NedZink
01:19
05-10-2018

Gekleurd Titaanzink siert Olympisch treinstation

Een gebogen NedZink dak in een warme, rode tint siert het stationsgebouw van de hogesnelheidslijn tussen Wonju en Gangneung in Zuid-Korea. Het stationsgebouw in PyeongChang werd eind 2017 geopend en heeft een groot deel van de sporters en bezoekers aan de Olympische Winterspelen verwerkt.

Ter voorbereiding op het grote sportevenement zijn niet alleen nieuwe stadions gebouwd, maar werd ook de infrastructuur in de regio sterk verbeterd. De aanleg van onder meer een 120 kilometer lange, dubbele spoorlijn tussen Wonju en Gangneung vormt een van de hoogtepunten met als ware eyecatcher het unieke stationsgebouw in PyeongChang. Het ontwerp van het Koreaanse Suh-Han Architects & Engineers Inc. kenmerkt zich door afgeronde, gebogen vormen die typerend zijn voor deze regio, uitgevoerd in een combinatie van metaal, glas en natuursteen.

Nedzink

NedZink NUANCE Red
Voor het gebogen dak heeft de architect zijn keuze laten vallen op NUANCE Red uit het NedZink Titaanzink productportfolio. De 3.800 m2 aan zinken dakbedekking is op geen enkele manier dominant en opzichtig aanwezig, dankzij de exclusieve, discrete en warme uitstraling van de rode tint. Naast de kleur rood omvat het NedZink NUANCE-assortiment ook de kleuren blauw en groen in zowel plaatmateriaal als op coil. Overige kleuren kunnen op aanvraag per project geproduceerd worden.
NedzinkPyeongChang is een eyecatcher rijker. Voor de gebruiker van de spoorlijn misschien maar één station om in en uit te stappen, maar voor de experts uit de constructiemetaalindustrie uiterst bijzonder met een gebogen dakvorm in gekleurd Titaanzink, een constructie die niet in de schoolboeken te vinden is.

Op coil
NedZink heeft het NUANCE Red-materiaal op grote coils geleverd via zijn Aziatische agent JK Tech GMN aan dak- en gevelspecialist HeungSung Engineering & Construction Co. Ltd in Seoul. Vervolgens zijn hiervan op de bouwplaats met een rolvormer licht gebogen felsbanen geprofileerd in een breedte van 450 millimeter en met een lengte van 25 meter. De felsbanen werden met een kraan op het dak gehesen en met klangen bevestigd op de trapeziumvormige en dampdichte onderconstructie. Het boeiboord is eveneens uitgevoerd in NUANCE Red, waarbij de volledige breedte van de coil werd benut. Het NedZink-materiaal is gemonteerd tegen een speciaal gevormde bekisting en volgt de rondingen van het dak. Door deze specifieke opbouw worden de doosvormige goten voor hemelwaterafvoer aan het zicht onttrokken.


Projectinformatie

Locatie PyeongChang
Project Treinstation
Materiaal NedZink NUANCE Red
Architect Suh-Han Architects & Engineers Inc. (Korea)
Aannemer HeungSung Engineering & Construction Co. Ltd (Korea)

Bron: Nedzink

Lees meer over: Gangneung , NedZink , PyeongChang , Wonju , Zuid-Korea

Gevelbouw partners

CE keurmerk Alara-Lukagro Efectis