Van Rootselaar tot besluit: “Of je het nu hebt over akoestisch, thermisch, brand, solar, coldstore, duurzaamheid, renovaties, coatings of architectonisch… wij bieden altijd een oplossing in staal.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details