Platform over gevels, glas & daken
Goed gebalanceerde productrange voor duurzaam luchtdicht bouwen
Duurzaam Luchtdicht Bouwen. (Beeld: Bostik)

Goed gebalanceerde productrange voor duurzaam luchtdicht bouwen

“Met de juiste producten uit het Duurzaam Luchtdicht Bouwen assortiment van Bostik, kunnen alle naden en kieren in een gebouw eenvoudig en zorgvuldig dichtgezet worden waardoor er geen ongewenste luchtstromen meer zijn,” zegt Nick Haring, Business Developer Fire Protect & Duurzaam Luchtdicht Bouwen bij Bostik.

Bostik biedt met de Zwaluw-range een compact concept voor de gevelbouw.

Bostik is wereldwijd een toonaangevend lijmspecialist voor bouw, industrie en consumenten. “Luchtdicht bouwen is cruciaal om energiezuinig te bouwen,” vervolgt Haring. “Om een goed binnenklimaat te realiseren en een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld ontwikkelen we intelligente en innovatieve lijmoplossingen die functioneel en efficiënt zijn.”

Bewustwording

Haring constateert dat lang niet alle aannemers beseffen hoe belangrijk duurzaam luchtdicht bouwen eigenlijk is. “Door een hogere waarde van isoleren, komt er veel meer dampdiffusieweerstand op de constructieve aansluitingen van een gebouw, zoals kozijnen. Als die aansluitingen niet goed luchtdicht worden afgewerkt, is de kans op vocht groot, kun je schimmel krijgen en kan de isolatie of het kozijn gaan rotten. Om een beeld te geven: een naad van 1mm over een lengte van een meter zorgt voor een liter condens per week! Wanneer je investeert in duurzaam luchtdicht bouwen, voorkom je bouwfouten en bespaar je kosten.” Naast vochtproblemen zijn er nog andere redenen waarom je een huis duurzaam luchtdicht moet bouwen. “In het najaar en de winter kost het veel energie om de koudere lucht die binnenkomt opnieuw te verwarmen. Nu er steeds meer huizen op een warmtepomp draaien, valt het niet mee om de woning dan nog warm en comfortabel te krijgen.”

Met de juiste producten kunnen alle naden en kieren in een gebouw eenvoudig en zorgvuldig dichtgezet worden waardoor er geen ongewenste luchtstromen meer zijn.

Bouwbesluit en Wet Kwaliteitsborging

“Tot vorig jaar konden aannemers voldoen aan het Bouwbesluit met QV10-waarde klasse 2. Sinds januari 2021 is de BENG-normering bijgesteld, waardoor nieuwbouw moet voldoen aan de eisen rondom duurzaam luchtdicht bouwen. Alle constructieve aansluitingen moeten luchtdicht afgedicht worden. En met de komst van de Wet Kwaliteitsborging zijn aannemers zelfs verplicht te zorgen dat het nog tien jaar goed blijft.”

“Luchtdicht bouwen is cruciaal om energiezuinig te bouwen,” zegt Nick Haring, Business Developer Fire Protect & Duurzaam Luchtdicht Bouwen bij Bostik.

Compact concept voor gevelbouw

“Bij Bostik bieden we met onze Zwaluw-range een compact concept voor de gevelbouw. Geen van de producten heeft een primer nodig, dat is hartstikke uniek. De Zwaluw Hybriseal 306 coating is de enige coating die zowel op een natte als droge ondergrond aangebracht kan worden. De Zwaluw Elast-O-Foam is een low expansion foam. Het heeft een hele dichte structuur en is flexibel. Ideaal toepasbaar tussen alle stelkozijnen en daken omdat het voor een technische en geluidswerende brug zorgt en contactgeluid tot wel 63 decibel reduceert. Dan is er nog de zwarte Zwaluw luchtdichte tape. Een luchtdichte, dampopen tape die zowel op spinvliezen als bij bouwconstructieaansluitingen toegepast kan worden, de buitenzijde van het binnenmuurblad. De witte Zwaluw Luchtdicht Tape interieur is bedoeld om de binnenzijde van de kozijnen luchtdicht af te werken. Voordelen: de tape kan op een droge ondergrond en tot wel minus 10 graden Celsius gebruikt worden. Na montage is hier direct overheen te stuken.” Haring benadrukt de simpelheid van het concept: “Met onze producten, die nagenoeg het hele jaar en tijdens alle weersomstandigheden toe te passen zijn, kun je eenvoudig en efficiënt duurzaam luchtdicht bouwen. Dat zorgt voor comfort in een gebouw, het levert een energiebesparing op en doordat het waterdicht is behoud je de constructie. Bovendien maak je een gebouw geluidwerend. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat de producten goed zijn aangebracht. Bostik is veel meer dan een producent en leverancier en ondersteunt in projecten, geeft trainingen en adviseert.” Haring besluit: ”Met minder producten, die op de juiste manier zijn aangebracht, bereik je een beter resultaat.”  

De Zwaluw Elast-O-Foam is een low expansion foam. Door de hele dichte structuur en de flexibiliteit is deze foam ideaal toepasbaar tussen alle stelkozijnen en daken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details