Platform over gevels, glas & daken
Gevelonderhoud nog altijd ondergeschoven kindje
Door tijdig te beginnen met onderhoud staat een gebouw er veel frisser bij dan wanneer we een inhaalslag moeten maken.

Gevelonderhoud nog altijd ondergeschoven kindje

De VMRG heeft een aantal voorschriften opgesteld om een metalen gevel vanaf nieuwbouw/oplevering structureel te onderhouden, inclusief een gedegen plan met productspecificaties en onderhoudsfrequenties. In de praktijk ligt het volgens Hans van der Griend, directeur van Nestaan Gevelonderhoud, toch iets genuanceerder. “Gevelonderhoud is nog altijd een ondergeschoven kindje.”

Volgens Van der Griend wordt zeker bij nieuwbouw de eerste jaren vooral achterover geleund en niet naar gevelonderhoud omgekeken. “Pas als het voor iedereen zichtbaar wordt en de eerste aftekeningen op de gevel ontstaan, gaat men pas nadenken over gevelreiniging en conservering. Dan is het eigenlijk al te laat en loop je achter de feiten aan. Het leidt tot een kostbare inhaalslag, omdat op zo’n moment sprake is van een  technische achteruitgang van de gevel.”

Impressie resultaat na betonreiniging.

Prestatieafspraken

Nestaan Gevelonderhoud probeert bij gebouweigenaren en vastgoedpartijen het hoofdstuk onderhoud tussen de oren te krijgen. “Door tijdig te beginnen met onderhoud staat een gebouw er veel frisser bij dan wanneer we een inhaalslag moeten maken.” Als landelijk opererend bedrijf helpt Nestaan Gevelonderhoud gebouweigenaren bij het opstellen van meerjarige onderhoudsplannen. “We bekijken een situatie, leggen een en ander vast op foto en adviseren van daaruit wat mogelijk is op het gebied van onderhoud. Je maakt prestatieafspraken met elkaar en zegt op zo’n moment dat het pand op dat niveau moet blijven bestaan. Het komt er op neer dat het aanzien nooit vuiler mag worden dan het beeld op de foto.” De directeur omschrijft het ook als de kracht van zijn bedrijf. “We maken een meerjarenplan zodat werkzaamheden vroegtijdig kunnen plaatsvinden. Daarin wordt toegelicht op welke manier de gevel wordt onderhouden, binnen een haalbaar budget en met een vooraf overeengekomen prestatie.”

Aantoonbare revenuen

Prestatieafspraken of meerjarenplannen geven aantoonbare revenuen op de langere termijn, het is alleen zaak om het de juiste aandacht te geven in een organisatie, vervolgt Van der Griend, die verheugd is met het feit dat de nieuwe generatie inmiddels ook is toegetreden tot het familiebedrijf, zodat de opvolging verzekerd is. “We zullen onze boodschap blijven verkondigen. Op het moment dat een pand er minder fraai bij staat, komt de verhuurbaarheid in het geding. Onze projectadviseurs beoordelen bij werkopnames niet alleen de vraag met betrekking tot reinigen en conserveren, maar ook zaken zoals bouwkundig herstel en kitwerkzaamheden die we zelf kunnen uitvoeren. We maken gebruik van hightech apparatuur om de beoogde reinigingsdoelen te behalen met de inzet van zo min mogelijk chemische middelen. Met ruim 55 medewerkers zijn we landelijk actief in zowel Nederland als België.”

Contrast aluminium voor en na behandeling.

Nestaan Gevelonderhoud bedient op deze manier de complete buitenschil van commercieel vastgoed. Haar opdrachtgevers variëren van pensioenfondsen, financiële instellingen, beheerders en de rijksoverheid die beleggen in commercieel vastgoed zoals kantoren, wooncomplexen, winkelcentra en ziekenhuizen. Van der Griend: “We pleiten voor gestructureerd en preventief gevelonderhoud conform de voorschriften van de VMRG. Voorkomen is immers beter dan genezen en bovendien is een fris gebouw ook beter voor het imago van de gebouwgebruikers. We merken gelukkig dat steeds meer partijen dat gaan inzien en vertrouwen op onze expertise.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details