Platform over gevels, glas & daken
Zonwering

Geef oververhitting geen kans

De thermometer zoekt de laatste zomers steeds recordhoogtes op. De hitte is hoe langer hoe meer een probleem waarmee we ernstig rekening moeten houden.

IBM hoofdkantoor Nederland (Wout Ellerman, 1976), Amsterdam, dec
Umisol® lanceert met Pleolit® een gamma raamfolies die uiterst transparant zijn en tegelijkertijd de ingestraalde warmte blokkeren.

Tekst | Umisol®

Beeld | Umisol®

17 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De meeste (kantoor)gebouwen zijn vandaag niet klaar voor deze hittegolven. Bij gebouwen met airconditioning zijn de capaciteiten er niet op berekend voor langere periodes en bij gebouwen die niet beschikken over airconditioning ontstaat een ondragelijk binnenklimaat.

Was isolatie lange tijd de belangrijkste bekommernis van de bouwsector, dan is het vandaag de oververhitting van gebouwen die voor de grootste frustraties zorgt. In kantoorgebouwen moet er soms negen tot tien maanden per jaar gekoeld worden – een aanzienlijke kostenpost, en een ongewenste druk op het milieu. Om oververhitting tegen te gaan, hoeven glaspartijen nochtans niet noodzakelijk vervangen of afgeschermd te worden. Met passieve koeling door middel van performante, quasi onzichtbare zonwerende folies weet Umisol het probleem snel en eenvoudig de kop in te drukken.

De hoge isolatiegraad en het grote aandeel van glas in de hedendaagse architectuur, in combinatie met de klimaatsverandering, zorgen ervoor dat het in heel wat gebouwen vandaag te warm wordt. Niet alleen tijdens de zomerpieken, maar bijna het hele jaar door. “De eerste klachten horen we doorgaans in maart,” zegt Katrien Michiels, manager bij Umisol, “soms al in februari. Dan besef je wel hoe groot het probleem is. Bedrijven hebben aan die oververhitting heel wat te verliezen. De kosten voor koeling lopen snel op, en door een gebrekkig thermisch comfort zal ook personeel minder presteren. De CO2-uitstoot liegt er evenmin om. Wie wil evolueren naar een efficiënt en CO2-neutraal gebouw, zoals Europa vooropstelt, moet ingrijpen.”

Dankzij hun revolutionaire en gepatenteerde sputtertechnologie is Umisol® er in geslaagd een folie te ontwikkelen die niet alleen de warmte maximaal weert en uiterst transparant is, maar bovendien de schadelijke UV-stralen tegenhoudt.

Raamfolie tegen serre-effect 

Umisol® lanceert met Pleolit® een gamma raamfolies die uiterst transparant zijn en tegelijkertijd de ingestraalde warmte blokkeren. Deze baanbrekende technologie komt geen moment te vroeg. Dankzij hun revolutionaire en gepatenteerde sputtertechnologie is het bedrijf er in geslaagd een folie te ontwikkelen die niet alleen de warmte maximaal weert en uiterst transparant is, maar bovendien de schadelijke UV-stralen tegenhoudt, wat helpt het risico op huidkanker te verminderen. Niet onbelangrijk is ook het feit dat de technologie toelaat folies te produceren met een zeer lage absorptiegraad, zodat deze zowel aan de buiten- als binnenkant kan worden aangebracht, zonder risico op thermische breuk.

Kantoren en gebouwen die bij hoge temperaturen niet extra moeten worden gekoeld zonder in te boeten aan thermisch comfort: iedereen wint erbij. En niet in het minst het klimaat: minder airconditioning betekent een lagere energiefactuur én een lagere CO2-emissie.

Het is een vorm van passieve koeling waarin steeds meer bedrijven een oplossing zien voor de klimaatuitdaging. Zo werden het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam en het Europees Parlement in Brussel uitgerust met de innovatieve raamfolie, en ook recent liet ook IBM in zijn vestiging in Amsterdam 4.160m² aan Umisol verkoelende folies plaatsen.

De Umisol® raamfolies worden geproduceerd bij zusterbedrijf Group MAM in België.

Eenvoudig energielabel halen

Bij het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam werd een besparing van maar liefst 132.000 euro op jaarbasis gerealiseerd. “We richten onze pijlen volop op de Europese markt. Zo moeten in Nederland tegen 2023 alle kantoren minstens een energielabel C halen en bijna de helft voldoet op dit moment nog niet aan die vereiste. Onze glasoptimalisatie past perfect in het plaatje, voornamelijk omdat onze producten ook ISSO-gecertificeerd zijn,” zegt Katrien Michiels. 

Made in Europe

De Umisol® raamfolies worden geproduceerd bij zusterbedrijf Group MAM in België. Vanwege van de vele toepassingen en het grote marktpotentieel besloot Umisol/Group MAM om de productie van de high-end folies voortaan in eigen beheer te realiseren en een nieuwe productievestiging te bouwen. “Dit project omvatte zowel de inrichting van een productiehal, productie-infrastructuur en -apparatuur en de bijhorende bedrijfsfaciliteiten. Maar het gaat tegelijk over de kennisopbouw en de opleidingen die nodig zijn om het nieuwe productieproces op te volgen, te bedienen en aan te sturen. In totaal spreken we dan over een investering van 6 miljoen euro voor de nieuwe productievestiging. Daarnaast wordt jaarlijks nog 1 miljoen euro extra besteed aan onderzoek en ontwikkeling, waarbij de uitbreiding naar nieuwe toepassingen, zoals folies voor automotive en medische toepassingen, voorop staat,” besluit Katrien Michiels.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details