Platform over gevels, glas & daken
Gevel 2020 is Modern Utopia

Gevel 2020 is Modern Utopia

Onze maatschappij verandert in een rap tempo. De gebouwde omgeving moet daar een reflectie van zijn. Door oude en nieuwe gewoonten, tradities, kennis en ideeën te verenigen is het mogelijk om steden leefbaar te houden. GEVEL 2020 speelt in op die nieuwe samenleving. Van 28 tot en met 30 januari staat Rotterdam AHOY in het teken van technische en creatieve innovaties en de verbeelding: Modern Utopia! Iedere dag geven toonaangevende ambassadeurs inhoud aan dit thema door de bezoekers mee te nemen naar hun stad van de toekomst.

“Iedere opgave in de gebouwde omgeving heeft direct effect op de gevel”, vertellen de adviseurs van GEVEL 2020, Marco Romano en Caroline Kruit . “Zeker nu de structuur van de stad verandert – en complexe opgaven vragen om geraffineerde oplossingen – moeten we een nieuwe architectonische identiteit creëren.”

Op de vloer van GEVEL 2020 komt Modern Utopia tot uiting in de plattegrond die als een lemniscaat is uitgelegd en symbool staat voor de beweging van de stad. Het verbeeldt de oneindigheid, de verbinding en het vereeuwigen. Hier wordt de innovatieve kracht van leveranciers versterkt met de creativiteit van architecten.

Wat is Modern Utopia?
In het theater nemen drie architectenbureaus de bezoekers ieder een dag mee naar hun Modern Utopia. Gijs Rikken en Herman Gaarman van MVRDV doen dagelijks research naar de stad van de toekomst. De projecten van MVRDV zijn ruimtelijk en experimenteel en bieden radicale oplossingen voor grootschalige stedelijke problemen. Binnen het bureau wordt gestudeerd op concepten zoals het flexibele Barbapapahuis. MVRDV is ambassadeur voor GEVEL op dinsdag 28 januari 2020.

Joost Heijnis van cepezed vraagt aandacht voor de tegenstellingen. ‘Bewegen we mee met de stad of creëren we gebouwen met eeuwigheidswaarde? Maken we gevels zo transparant mogelijk of dwingt nieuwe regelgeving dichte facades af?’ Door de kennis, vaardigheid en no nonsense-mentaliteit van cepezed beloven het interessante sessies te worden op de woensdag.

Heren 5 is het eigenzinnige architectenbureau dat de laatste dag van GEVEL 2020 inhoud geeft. Het bureau kreeg landelijke bekendheid door het Fundahuis. Maar Jan Klomp en Merijn de Jong zijn ook de verbinders van disciplines. Zij richten hun aandacht op innovatieve technieken en processen én tonen tijdens GEVEL 2020 hoe je ook met traditionele materialen nieuwe architectuur kunt maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details