Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding boeit een ruim publiek

Gevelbekleding boeit een ruim publiek

Op 5 februari organiseerde de Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) haar eerste thema-avond van het nieuwe jaar. Meer dan 130 deelnemers zorgden voor een goed gevulde zaal in het Elewijt Center. De grote belangstelling voor het onderwerp ‘Gevelbekleding’ is niet zo verwonderlijk. Facadegevels kennen de afgelopen vijftien jaar een groeiend succes. Niet alleen in industriële, commerciële en kantoorgebouwen, maar hun toepassing zit ook in de residentiële woningbouw in de lift. Bovendien vergt de plaatsing van facadegevels grondige kennis en deskundigheid. Want soms loopt het fout

FAC Gevelbekleding boeit een ruim publiek

Een houten achterstructuur is niet geschikt voor een facadegevel.

Ir. Otto Kettlitz van ‘Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies’ gaf onder het motto ‘Leren van anderen bespaart een hoop geld’ toelichting bij de verschillende oorzaken van fouten bij gevelbekleding. Het Nederlandse ingenieursbureau heeft heel wat ervaring terzake. Zo wordt het jaarlijks meer dan 200 keer ingeschakeld voor onderzoek naar klachten en schades.

De kiem van een geslaagd gevelbekledingsproject wordt in de ontwerpfase gelegd. Architecten, opdrachtgevers en plaatsers moeten van bij het begin de juiste vragen stellen en hun beslissingen en keuzes afstemmen op de antwoorden. Technische eisen en duurzaamheidsaspecten moeten in ieder geval steeds boven de esthetische wensen worden geplaatst, zo benadrukte Ir. Kettlitz. Schuine, ongelijke lijnen in het gevelvlak; gebrekkig uitgevoerde hoekaanslutingen; kleurverschillen en onaangepaste materiaalkeuzes verklaren dikwijls waarom een facadegevel na plaatsing niet aan de (esthetische) verwachtingen beantwoordt. Hoe voorkomt men deze problemen?

FAC Gevelbekleding boeit een ruim publiek

Goede communicatie over de materiaalkeuze voorkomt ontgoocheling inzake esthetiek.

In eerste instantie door de technische haalbaarheid van het ontwerp vooraf grondig af te toetsen. Indrukwekkende ontwerpen op het plan blijken op de werf soms onrealistisch en heel moeilijk uitvoerbaar.

De voortijdige aantasting van materialen vormt de tweede groep van mogelijke schade bij gevelbekleding. Water en vocht zijn hier de grote boosdoeners. Water dat op horizontale vlakken blijft liggen, verstoort de patinavorming en veroorzaakt corrosie. Staand en ingedroogd vocht waarbij achterblijvend vuil niet wordt weggespoeld, creëert de meest ongunstige omstandigheden. Om dergelijke problemen te vermijden is niet alleen de kwaliteit, maar ook de nabewerking van het materiaal van belang. Hoe vlakker en gladder een oppervlak, hoe minder vuilaanhechting en kans op corrosie. Bij een gevelbekledingsproject is het cruciaal om de impact van de plaatsingsomgeving grondig te onderzoeken.

FAC Gevelbekleding boeit een ruim publiek

Een derde groep van problemen houdt verband met constructieve aspecten en loskomende elementen. Zo wordt algemeen aangenomen dat het gebruik van hout niet geschikt is als onderstructuur voor een facadegevel. Schroeven kunnen roesten, beschadigen de duurzaamheidslaag van het hout en doen het rotten, waardoor gevelpanelen uiteindelijk kunnen loskomen. De spreker rondde zijn uiteenzetting af met een aantal adviezen om lekkages (de vierde groep van problemen) te vermijden: geen enkelvoudige dichtingen; gepotdekselde en overlappende aansluitingen en afplakken van aansluitingen.

Na de presentatie van Ir. Kettlitz maakte het publiek kennis met de activiteiten van Limeparts-Drooghmans en Lomax, met uiteenzettingen van Koen Vandersmissen, Sven Drooghmans en Marc Simons. Tijdens de daaropvolgende praktijkmarkt konden de deelnemers terecht bij drie FAC partners (Hilti, Tesa en Limeparts-Drooghmans) voor meer tekst en uitleg over hun producten en expertise. De talrijke opkomst op de thema-avond illustreert duidelijk de nood aan gedeelde kennis en ervaring over gevelbekleding. Daar wil FAC zich, onder meer via opleidingen en cursussen, verder voor inzetten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details