Platform over gevels, glas & daken
Gevels als kunstwerken

Gevels als kunstwerken

De Amsterdamse Houthavens aan het IJ vormen het decor voor een unieke architectonische drie-eenheid: de PVH Campus. Een samenspel van drie gebouwen aan de Danzigerkade (DK) met elk een geheel eigen architectuur. Het Porcellis gebouw (DK 165) aan de kop van het IJ werd als eerste opgeleverd. Nieuw zijn de gebouwen DK 85 en DK 125 die de PVH Campus completeren. Twee gebouwen met een unieke uitstraling waarbij de gevels tot ware kunstwerken zijn verheven.

Enkele jaren geleden al nam PVH Europe, een modehuis met onder meer de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, zijn intrek in het nieuwe Porcellis gebouw op de kop van de Danzigerkade. Voor het ontwerp van het kantoorgebouw heeft MVSA architects zich laten inspireren door de cruiseschepen en zeiljachten die voorbijvaren over het IJ. “Ook DK 85 en DK 125 hebben een sterk maritiem karakter,” vertelt Nicole Smit van Aluverre Gevelbouw, samen met Aldowa verantwoordelijk voor de gevels van de drie gebouwen. Voor de realisatie van de twee nieuwe gebouwen heeft projectontwikkelaar Heren 2 zich met dezelfde partijen omringd als destijds voor Porcellis. “Het recept voor een succesvol eindresultaat,” benadrukt Smit.

Danzigerkade 125.

 

Golven over het IJ

De vorm van de gevels van gebouw DK 85 refereren aan de golven over het IJ. “Om dat beeld te bewerkstelligen, hebben we gekozen voor een Schüco FWS 50-vliesgevel met vrij smalle raampartijen en verhoogde deklijsten in verschillende afmetingen,” legt Smit uit. “In samenwerking met Schüco hebben we zelfs een nieuw profiel ontwikkeld. Aan elke gevelzijde is geen deklijst hetzelfde uitgevoerd. Voor het kunnen realiseren van de 5.500 m2 grote vliesgevel met afwijkende deklijsten is veel aandacht besteed in de engineeringsfase. Niet alleen technisch was dit een mooie uitdaging maar ook productie, transport en montage moest uiterst nauwkeurig gebeuren om de golfbeweging tot zijn recht te laten komen.” Datzelfde geldt eigenlijk voor de erkers die voorzien zijn van ronde beglazing met als kers op de taart een gebogen ruit van ruim 1.200 kilogram in een radius van 2,90 meter. Smit: “Onze vaste glasleverancier Van Noordenne heeft deze ruit elders in Europa laten maken. Slechts één fabriek in Europa had namelijk de beschikking over een oven van deze grootte.”

De kracht van samenwerken

De erkers en uitbouwen van gebouw DK 85 zijn door Aldowa bekleed met een aluminium beplating. “Het was allemaal maatwerk, uitgewerkt in 3D,” zegt Richard Sliep van Aldowa. “In totaal betrof het alles bij elkaar zo’n 1.545 m2 aan gevelpanelen. Daarnaast hebben we voor zo’n 320 m2 aan aluminium plafonds gerealiseerd zowel bij de hoofdentree als aan de achterzijde. Ook de gevelpanelen aan het auditorium hebben we gerealiseerd (350 m2), evenals de glazen balustrades op de balkons.” Ook Sliep benadrukt dat de optimale samenwerking tussen Aluverre Gevelbouw, Aldowa en aannemer Herenbouw in dit project zijn vruchten heeft afgeworpen. “Alles passend krijgen vanuit het 3D-model vraagt om precisiewerk en betrokkenheid van alle partijen. Doordat we vooraf alle details en toleranties goed met elkaar hebben afgestemd, verliep de montage eigenlijk heel soepel.” 

Smit vult aan: “De mock-up diende niet alleen om de technische details te testen, maar ook om het montageproces te doorlopen.”

Meerkleurige gevelbanden

Bij DK 125 is de uitvoering van het exclusieve ontwerp net zo’n grote uitdaging geweest als bij DK 85. Het maritieme karakter van DK 125 uit zich in een voorgevel die doet denken aan een waterval. “De meerkleurige gevelbanden verlopen met tientallen verschillende radii vloeiend in elkaar over,” schetst Sliep. “Iedere verdieping, iedere kleur is geheel uniek. We hebben voor de voorgevel meer dan 500 verschillende panelen geproduceerd, waarbij een gemiddeld paneel bestaat uit acht componenten die in onze werkplaats aan elkaar gelast zijn. Een arbeidsintensief proces, ook qua afstemming met onze partners.” Smit kan dat beamen en zegt: “De engineeringsafdelingen hebben een knap stukje vakwerk geleverd en de constructie van de gevels en gevelbanden heel gedetailleerd uitgewerkt, waarbij regelmatig afstemming plaatsvond tussen Aldowa en Aluverre Gevelbouw. Een precisieklus. Ook als het gaat om de gebogen profielen van de Schüco FWS 50-vliesgevels en de 77 gebogen ruiten. De architect had een duidelijke visie voor ogen die we gezamenlijk hebben kunnen verwezenlijken.”

Danzigerkade 85.

 

Vertanding

Gebouw DK 125 is iets kleiner van formaat dan DK 85 en telt 2.400 m2 aan vliesgevel, 3.125 m2 aan meerkleurige gevelbanden en 625 m2 aan gevelcassettes. “Aan de voorgevel hangen de gevelbanden aan een staalconstructie waarbij de koudebrug wordt onderbroken. De constructie start met een IPE 300 profiel en loopt verder naar buiten over naar een IPE 160 profiel. De vertanding van de luifel verschilt per kleur en diepte. De hele luifel aan de voorgevel is paneel voor paneel opgebouwd op locatie. Ook weer een arbeidsintensieve klus, maar het eindresultaat is wel heel indrukwekkend,” concludeert Richard Sliep met gepaste trots.

De drie gebouwen – DK 165, DK 85 en DK 125 – zijn met elkaar verbonden door middel van loopbruggen. Bij de nieuwe gebouwen is de loopbrug direct in het werk gemaakt. “Voor de loopbrug die aansluit op DK 165 hebben we een deel van de bestaande gevel gedemonteerd om de vliesgevel van de loopbrug naadloos te kunnen ‘aanhechten’,” zegt Smit. Beide loopbruggen zijn zeer transparant uitgevoerd zodat ze nauwelijks opvallen tussen de gebouwen. Nicole Smit tot besluit: “De nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen en leveranciers, vanaf de ontwerpfase tot aan de oplevering, heeft de PVH Campus tot een succes gemaakt met gevels als ware kunstwerken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details