Gevelelementen niet zichtbaar aan gevels bevestigen is een wens die architecten steeds vaker bij gevelbouwers neerleggen. Dankzij de toepassing van structural tapes voor verlijming van gevelelementen kan daar steeds vaker aan worden voldaan. “Hoewel in de praktijk echter nog veel hobbels moeten worden overwonnen, is de potentie groot”, is de mening van Roeland Burgers van Sorba, specialist in gevelbouw, interieurbouw en infrastructuur projecten uit Winterswijk.
Producenten van gevelbekleding, zoals Sorba, krijgen dus steeds vaker met deze vraag te maken. Dat betreft zowel dichte, samengestelde gevelelementen als glaspanelen die zonder zichtbare profielen moeten worden bevestigd. Het afgelopen decennium zijn al veel voorbeelden van niet zichtbare gevelelementen gerealiseerd, waaronder een aantal prestigieuze kantoorgebouwen in ons eigen land.
Om verschillende voordelen worden tapes steeds vaker toegepast.
– tapes of foam tapes zijn gemakkelijk en nauwkeurig aan te brengen
– bieden een constante en gelijkmatige kwaliteit over het te verlijmen oppervlakte
– compenseren kleine oneffenheden en tolerantieverschillen
– kunnen door de hoge visco-elasticiteit zowel krimp als uitzetting opvangen
– hebben een snelle aanvangshechting, wat een tijdsbesparing en ruimtebesparing in het productieproces oplevert
– bieden door de snelle verwerking een besparing op arbeidskosten
– met tapes verlijmde elementen hoeven niet eerst uit te harden
– kunnen zonder dure tools en pistolen worden aangebracht
– zijn milieuvriendelijk door het ontbreken van siliconen (VOC waarde 0)
Tapes vormen om die redenen een goed alternatief voor mechanische bevestigingssystemen en vloeibare lijmen. Tapes worden daarom naast verlijming van panelen voor gevelelementen ook met succes toegepast in montage van interieurelementen, elektronica, automotive, bus-, caravan- en jachtbouw, solarbranche en reclame- en signindustrie.
Roeland Burgers van Sorba, die al in 2006 een eerste project met niet zichtbare verlijming van glaselementen realiseerde door tapes toe te passen, heeft inmiddels ruime ervaring met verlijming van gevelelementen. “Spraakmakende voorbeelden zijn de gevels van de kantoorgebouwen van Kuijpers in Helmond en Pharos in Hoofddorp, waarin energieopwekkende gevelelementen zijn verwerkt. De energieopwekkende panelen, ontwikkeld door Studio Solarix, hebben wij in huis op een onderconstructie van geanodiseerd aluminium verlijmd en voorzien een eindlaag van Alpolic kleurpanelen.
Voor de samenstelling hebben we de UPPER BOND Acrylaat tapes van REFORAC toegepast. De complete gevelelementen zijn vervolgens mechanisch aan de draagconstructie van de gevel bevestigd. Daarmee kon zowel worden voldaan aan de wens van de architect om een niet zichtbare gevelaanzicht te realiseren, als aan de duurzaamheidswensen van de opdrachtgever”.
Bij toepassing van verlijming van niet zichtbare gevelelementen heeft Burgers in de praktijk nog wat hobbels te overwinnen. “Bouw- en woningtoezicht verlangen garanties op de levensduur, uiteenlopend van 25 tot 50 jaar. Door de jonge leeftijd van deze innovatieve bevestigingsmethode kunnen we daar nog niet aan voldoen. Een versnelde verouderingstest wordt in veel gevallen niet geaccepteerd, wij monitoren daarom de veroudering en leggen dat vast”.
Verlijming van de verschillende panelen kan uitsluitend onder geconditioneerde omstandigheden (lage luchtvochtigheid en 100% ontvet) plaatsvinden, omdat er buitenshuis teveel factoren zijn die verwerking negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast is het een uitdaging om luchtinsluitingen te voorkomen. “Ten opzichte van lijmen, waarbij sprake is van vermenging van 2 componenten, hebben tapes een gelijke kleefkracht over het te verlijmen oppervlakte. Hoewel door de dikte van de acrylaat schuimtape geringe diktes goed kunnen worden opgevangen, zit daar wel een grens aan. Bij de verlijming van de glazen gevelpanelen voor het kortgeleden opgeleverde Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, eiste de gemeente een extra zekerheid en is er een tweede draagweg toegepast waardoor er een zekerheid van 200% is. Vanwege de verschillende toleranties in het glas en het aluminiumframe was het verlijmen van het glas en aluminiumframe alleen mogelijk met structurele lijm en kon een tape niet toegepast worden.
Aan het kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp, zijn energieopwekkende gevelelementen toegepast die zijn verlijmd met REFORAC UPPER BOND tapes. De ambitie van de projectontwikkelaar was de gezondste werkcommunity van Europa te maken. Het huidige laagbouwgedeelte van het kantoorpand van Pharos in Hoofddorp uit 2004 onderging daarvoor een grondige renovatie waarbij gezondheid, duurzaamheid en innovatie voorop stonden. Daarbij zijn zowel energieopwekkende gevelelementen, als slimme ramen en veel groen toegepast. Voor de energieopwekkende gevelelementen, die zijn eveneens door Sorba geproduceerd, zijn Solar panelen op kleur met REFORAC Bonding tapes verlijmd op Alpolic cassettes. Totaal zijn 450m2 solar design energieopwekkende gevelelementen op het gebouw aangebracht. De energieopwekkende gevelelementen zijn ontwikkeld door Studio Solarix.