Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Grip en controle op prefab elementenbouw: alle productiedata digitaal toegankelijk

Bim4Production-Still4
Te allen tijde grip en controle op het productieproces.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | BIM4Production

14 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De bouw industrialiseert. De productie vindt meer en meer plaats onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek. Met de BIM4Production planning en in het bijzonder ook de nieuwe Elementen App houd je te allen tijde grip en controle op dat productieproces. Alle productiedata is per uniek element digitaal toegankelijk. En met het oog op de Wet kwaliteitsborging is het bovendien mogelijk om kwaliteitsvragen per element te registeren en een Wkb-kwaliteitslogboek per uniek element bij te houden.

Met de Elementen App van BIM4Production maken we de data zichtbaar en tastbaar voor elk element.

Gedreven door krapte op de arbeidsmarkt, het behalen van de klimaatdoelen en het verkrijgen van een efficiëntere flow in het prefabricageproces schaalt de bouwketen fors op in automatisering en robotisering. “Daar spelen we met het platform BIM4Production op in”, zegt Henk Jan Nieuwenhuis van BIM4Production. Bedrijven kunnen via het platform hun planning, productie en logistiek vanuit 3D BIM-modellen efficiënt beheren. “Met de Elementen App gaan we weer een stapje verder. Daarmee maken we de data uit het platform zichtbaar en tastbaar voor elk uniek element.”

Bij oplevering van elementen kunnen deze worden voorzien een Wkb-kwaliteitslogboek.

Wet kwaliteitsborging

Onder een element verstaat Nieuwenhuis alles wat uniek gemaakt wordt voor een project en je als het ware kunt ‘vastpakken’. “En dat dan over de volle breedte”, zegt hij. “Gaande van prefab betonelementen, elementen uit staal of aluminium, HSB-elementen tot zelfs stekerbare elektra-elementen of een raamkozijn. In veel gevallen worden deze elementen nog geproduceerd aan de hand van papieren werktekeningen. Het volstaat, maar zorgt in de praktijk nog toch te vaak voor problemen. Tekeningen zijn niet altijd up-to-date of informatie is niet goed leesbaar. Met de Elementen App is dat verleden tijd. Het toont alle informatie en details die je in de fabriek nodig hebt van elk individueel element. En worden vervolgens in productie, bij transport en bij assemblage via kwaliteitsvragen voorzien van een kwaliteitslogboek. Tegelijk is het mogelijk om via de app voor elk uniek element foto’s en notities toe te voegen. Daarmee anticiperen we alvast op de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Want bij oplevering kan deze informatie via het BIM4Production platform worden geëxporteerd als Wkb-kwaliteitslogboek in PDF.”

De Elementen App toont alle informatie en details die je in de fabriek nodig hebt van elk individueel element.

De Elementen App is volgens Nieuwenhuis de eerste stap in een veel grotere droom. “De app is de eerste exponent van een reeks aan producten op ons BIM4Production platform. “De volgende stap is om een flow te creëren in de fabrieken maar ook vooral over fabrieken (productielocaties) heen, waarbij een element wordt ingebouwd als artikel in een ander element. Planningstechnisch is dat een heel volatiel proces dat we gaan structureren en stroomlijnen met een volgende generatie plansysteem op platformniveau”, verklapt Nieuwenhuis alvast. Maar voor nu ligt de focus op de Elementen App die in oktober succesvol is gepresenteerd op de beurs PREFAB in de Brabant Hallen in Den Bosch. “De eerste reacties waren veelbelovend. We nodigen geïnteresseerden dan ook graag uit voor een vrijblijvende kennismaking.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details