Platform over gevels, glas & daken
Fotovoltaïsche lamellen als bescherming tegen de zon – de perfecte symbiose van design en duurzaamheid
De lamellen zijn horizontaal op de assen gemonteerd en kunnen tot 90 graden worden geopend, waardoor een maximale lichtinval mogelijk is.

Fotovoltaïsche lamellen als bescherming tegen de zon – de perfecte symbiose van design en duurzaamheid

De Colt zonwerings- en gevelspecialisten kozen na overleg met EMONS voor het Shadovoltaic-glaslamellensysteem voor hun nieuwe gebouw. Dit systeem combineert de eisen van design en functionaliteit op een uitstekende manier, omdat het de trend volgt om niet alleen het uiterlijk van de gebouwschil te verbeteren, maar ook gebruik te maken van fotovoltaïsche energie om de gevel van het gebouw te gebruiken als een actieve gevel. 

Afhankelijk van de intensiteit en de stand van de zon kunnen de PV-lamellen in de optimale stand worden geplaatst.

Zonwering en energiewinst als perfecte combinatie

Geïntegreerd in de aluminiumconstructie is aan de zuidzijde van het gebouw een 55 m² grote fotovoltaïsche glasgevel gecreëerd. Deze geventileerde dubbele gevel dient als zonwering, geïnstalleerd voor de glazen gebouwschil. De 68 gemotoriseerde PV-modules worden door een door de klant ter beschikking gesteld besturingssysteem bediend en creëren zo een optisch portaal voor de hoofdingang. De PV-modules bestaan uit een 14 mm dikke tweedelige glaslamel (6 mm en 8 mm dik) met geïntegreerde PV-cellen. Per lamel wordt een vermogen tot 63 Wp bereikt. Zo is een totaal geïnstalleerd vermogen van 4.284 Wp mogelijk. De lamellen zijn horizontaal op de assen gemonteerd en kunnen tot 90 graden worden geopend, waardoor een maximale lichtinval mogelijk is. Om het idee van duurzaamheid verder te volgen, is de gehele constructie gemaakt van hoogwaardig en duurzaam gerecycled aluminium.

Het EMONS-kantoorgebouw in Milsbeek is voorzien van een Shadovoltaic-glaslamellensysteem.

Transparant en optimale schaduwwerking

Met het geïnstalleerde systeem voldoet Colt aan een belangrijke eis: de zonwering moet in een optimale verhouding staan tot de doorschijnendheid. Afhankelijk van de intensiteit en de stand van de zon kunnen de PV-lamellen in de optimale stand worden geplaatst om de meest optimale hoeveelheid zonlicht in het gebouw te laten komen met voldoende schaduw. Dit zorgt ervoor dat EMONS-medewerkers altijd in ideale lichtomstandigheden en zonder verblinding kunnen werken. 

Het systeem draagt op verschillende manieren bij aan het behoud van de hulpbronnen. Enerzijds vermindert het de oververhitting van het gebouw in de zomer en daarmee de behoefte aan airconditioning. Aan de andere kant draagt de gevel er in de winter toe bij dat het gebouw niet zo snel afkoelt door de lamellen ’s nachts te sluiten. En tot slot wekken de PV-modules elektriciteit op, die in het geval van EMONS weer aan het net wordt terug geleverd. Dit alles gebeurt met het oog op het esthetische aspect van het gebouwontwerp. 

Met het geïnstalleerde systeem voldoet Colt aan een belangrijke eis: de zonwering moet in een optimale verhouding staan tot de doorschijnendheid.

Zonwering – meer dan fotovoltaïsche energie

Colt is als specialist in zonwering en architectonisch uitgekiende oplossingen voor de gebouwschil sinds het begin van de jaren negentig betrokken bij de fotovoltaïsche sector. Uitgebreide technische expertise in zowel materiaalbehandeling als installatie zijn de kenmerken van Colt-projecten. Maar niet alleen zonweringssystemen met fotovoltaïsche panelen maken deel uit van Colt’s portfolio. Schuif-, hef- en klapluiken maken ook deel uit van de dienstverlening en worden individueel ontworpen en geïnstalleerd volgens de eisen van de klant. Colt ziet zichzelf als een partner van architecten en planners, die geïntegreerde oplossingen biedt. Beginnend met brainstormen en ontwerpen, via realisatie, installatie, onderhoud en reparatie, is Colt een one-stop-shop voor de gehele projectcyclus. De beschikbare materialen zijn net zo gevarieerd en divers als de projecten zelf. Om voor elk type gebouw en elke individuele behoefte de juiste oplossing te kunnen vinden, biedt Colt zonwerende- en verblindingsbeschermingssystemen aan uit glaslamellen, metalen lamellen, hout en kunststof in verschillende vormen en kleuren, evenals lamellensystemen met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen. Op deze manier brengt Colt letterlijk systeemvoordelen, ecologie, lagere bedrijfskosten en ontwerp onder één dak. Colt maakt nieuwe gebouwen en renovatieprojecten aangenamer, mooier en zuiniger.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details