Platform over gevels, glas & daken
Gewaardeerde 2D en 3D gevelontwerpsoftware: een winnende combinatie
Project ‘400 Beethovenstraat’: met behulp van ATHENA is deze elementengevel uitgewerkt, waarbij standaard- en projectoplossingen compleet in 3D in ATHENA zijn verwerkt.

Gewaardeerde 2D en 3D gevelontwerpsoftware: een winnende combinatie

Een groot deel van de werkdag van een ontwerper wordt gevuld met 2D-design. Bijvoorbeeld voor het routinematig tekenen van aanzichten, het genereren van doorsneden of het opstellen van gedetailleerde tekeningen. Dat zal voorlopig niet veranderen. Ook niet in de gevelbouw, waar binnen de BIM-kaders tweedimensionale details en aanzichten gewenst zullen blijven. CAD-PLAN, een van ’s werelds meest innovatieve en toonaangevende ondernemingen op CAD-gebied voor de gevelbranche, speelt daar gericht op in. Met puike softwareoplossingen die werkprocessen optimaliseren, de productiviteit verhogen en een beter eindproduct opleveren.

Project ‘Dock in Three’: door het gebruik van ATHENA waren de ingenieurs en ontwerpers in staat om gestandaardiseerde gevelelementen in de tekening in te voegen, snel doorsneden te genereren en structurele verbindingen te maken.

ATHENA, het krachtige kernproduct van CAD-PLAN, heeft zich door de jaren ruimschoots bewezen. Om optimaal te voorzien in de klantbehoefte is het softwarepakket continu doorontwikkeld en gefinetuned. Zeker wat betreft de 2D-ontwerpmodule, een component die het tekenen van onder meer panelen, isolatiemembranen, lasnaden, platen of beglazingsdoorsneden danig vereenvoudigt. “Terwijl overzichtelijke dialoogvensters belangrijke informatie verzamelen en het object met positioneringshulpmiddelen op zijn positie in de tekening wordt geplaatst, regelt ATHENA de rest”, zegt Jochem de Langen namens CAD-PLAN. 

ATHENA en APOLLON vullen elkaar perfect aan in de engineering van een project.

Doorzetting 

Veelzijdigheid is de kracht van het productieverhogende en kostenbesparende ATHENA. Uitgebreide, ingebouwde én uitbreidbare bibliotheken maken het invoegen van objecten in een tekening tot kinderspel. Ongeacht of het gaat om profielsystemen, standaardonderdelen, schroeven of andere hardware. Daarnaast zijn binnen de applicatie diverse internationale standaarden beschikbaar en hebben alle ATHENA-objecten een ARX-karakter. Dat laatste zorgt ervoor dat ze met een simpele dubbelklik bewerkt kunnen worden. Verder worden omschrijvingen van objecten automatisch aangepast wanneer de dimensies ervan veranderen.

Alle in 2D gemaakte tekeningen kunnen met het pakket ook eenvoudig in 3D worden verwerkt. De bibliotheek in ATHENA is namelijk volledig in 3D opgezet en de keuze tussen beide dimensies is met één enkele klik te maken. “De doorzetting van 2D-gegevens naar een 3D-omgeving maakt het voor de ontwerper zeer eenvoudig om via ATHENA BIM-projecten van de juiste informatie te voorzien”, aldus De Langen. 

Meer mogelijkheden

Met APOLLON presenteert CAD-PLAN een compleet nieuw type parametrische 3D CAD- en modelleringssoftware. Het pakket, een aanvulling op de ATHENA CAD-software voor het ontwerpen van ramen en gevels, breidt de ontwerpmogelijkheden in de gevelbouw aanzienlijk uit. APOLLON is gebaseerd op Autodesk Inventor en de door CAD-PLAN ontwikkelde tool voor het ontwerpen van complexe structuren. De software is geschikt voor het ontwerpen van zowel conventionele gevelpanelen als gevels gemaakt van industrieel vervaardigde elementen (elementgevels). Maar APOLLON toont ook zijn potentieel bij het ontwikkelen en construeren van complexe gevels. Ongeacht de vorm. “Hierbij worden 3D-samenstellingen gemaakt op basis van 2D-projectiesjablonen of 3D-modellen die door de architect of BIM-ontwerper zijn aangeleverd. Ze worden aangevuld met door de gebruiker gedefinieerde geometrische relaties en verbindingen met aangrenzende elementen”, licht De Langen toe. “Als de geometrie van een element verandert, veranderen ook alle onderdelen die ermee samenhangen. Door eenvoudig de numerieke invoerwaarden te wijzigen, kunnen elevatiecomponenten bovendien gecontroleerd en op elk gewenst moment geometrisch worden aangepast. Daardoor heb je niet alleen een grotere creatievrijheid rondom het gevelontwerp, het montagegeoriënteerde werken zorgt ook voor meer efficiëntie en besparing bij de planning, productie en installatie.”

Waardering uit de praktijk

Krüger Fassadenplanung (Duitsland)

“ATHENA biedt een veelheid aan dagelijks benodigde functionaliteiten en hulpmiddelen tijdens onze planning. Dat vergemakkelijkt ons werk zeer. Maar ook de interface met LogiKal®, de uitgebreide plaatwerkfunctionaliteiten en de mogelijkheid om 3D-ontwerpen te maken, dragen sterk bij aan een effectieve planning.” 

WIS´NIOWSKI (Polen)

“ATHENA biedt optimale ondersteuning op internationale markten. Zo worden alle ATHENA-objecten automatisch gelabeld en met één muisklik volledig automatisch vertaald in een van de huidige twaalf talen. Dat bespaart veel tijd en ondersteunt de processen in het bedrijf optimaal.”

PKMP Projekt (Polen)

“APOLLON is niet alleen een steun bij het ontwerp van aluminiumschrijnwerk, maar ook een waardevolle hulp rondom het ontwerpen van onconventionele architectonische elementen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details