Platform over gevels, glas & daken
Geen boekhoudkundige trucjes, maar werkelijke impact!
Janneke Verkerk-Evers (Beeld: Paul Cartigny)

Geen boekhoudkundige trucjes, maar werkelijke impact!

Met een stevige basis in de bouwfysica ben ik zo’n twee jaar geleden begonnen om mij te verdiepen in de uitdagingen en kansen voor Scheldebouw op het gebied van duurzaamheid. Leidend in deze zoektocht is de vraag, hoe we de werkelijke milieu-impact van ons bedrijf kunnen verbeteren zonder dat het een “boekhoudkundig trucje” wordt of vooral goed is voor de beeldvorming. Dit vergt een grondige aanpak die tijd nodig heeft, zeker bij een product waarvoor het niet “makkelijk scoren” is.

We zijn gestart met het uitvoeren van een Levens Cyclus Analyse (LCA) van onze gevels om een beeld te krijgen waar het zwaartepunt van onze milieu-impact ligt. Inmiddels hebben we het volledige toetsingstraject doorlopen en is de berekening goedgekeurd. Dit is een primeur in onze branche voor een volledig op maat ontworpen vliesgevel. Het officiële document zal binnenkort beschikbaar zijn op Eco Platform (https://www.eco-platform.org/epd-data.html).

Het belangrijkste is echter niet het eindresultaat, een gecertificeerd document, want dit legt “alleen maar” de huidige stand van zaken vast. De kunst is om de opgedane kennis in te zetten als ontwerp- en adviesinstrument, zodat we onze klanten een beter inzicht kunnen geven waar de echte winst te behalen is. Door het complete plaatje te presenteren, hopen we tunnelvisie te voorkomen in een wereld waarin toch vooral degene met het beste marketing-verhaal gehoord wordt.

Ik geloof namelijk dat het daar een beetje aan schort. De wereld van de duurzaamheid staat bol van de certificaten, labels en checklists om complexe materie behapbaar te maken. Maar voor je het weet, ben je alleen maar bezig om op papier en met cijfertjes te laten zien hoe goed je het doet. Zo komt er weinig terecht van het in gang zetten van werkelijke verbeteringen.

Circulariteit spant de kroon, wat mij betreft, met hoogdravende analyses, ingewikkelde definities en moeilijke termen. Als we eens beginnen met:

• Niet meer kopen dan nodig
• Geen spullen weggooien die nog goed zijn
• Meer aandacht voor reparatie

Dan kom je al een heel eind, zowel thuis als bij het maken van gevels. Want ik geloof niet dat we het gaan redden, als we ons blind staren op alleen technische oplossingen voor het beter scheiden en recyclen van materialen…

Ik zie het als mijn missie bij Scheldebouw om te zorgen dat we niet alleen kunnen analyseren en berekenen wat onze milieu-impact is, maar er ook echt iets aan doen!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details