Platform over gevels, glas & daken
Gevelbehoud: helemaal zo gek nog niet
Fyx Stability Solutions heeft in Nederland vooral naam gemaakt met het gevelbehoud van het voormalige gevangeniscomplex De Noordsingel in Rotterdam getransformeerd tot Tuin van Noord.

Gevelbehoud: helemaal zo gek nog niet

De gebouwde omgeving staat voor een enorme verduurzamingsopgave. Fyx Stability Solutions introduceert een nieuwe denkwijze op de Nederlandse markt als het gaat om verduurzamingsoperaties. Met het modulaire gevelschoringssysteem kan het volledig achterliggende gebouw worden gesloopt en naar huidige maatstaven worden herbouwd mét behoud van de authentieke gevel. In veel gevallen is het zelfs economisch interessanter.

De ‘zwevende’ gevel uit de 18e eeuw van een monumentaal gebouw in Gent heeft veel indruk gemaakt. Niet alleen de bebouwing erachter, maar zelfs de complete fundering werd weggebroken om een nieuwe parkeergarage eronder te maken.

Enige tijd geleden heeft het moederbedrijf beslist om zowel de activiteiten van Stabil, gespecialiseerd in gevelstutwerken, als die van V-systems, specialist in bouwputschoringen, te combineren en onder één naam verder te gaan: Fyx Stability Solutions. Het bedrijf heeft in Nederland vooral naam gemaakt met het gevelbehoud van het voormalige gevangeniscomplex De Noordsingel in Rotterdam, dat is getransformeerd naar wooncomplex Tuin van Noord. Beelden van de losgekoppelde en gestabiliseerde gevel gingen heel het land door. “De ‘zwevende’ gevel uit de 18e eeuw van een monumentaal gebouw in Gent maakte zowaar nog meer indruk”, zegt Koen Verleysen van Fyx. “Niet alleen de bebouwing erachter, maar zelfs de complete fundering werd weggebroken om een nieuwe parkeergarage eronder te maken.”

Momenteel zijn de oranje schoren van Fyx onder meer te zien op project Oranjekade in Helmond, waar de historische gevel van de oude linnenfabriek voor toekomstige generaties blijft behouden.

Oranje schoren

Gevelbehoud is een actueel thema, merkt ook Sikko Doornbos, verantwoordelijk voor Fyx Stability Solutions in Nederland. “Gebouwen moeten nu eenmaal worden verduurzaamd, maar vaak wil men het kenmerkende straatbeeld handhaven. Veel gebouwen hebben een bepaalde geschiedenis of emotionele waarde voor een stad of gemeente. Het is niet altijd een authentieke of monumentale gevel die we met ons gevelstutsysteem voor sloop behoeden.” De kracht van Fyx zit hem in het feit dat ze het volledige ontwerp, de montage, verhuur en demontage voor rekening nemen, inclusief de engineering. “De constructeur hoeft in principe enkel de controle te doen en de aannemer heeft op zijn beurt geen omkijken naar het behoud van de gevel”, zegt Verleysen. Als de gevel eenmaal is verankerd met de kenmerkende oranje schoren van het Fyx-systeem, kan het achterliggende gebouw volledig worden gesloopt. 

Op een transformatieproject midden in het centrum van Rotterdam zorgen de oranje schoren voor het behoud van een beeldbepalende gevel.

Tot 30 meter hoogte

Het modulaire gevelstutsysteem is toepasbaar op elke gevel tot een hoogte van 30 meter en is in de lengte eindeloos uit te breiden. “Zo lang de voorraad strekt”, lacht Doornbos. “We beschikken overigens over een enorme voorraad en kunnen menig project in de ‘steigers’ zetten. Behalve om cultuurhistorische redenen, zijn de kosten om een gevel in stand te houden veel kleiner dan om een nieuwe gevel te maken. In die zin speelt ook de economische factor een rol. Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in bouwputschoringen. Hetzelfde wat we met het gevelbehoud bovengronds doen, doen we ook ondergronds in bouwputten, zodat de bouwput en belendingen in stand blijven. In diverse projecten combineren we beide expertises, waarbij eerst de gevel wordt geschoord en vervolgens ook de bouwput met onze modulaire structuren, al dan niet in meerdere lagen boven elkaar.”

Momenteel zijn de oranje schoren van Fyx onder meer te zien op project Oranjekade in Helmond, waar de historische gevel van de oude linnenfabriek voor toekomstige generaties blijft behouden, op een transformatieproject midden in het centrum van Rotterdam en in een bouwput in Essen. “Ook op GEVEL 2022 presenteren we ons modulaire concept. We hopen net als op de vorige beurs in 2020 weer veel contacten op te doen en met elkaar in gesprek te gaan over de vele mogelijkheden van gevelbehoud. Alvast tot ziens op de beurs”, zegt Doornbos tot besluit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details