Platform over gevels, glas & daken
Gelakte metalen buitenschil voor B9
Het project Pontkade B9 omvat 208 appartementen verdeeld over een 3-tal hoofdvolumes.

Gelakte metalen buitenschil voor B9

Rakon Bouwprofiel is al 50 jaar een begrip in de metaalbouwsector. Het familiebedrijf profileert zich met name de laatste jaren meer en meer als totaaloplosser voor de metalen gevel. Zo heeft Rakon Bouwprofiel de complete metalen buitenschil voorzien van het prestigieuze B9-project op het NSDM-terrein in Amsterdam Noord en staat het volgende project op ‘de verlaten scheepswerf’ ook alweer (digitaal) in de steigers. 

Het project Pontkade B9 omvat 208 appartementen verdeeld over een 3-tal hoofdvolumes. De appartementen variëren van stadswoningen op de begane grond en appartementen met privé-balkon of dakterras tot een aantal penthouses op de laagbouw en de toren. De opvallende buitenschil is te danken aan voorgelakte aluminium gevelcassettes in een specifieke kleurstelling en structuur. “Met metaal is bijna alles mogelijk, zowel op technisch als esthetisch vlak”, zegt Jeroen van Riet, directeur van Rakon Bouwprofiel. Panelen en zetwerk worden bij Rakon tegenwoordig op klantwens gevormd, volledig in eigen beheer. “Wij gaan verder waar anderen stoppen.”

40 jaar garantie op kleur

In opdracht van bouwcombinatie Pontkade V.O.F. heeft Rakon Bouwprofiel het ontwerp van de architect vertaald naar een maakbare oplossing. “Aanvankelijk was het idee van de architect om de metalen cassettes te voorzien van een poedercoating, maar dat gaf beperkingen in levensduur en verkleuring. Wij hebben vervolgens een alternatief geadviseerd in de vorm van een voorgelakte plaat van Euramax. Het materiaal verkleurt veel minder en heeft een veel langere levensduur; er kan een fabrieksgarantie tot wel 40 jaar op worden verleend.” Speciaal voor dit project werd een unieke kleur en structuur bepaald die vervolgens door Euramax op coils aan Rakon is aangeleverd. “Na goedkeuring van de mock-up zijn we de gevelcassettes gaan produceren in onze werkplaats. In totaal betrof het zo’n 2.500 m2 aan panelen. Voor een klein familiebedrijf als het onze, best een flinke klus. Maar dankzij een fijn en hecht team hebben we dat goed kunnen managen.”

Bekroning

Ook de montage op locatie heeft Rakon Bouwprofiel op zich genomen. “De gevelcassettes zijn vanaf de steiger gemonteerd van boven naar beneden en opgehangen via een achterconstructie tegen het betonnen binnenblad. Daarbij hebben we ook de isolatie voor rekening genomen. De gevels zijn inmiddels gereed, momenteel leggen we nog de laatste hand aan de luifelconstructie.” Van Riet prijst de samenwerking met de bouwcombinatie op dit project. “Het is allemaal heel soepel verlopen, bijna verbazingwekkend zo goed. Er is geen onvertogen woord gevallen. En dat is best bijzonder voor zo’n groot project.” Dat is vermoedelijk ook door de opdrachtgever zo ervaren, want Rakon is alweer ingeschakeld voor het volgende project op de NSDM-werf. “Over een paar weken starten we met de metalen gevel van B10, een project dat qua omvang voor ons bijna vier keer zo groot is als B9. Ook die uitdaging gaan we graag aan. Een mooie bekroning op ons 50-jarig jubileum.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details