Platform over gevels, glas & daken
Glazen waterval na 30 jaar eindelijk waterdicht
De bestaande constructie van het glasdak was niet watervoerend genoeg en bestond uit verticale en horizontale regels, waar het water achter bleef staan.

Glazen waterval na 30 jaar eindelijk waterdicht

Het kantoorgebouw Willemswerf aan de Boompjes in Rotterdam is in de jaren tachtig gebouwd op smalle strook langs de Nieuwe Maas. Het ontwerp van Wim Quist kenmerkt zich door een diagonale knik in de gevel ‘afgetopt’ met een hellend glazen dak van wel 60 meter lang. Dertig jaar na dato vond de huidige eigenaar het hoog tijd voor een grondige renovatie van het interieur. Aan Kingspan Light + Air de taak om de ‘glazen waterval’ eindelijk van een nieuw (waterdicht) systeem te voorzien.

Bescheiden is Willemswerf allerminst. Het gebouw is bijna 100 meter lang, 90 meter hoog en heeft een unieke vijfde gevel in de vorm van een glasdak. Michel Verwaal, commercieel directeur bij Kingspan Light + Air, is vrijwel zijn hele leven al werkzaam in de glasdaken en glasconstructies, en heeft in de jaren tachtig de calculatie gemaakt voor het hellend glazen dak van Willemswerf. “Helaas hebben we het destijds niet mogen bouwen”, zegt hij. “Het dak heeft overigens veel last gehad van lekkages… Daarom werd de grootscheepse renovatie aangegrepen om het dak waterdicht te maken.”

Kingspan Light + Air is midden in de coronaperiode van maart tot november 2021 bezig geweest met de renovatie van het glasdak.

Drievoudig barrièresysteem

Kingspan Light + Air werd in 2020 door hoofdaannemer JP van Eesteren benaderd om samen met geveladviseur IBS Consultants mee te denken over de renovatie van het hellend dak. “Het dak loopt in een trechtervorm zo’n 60 meter naar beneden, is boven 8 meter breed en beneden slechts 1,5 meter. Tijdens een regenbui stroomt er dus vreselijk veel water over het dak, ook vanuit de gevel”, zo schetst Verwaal de situatie. “De bestaande constructie was niet watervoerend genoeg en bestond uit verticale en horizontale regels, waar het water achter bleef staan. Dat maakte de constructie nogal gevoelig voor lekkages. IBS Consultants heeft toen het voortouw genomen in het bedenken van een alternatieve constructie, het drievoudig barrièresysteem. De eerste barrière wordt gevormd door een extra brede lijst met aan weerszijden een dubbele rubberafdekking op het glas. Het glas is vervolgens rondom structureel afgekit en vormt zo een tweede barrière. Mocht er onverhoopt toch nog water in het systeem komen, wordt het per verdiepingsstrook links en rechts afgevoerd naar de goten, de derde barrière.”

Dankzij een drievoudig barrièresysteem is de ‘glazen waterval’ eindelijk waterdicht.

Speciaal aangepast BA-profielsysteem

Tot zover de theorie. Nu nog ‘even’ tot uitvoering brengen op grote hoogte, pal aan één van de belangrijkste verkeersaders van Rotterdam. “De inzet van een bouwkraan was niet mogelijk”, zegt Verwaal. “We hebben een methode bedacht waarbij we per verdieping een steiger van binnen naar buiten brachten, pas nadat er twee ruiten per verdieping door abseilers werden gedemonteerd. Vervolgens is het bestaande profielsysteem gedeeltelijk gedemonteerd, op details aangepast en voorzien van een speciaal aangepast Brakel BA-profielsysteem met nieuwe zonwerende beglazing. De methodiek is overigens op voorhand uitvoerig getest via een mock-up van op ware grootte.” 

Kingspan Light + Air is midden in de coronaperiode van maart tot november 2021 bezig geweest met de renovatie van het glasdak. “In Nederland mocht je wel doorbouwen, maar niet naar kantoor”, vertelt Verwaal. “Het hele gebouw stond nagenoeg leeg. Dat bracht voor ons wel wat voordelen met zich mee. Zo konden we de 399 ruiten op een relatief eenvoudige manier via de personenlift naar boven transporteren.” 

Dertig jaar na dato heeft Willemswerf een nieuw glasdak voorzien van het unieke drievoudig barrièresysteem. Zelfs Wim Quist, die dit jaar op 91-jarige leeftijd is overleden en nog nauw betrokken was bij de renovatie, heeft het eindresultaat nog kunnen bewonderen. Dergelijke renovatie- en transformatieprojecten zijn bij Kingspan Light + Air overigens aan de orde van de dag. “Er is een duidelijk trend gaande om bestaande glasdaken en -constructies weer naar de hedendaagse eisen te brengen”, merkt Verwaal. “Zo hebben we eerder al het glasdak boven het atrium van het Jan van der Ploeghuis in Rotterdam vervangen en zijn nu bezig met de Van Gendthallen in Amsterdam, goed voor ruim 9.000 m2 aan glasconstructies.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details