Platform over gevels, glas & daken
Glas in geveltoepassingen: het moeten niet altijd ramen zijn

Glas in geveltoepassingen: het moeten niet altijd ramen zijn

In onze hedendaagse architectuur wordt glas gebruikt in raampartijen en vliesgevels, maar ook voor luifels, wanden zonder raamkader, daklichten zonder tussenliggende profielen en als ondoorzichtige gevelbekleding. Architecten zijn op zoek naar transparantie en glastoepassingen met een minimum aan zichtbare draagstructuren, maar vooral naar technische oplossingen om hun vaak wilde ideeën te realiseren. Starconstruct, gespecialiseerd in de ontwikkeling van glasoplossingen voor bedrijfs- en openbare gebouwen, staat architecten, studiebureaus, glasgevelbouwers en glasverwerkers bij met al hun glasprojecten, standaardoplossingen of maatwerk.

mikkeli-finland-starconstruct-kopieren

We ontwikkelden een oplossing om glazen gevelbekleding op een volledige onzichtbare manier te kunnen realiseren, niet met verlijming, maar met een revolutionair systeem met mechanische koppeling.

 

Starconstruct (Oudenaarde) is al meer dan 10 jaar specialist in de ontwikkeling van glasoplossingen voor industriële en openbare gebouwen: standaardoplossingen of maatwerk. Elke klantengroep is verschillend: terwijl voor een glashandel alleen het studiewerk en de levering van het glasbeslag nodig is, wil de gevelbouwer meestal één aanspreekpartner voor het volledige pakket, inclusief glaslevering en glasopleiding. “We bieden klanten een standaardgamma van puntbevestigingen en glasbeslag aan, maar ook maatwerkoplossingen. Daarvoor werken we nauw samen met de ontwerper om een passende draagstructuur te realiseren, die qua vormgeving bij zijn wensen aansluit, maar tegelijk ook aan alle technische vereisten voldoet,” stelt zaakvoerder Joris De Bock. “Elk project start met een interne studieronde. Als we in een vroeg stadium bij het project betrokken worden, gaan we op zoek naar de optimale modulatie van de gevel om de meest economische oplossing te vinden, die past bij de wensen van de klant. Na goedkeuring van de offerte bespreken we de laatste details met de klant. Nadien maken we de projecttekeningen, de stuktekeningen voor de beglazing en de accessoires, de rekennota’s en plannen om montageteams te assisteren. Indien gewenst, bestellen en leveren we ook alle glaspanelen en toebehoren.”

station-gent-sint-pieters-starconstruct-kopieren

Starconstruct werkte ook de technische oplossingen uit voor de glazen elementen in Gent Sint-Pieters:vloeren, perronoverkappingen, borstweringen, windschermen, zitbanken, liften, wachthuisjes, lichtgevendewanden
én de grote achtergevel van het station, inclusief levering en plaatsing van al deze elementen.

 

Referentieprojecten in binnen- en buitenland

Starconstruct heeft een ruim portfolio van referentieprojecten in binnen- en buitenland. Zo werkten ze voor het Ratina Shopping Center in Tampere (Finland) een oplossing uit voor een glasgevel in de inkomhal en een hoger gelegen glasgevel bij het periscoop-restaurant met zicht op het stadscentrum, rekening houdend met de krachtenwerking in de rvs-trekstangen die de gevel boven de hoofdingang moesten ondersteunen. Starconstruct stond in voor design en opmaak van rekennota’s, de samenstelling van het montagedraaiboek en het leveren van alle toebehoren. “We werkten ook de technische oplossingen uit voor de glazen elementen in het station van Gent Sint-Pieters: vloeren, perronoverkappingen, borstweringen, windschermen, maar ook zitbanken, liften, wachthuisjes en zelfs de lichtgevende wanden in de fietsenstallingen. Tot slot ook de grote glazen achtergevel van het station, die al van ver zichtbaar is. “Het is meteen onze grootste showroom,” vult de zaakvoerder aan. “Bij glasconstructiewerken in een functionerend treinstation komt heel veel kijken, waaronder ook de veiligheid van de reizigers. Dit maakte het project nog uitdagender. Momenteel zijn we ook bezig met de glaswerken in het station van Mechelen.”

Glazen gevelbekleding

Volgens Starconstruct is er een duidelijke trend naar glazen gevelbekleding zonder zichtbare kaders en met een minimale draagstructuur. Daarom biedt de firma oplossingen voor glazen wandbekleding met of zonder zichtbare puntbevestigingen. “We ontwikkelden ook een oplossing waarbij we een glazen gevelbekleding op een volledige onzichtbare manier kunnen realiseren, niet met verlijming, maar met een revolutionair systeem met mechanische koppeling. Zo is uitzetting in alle richtingen mogelijk en kunnen individuele panelen eenvoudiger geregeld of vervangen worden,” sluit Joris De Bock af. “Dit systeem werd al toegepast in het Esper ziekenhuis in Mikkeli (Finland) en enkele kantoorgebouwen in Brussel. Vandaag werken we aan twee grote projecten met glazen gevelbekleding, waar we later meer over communiceren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details