Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Geluiddempende muurroosters creëren geluidsluwe gevel bij woontoren State

De vraag naar nieuwbouw in grote steden neemt explosief toe en de beperkte beschikbare open ruimte neemt af.

State—Amsterdam—DucoWall-Acoustic-10

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

15 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bijgevolg moeten steeds meer projecten wijken naar geluidgevoelige locaties. Locaties die vanwege de optredende geluidbelastingen zich minder goed lenen voor het 24-uurs gebruik van een woning. Zo ook bij de woontoren State in Amsterdam. Buro Bouwfysica, ZZDP Architecten en Duco Ventilation & Sun Control sloegen de handen in elkaar. Samen zochten ze naar een realiseerbare oplossing om op deze locatie toch comfortabel te wonen. Door middel van een zogeheten stille zijde, ook wel geluidluwe gevel genoemd, kan aan de eisen voldaan worden.

Uniek aan woontoren State is dat de geluidluwe
gevel gevormd wordt door een deel van de gevel
dat afgeschermd is.

Geluidluwe gevel

“Uniek aan woontoren State is dat de geluidluwe gevel gevormd wordt door een deel van de gevel dat afgeschermd is,” vertelt Jan Hardlooper, adviseur akoestiek bij Buro Bouwfysica. “In het voortraject van de vergunningsaanvraag was dit nog een uitzondering op de hoofdregel. Die regel stelt dat de gehele zijde van een woning geluidluw moet zijn. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam haar beleid, mede vanwege de uitvoeringspraktijk bij projecten als State, zodanig gewijzigd dat een stille zijde kan worden gerealiseerd door een deel van de gevel af te schermen. Op één voorwaarde: in dat deel van de gevel moet een te openen deel zitten dat voldoende capaciteit heeft om de ruimte daarachter te spuien volgens de eisen van het Bouwbesluit. Het gebruik van geluiddempende muurroosters komt hierbij op de voorgrond.”

Akoestische muurroosters kregen de grote voorkeur boven traditionele oplossingen zoals afgeschermde balkons of gebouwgebonden geluidsschermen.

Vergelijkende studie

De roosters moeten niet alleen een hoge geluidwering hebben, maar ook een hoge luchtdoorlaat. “Spuien zonder in te boeten op akoestisch comfort dus,” vult Edwin Pelkman aan, projectadviseur bij Duco. “Een geluidluwe buitenruimte was niet verplicht, een geluidluwe gevel was dat wel. Omdat een dove gevel niet vereist is, konden verschillende alternatieven met elkaar worden vergeleken.” Adam Smit en Joris Deur van ZZDP Architecten vullen aan: “Akoestische muurroosters kregen de grote voorkeur boven traditionele oplossingen zoals afgeschermde balkons of gebouwgebonden geluidsschermen.”

Geluiddempend inbouw muurrooster

“De keuze voor het rooster ging uit naar Duco Acoustic Panel,” gaat Hardlooper verder. “De ruimten achter de roosters moeten via het rooster kunnen worden gespuid (3 l/s.m2 vloeroppervlak). De vereiste geluidreductie van het rooster dient minimaal 13 dB voor het railverkeerslawaai spectrum te bedragen.” De 131 Duco Acoustic Panel 300 roosters hebben door hun zware uitvoering een hoge dempingswaarde van maar liefst 17dB. “We zijn uitermate tevreden over het resultaat. Nadien werden akoestische tests uitgevoerd op de geluidwering van de gevel, met geopende en gesloten deur achter het rooster. Het meetresultaat stemt overeen met onze berekeningen. De benodigde geluidsreducties zijn gerealiseerd én de bewoners kunnen spuien en ventileren zonder hoge geluidniveaus,” besluit een tevreden Hardlooper.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details