Platform over gevels, glas & daken
Gevelisolatie en gevelbekleding ineen

Gevelisolatie en gevelbekleding ineen

Energie besparen en tegelijk een woning een compleet nieuwe look geven? Isofinish maakt het mogelijk. Het concept voor buitengevelisolatie en gevelbekleding ineen, is van origine ontwikkeld voor de renovatiesector, maar leent zich ook uitstekend voor toepassing in nieuwbouwprojecten.

Tekst: Roel van Gils Beeld: Recticel

Isofinish is een ontwikkeling van vier sterke namen in de bouw: Recticel, Borgh, Deceuninck en Eternit. “Het concept gaat uit van een ononderbroken isolatieschil die over de buitengevel wordt aangebracht en wordt afgewerkt met een gevelbekleding in alle soorten en maten,” zegt Benedikt van Roosmalen van Recticel Insulation. “Het concept biedt ontzettend veel vrijheden. Isolatiediktes tot 280 mm en volledige vrijheid in esthetisch afwerkingen tot een gewicht van 72 kilogram
per m2 zijn mogelijk. Ook een variant in leisteen is reeds gerealiseerd. Door de unieke opbouw van het concept en het feit dat de isolatieschil als een winterjas om het gebouw wordt gedrapeerd, is het een fluitje van een cent om te voldoen aan de isolatie-eisen voor BENG of NOM.”

Facafix-gevelschroef

Freek Nijhof van Borgh Projects licht de opbouw van het concept nader toe: “Eerst worden de Powerwall® gevelisolatieplaten van Recticel tegen de buitenmuur aangebracht. Deze ultradunne isolatieplaat op basis van Taufoam® by Recticel kent een uitstekende isolatiewaarde, neemt weinig plaats in en voldoet aan de geldende brandeisen wanneer een juiste gevelbeplating is toegepast. Dankzij het unieke tand-en-groef kliksysteem is de kans op energielekken bijna nihil. Bovendien zijn plaat en bekleding  waterdicht. De isolatieplaten worden aan de (buiten)muur met de Borgh-isolatieplug verankerd. Vervolgens wordt de unieke Borgh Facafix-gevelschroef, aan beide uiteinden voorzien van een spoed in verschillende diameter, toegepast. Aan de ene zijde wordt de gevelschroef door middel van een plug in de muur verankerd aan de andere zijde wordt het zelfdragende houten regelwerk bevestigd en uitgelijnd, zodat
een goede basis voor een mooie strakke gevel ontstaat. De zelfdragende achterconstructie komt niet in contact met de isolatie, waardoor een optimaal geventileerde gevel ontstaat. In één arbeidsgang wordt het houten regelwerk uitgelijnd en verankerd. Dit bespaart zo’n 10 tot 30% montagetijd in vergelijking met conventionele systemen.”

Aubade Zaandam Nieuwbouw Isofinish kopiërenAubade Zaandam Nieuwbouw Isofinish.

Een laag houten regels volstaat, welke zowel horizontaal als verticaal zijn te monteren. De gevelbekleding kan daar direct, zonder extra voorziening, aan worden bevestigd. De hart-op-hartafstand van de stelschroeven wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de gevelbekleding. Afhankelijk van het gebouwtype en de juiste gevelbekleding voldoet het systeem aan de brandeisen uit het Bouwbesluit. Wenst de architect een afwijkende gevelbekleding, dan kan dit op gelijkwaardigheid of met aanvullende test beoordeeld worden. Bij opstart van een nieuw project wordt tevens bouw begeleiding verzorgd, zodat de besparing in montagetijd is gegarandeerd. 

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Recticel
Uitgelichte afbeelding: Weezenhof na Isofinish Renovatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details