01:16
24-10-2015

Fraaie façades met geanodiseerd en gekleurd aluminium

Geanodiseerd en gekleurd aluminium geeft gevels een eigenzinnige uitstraling. Alucol is marktleider op het gebied van kleuranodisatie in de Benelux en groeit jaarlijks met 8-10% in omzet. De specialisten uit Neer beheersen verschillende technieken, waaronder interferentiekleuren, elektrolytisch kleuren en dompelkleuren. Dankzij een patent op Bi-colour kleuren kan Alucol in één handeling het ene profielschaaldeel in naturel en het andere schaaldeel in brons of zwart te maken.

“Sinds 1971 anodiseren en kleuren wij aluminium,” zegt sales manager Ramon van Dongen namens Alucol. “Met additionele dienstverlening zoals mechanische of chemische voorbehandeling, zagen, voorraadbeheer, order track & trace, eindverpakken, labelen en transport zijn we een full-service partner. Alucol is verantwoordelijk voor de kleuranodisatie bij gevelbouwprojecten in binnen- en buitenland, zoals de renovatie van twee appartementgebouwen aan de Mullerlaan en de Oortlaan in Veldhoven met geanodiseerde lamellen in vijf verschillende kleuren. Een ander bijzonder project is de façade van L’Orangerie in het Belgische Seraing, die geheel in donker goud is geanodiseerd. De Hoge Raad in Den Haag en The Edge in Amsterdam zijn voorbeelden van grote projecten met gevelbouwelementen in naturel tinten.”

Gepatenteerde techniek
“Bij anodisatie wordt een aluminium-oxidelaag gevormd door het aluminium product in een bad met verdund zwavelzuur onder stroom te zetten,” zegt Van Dongen. “De oxidelaag beschermt tegen corrosie. Alucol kan anodiseren tot een lengte van 22 meter, wat uniek in de wereld is. Voor het inkleuren gebruiken we verschillende technieken. Bij het twee fasen elektrolytisch kleuren worden de geanodiseerde producten in een tinoplossing onder stroom gezet. Het tin slaat vervolgens neer in de poriën van de oxidelaag. Zo maken we bronstinten, zwart en titanium-look. Bij interferentiekleuren wordt eerst een dubbele anodiseerlaag gevormd waarna met het twee fasen elektrolytisch proces wordt gekleurd, wat resulteert in de tinten blauw, blauwgrijs, antraciet, middelgrijs en groen. Bij dompelkleuren dompelen we de geanodiseerde elementen in een vloeistof met metaalzouten die neerslaan in de poriën van de oxidelaag, met champagne- en goudtinten als gevolg. Met Bi-colour kleuren worden in één handeling twee schaaldelen gekleurd van een samengesteld ISO-profiel. Het ene deel naturel en het andere deel in bronstint of zwart. Met deze gepatenteerde techniek hoort het inrollen van profielen van twee verschillende kleuren na anodiseren tot het verleden. Dit resulteert in een lagere kostprijs en kortere levertijd.”

 

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen          Beeld: Alucol

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Alucol , Productinformatie

Gevelbouw partners