Op zoek naar een bedrijf met een enorme portefeuille aan oplossingen in gevelisolatie? Dan ben je bij Strikolith aan het juiste adres. De fabrikant en leverancier van gevel-, wand- en plafondafwerkingen begon als één van de eersten op de Nederlandse markt met gevelisolatie en heeft inmiddels een behoorlijk marktaandeel. “We zijn trots op onze producten en de mogelijkheden die we bieden”, zegt Richard Ceelen, salesmanager bij Strikolith.
De gevelisolatiesystemen van Strikolith zorgen niet alleen voor een aangenaam en evenwichtig woon- en werkklimaat, maar vormen ook de basis voor een mooie afwerking. Ceelen: “Doordat Strikolith en Weber Beamix hun krachten hebben gebundeld, kunnen we nu een totaaloplossing bieden. Alle kennis is op een centraal punt in te winnen en onze klanten hebben één aanspreekpunt. We staan naast de klant met raad en daad.” Weber Beamix, grondlegger van droge mortel en toonaangevend in woning- en utiliteitsbouw, is dé producent van metsel- en doorstrijkmortels. “Zij beschikken over alle expertise hoe een baksteenstrip gemetseld, maar ook verlijmd en gevoegd kan worden. Belangrijk in een land als Nederland, dat van oudsher een baksteenland is.”
Ceelen constateert dat architecten, gemeenten en huizenbezitters vaak voor metselwerk kiezen. “En er wordt tegenwoordig veel slanker gebouwd. Of het nu renovatie, transformatie of nieuwbouw betreft. Bij nieuwbouw is onze gevelisolatie met baksteenafwerking 30 tot 35 procent lichter dan een traditionele spouwmuur. Als we kijken naar het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad, zien we dat gevelisolatie het meest toegepaste bouwsysteem in Europa is. Bij het energetisch verbeteren van bestaande woningen is een dikke isolatielaag niet altijd mogelijk, omdat de gevel dan de bouwgrens overschrijdt. Een muur ervoor metselen is fundering technisch niet altijd mogelijk. Ons systeem is licht, makkelijk aan te brengen en te verwerken. Er zijn geen verzwaringseisen voor de huidige constructie, de binnenruimte blijft behouden en er is een enorme keuzevrijheid in afwerkingsmaterialen.”
Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie heeft een architect veel ontwerpvrijheid om iets energetisch op te waarderen. “Met zijn visie en kijk op een nieuw ontwerp én onze expertise en ondersteuning op het gebied van gevelisolatiesystemen, zijn de mogelijkheden ongekend.” Ceelen noemt als voorbeeld het project Kadebuurt in Gouda. “Woningbouwcoöperatie Mozaïek Wonen stelde als één van de ambitieuze uitgangspunten dat de huizen dermate energetisch verbeterd moesten worden, dat ze zouden voldoen aan de randvoorwaarden die gesteld worden voor nieuwbouw. Bovendien moest er iets bedacht worden naar tevredenheid van de bewoners. Architect Menno Neiteler maakte een ontwerp voor de huurwoningen en koos voor een combinatie van prachtig strak stucwerk in een intensieve kleur, gecombineerd met een wat grovere baksteenstrip.” Ceelen tot slot: “Het project is een ultiem voorbeeld waarbij het beste van de twee werelden van Strikolith en Weber Beamix samenkomen.”