Platform over gevels, glas & daken
Fraai schoolgebouw combineert typologie van houten schuur met onderhoudsgemak
Voor Kindcentrum De Paperclip ontwierp De Bruin een langwerpig, J-vormig balkvolume met twee bouwlagen en een zadeldak.

Fraai schoolgebouw combineert typologie van houten schuur met onderhoudsgemak

In Stadshagen, een recent uitbreidingsgebied ten noordwesten van Zwolle, wordt met Breezicht een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Aan de westrand van deze kersverse residentiële ontwikkeling, omringd door groen en water, ligt een terp met twee basisscholen: Kindcentrum De Paperclip en KBS De Boxem. Deze zien er vijf jaar na hun realisatie nog altijd even aantrekkelijk uit. Met dank aan de verticale Cedral sidings op de gevels van De Paperclip, die het langgerekte gebouw de uitstraling van een houten schuur geven, maar dan wel met de duurzaamheid en de waardevolle functionele troeven van vezelcement.

De vezelcementstroken zorgen altijd voor een mooie hedendaagse uitstraling.

Een schoolcomplex van circa 4000 m² ontwerpen dat niet al te kolossaal overkomt, maar toch een eigen identiteit heeft die uitstekend past in het groene, waterrijke landschap: dat was de uitdagende opdracht die De Bruin Architecten destijds kreeg voorgeschoteld. De keuze om het schoolterrein aan te leggen op een terp, een verhoogde zone die bebouwing in een waterrijk landschap mogelijk maakt (vaak in de vorm van een cirkel of een ovaal), had ook consequenties voor de architecturale vormgeving. “We hebben het geheel opgevat als een kleinschalig dorp, geïnspireerd op het beeld van karakteristieke terpen uit het verleden,” legt architect-zaakvoerder Cees de Bruin uit. 

Het hoogwaardig en duurzaam gevelmateriaal wordt geproduceerd uit grondstoffen van natuurlijke oorsprong: cement, water en houtvezels.

Voor Kindcentrum De Paperclip ontwierp De Bruin een langwerpig, J-vormig balkvolume met twee bouwlagen en een zadeldak, naar het typische beeld van een houten schuurwoning. “KBS De Boxem is op haar beurt iets traditioneler van opzet en is ondergebracht in een bakstenen gebouw met een schoorsteen en een klok. Beide entiteiten hebben dus een verschillende aanblik, maar sluiten aan op een gemeenschappelijk binnengebied, dat is ingericht in de stijl van een boerenerf. Een transparant centraal volume met één bouwlaag fungeert als verbindend element.” 

De keuze om het schoolterrein aan te leggen op een terp had ook consequenties voor de architecturale vormgeving.

Grijze Cedral Lap sidings 

Dat dit bijzondere project een architecturaal succesverhaal is, is zeker ook te danken aan de doordachte materiaalkeuze. Vooral de gevelafwerking van Kindcentrum De Paperclip verdient in dit opzicht een speciale vermelding. “We hadden de typologie van een houten schuur voor ogen, inclusief een gevelbekleding met een ‘plankachtige’ uitstraling, maar wilden deze look realiseren met een vormvaster en onderhoudsvriendelijker materiaal dat makkelijk te plaatsen en niet vochtgevoelig was,” zegt De Bruin. “De grijze Cedral Lap sidings met houtnerftextuurafwerking waren precies wat we zochten!” 

Cedral sidings staan garant voor een tijdloze gevel.

De Bruin had eerder al een beroep gedaan op andere vezelcementmaterialen van Cedral bij de realisatie van Traffic Support in Zwolle. “We wisten dat we op een kwalitatief resultaat konden rekenen. We hebben geopteerd voor de alternerende plaatsing om een verticale geleding te creëren. Dat is uitstekend gelukt, me dunkt! En ook de duurzaamheid en de functionaliteit van de Cedral sidings staan buiten kijf, want vijf jaar na datum ziet het gebouw van Kindcentrum De Paperclip er nog altijd piekfijn uit!”

Cedral sidings staan garant voor een tijdloze gevel. Het hoogwaardig en duurzaam gevelmateriaal wordt geproduceerd uit grondstoffen van natuurlijke oorsprong: cement, water en houtvezels. De vezelcementstroken zorgen altijd voor een mooie hedendaagse uitstraling. Dankzij de meerlaagse vezelstructuur hebben de vezelcementstroken de hardheid van steen, maar blijven ze toch eenvoudig verwerkbaar als hout. De gevelstroken zijn verkrijgbaar in een waaier van kleuren met een houtstructuur of in een moderne textuurlook. Cedral sidings zijn extreem vormvast en werken nauwelijks, zodat je het ook in de toekomst niet meer hoeft te schilderen. Af en toe afwassen met een eenvoudig sopje en je gevel is weer als nieuw.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details