Platform over gevels, glas & daken
Groenonderhoud vanuit de ‘touwen’
De ankerpunten onder de balkons van de Trudo Toren in Eindhoven zijn esthetisch weggewerkt door vroege betrokkenheid in het project.

Groenonderhoud vanuit de ‘touwen’

Groene gevels winnen aan populariteit. Behalve een fraai uiterlijk, biedt een groene gevel tal van positieve bij-effecten. Zo bindt het fijnstof en levert het een wezenlijke bijdrage aan een koeler stadsklimaat. Klein detail: zo’n ‘verticale tuin’ vraagt wel onderhoud. Eurosafe Solutions biedt allerlei mogelijkheden om gevel- en groenonderhoud op hoogte op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. “Door al in een vroeg stadium over gevel-onderhoud na te denken, doen onze gebruiksvriendelijke oplossingen nauwelijks afbreuk aan het ontwerp.” Aan het woord is Bas Sesink van Eurosafe Solutions. Hij neemt ons mee naar een aantal bijzondere ‘verticale tuinen’.

Eurosafe Solutions levert rope access oplossingen voor onderhoud aan groene gevels.

Eurosafe Solutions is gespecialiseerd in veilig werken op hoogte en in besloten ruimten. Het ontwerpen, leveren en monteren van veiligheidsvoorzieningen voor gevels en daken is daar een belangrijk onderdeel van. “Wij faciliteren veilig en efficiënt onderhoud aan gebouwen en andere constructies,” zegt Sesink. “Met onze Rope Access specialisten verzorgen we bovendien door middel van touwtechnieken reinigings-, onderhouds- en montagewerkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen zoals aan gevels of in de nok. Steeds vaker worden we betrokken bij projecten waarbij groene gevels in het spel zijn. Dergelijke grillig gevormde gevels zijn veelal niet volledig met ‘standaard’ voorzieningen te bereiken, maar dienen wél onderhouden te worden. Doorgaans vaker dan een standaard vliesgevel.”

Uitneembare davitarm die na gebruik uit het zicht verdwijnt.

Duizenden ‘vlieguren’

Het Stadhuis in Venlo was voor Eurosafe Solutions een van de eerste projecten in Nederland waar specifieke veiligheidsvoorzieningen werden gevraagd voor onderhoud aan groene gevels. “Daarna was het een tijdje relatief stil,” erkent Sesink. “Het bleek echter stilte voor de storm, want nu worden steeds meer verschillende projecten met groene gevels gerealiseerd, veelal geïnspireerd op het fraaie Bosco Verticale in Milaan. Zo zijn we betrokken bij de Trudo Toren in Eindhoven, Wonderwoods in Utrecht en The Valley in Amsterdam. Bij al deze projecten werd de noodzaak van veilig en efficiënt gevelonderhoud vroegtijdig erkend, wat maakt dat we ankerpunten en andere veiligheidsvoorzieningen aan het zicht kunnen onttrekken. Bij The Valley bijvoorbeeld zijn de ankerpunten bevestigd in de betonnen plantenbakken van de balkons, terwijl bij de Trudo Toren is gekozen voor ankerpunten onder de balkons en een railsysteem op het dak met een davitarm waaraan het onderhoudsteam kan abseilen. In veel gevallen trainen onze doorgewinterde specialisten met vele duizenden ‘vlieguren’ lokale onderhoudsteams, zodat zij onder begeleiding van één van onze specialisten in redding & evacuatie zelf onderhoud kunnen uitvoeren vanuit de touwen.”

Groene gevels bij ‘Wonderwoods’ door Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam. Oplevering medio 2024.

“Veilig en efficiënt gevelonderhoud komt gelukkig steeds eerder ter sprake bij de ontwikkeling of renovatie van een gebouw,” zegt Sesink. “Door de opmars van BIM en 3D-ontwerpen kan de onderhoudsbehoefte al in het voortraject zichtbaar worden gemaakt. Onze 3D- en BIM-specialisten integreren alle veiligheidsvoorzieningen voor gevel- en dakonderhoud in het 3D- of BIM-model. Op die manier kan vooraf al de visuele impact beoordeeld worden. Eerder nadenken over gevelonderhoud levert allerlei voordelen op: het is esthetisch fraaier, goedkoper, efficiënter, gebruiksvriendelijker en bovenal veiliger. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details