Platform over gevels, glas & daken
Fortwachterswoning wint Reynaers Projectprijs

Fortwachterswoning wint Reynaers Projectprijs

Publiek kiest woning en brasserie als winnaar

De meeste stemmen gelden en dus won de Fortwachterswoning in Poederoijen de Reynaers Projectprijs. De Fortwachterswoning, een ontwerp van TM2 Architecten, werd gerealiseerd door aluminiumbouw D’n Boeij. De woning die tevens dienst doet als brasserie, kreeg 28,8 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen.

Een overwinning past uitstekend bij de functie van de Hollandse Waterlinie waarvan ook de oorspronkelijke Fortwachterswoning deel uitmaakte: Het afsluiten en verdedigen van het land tegen de vijand. En die tegenstander wil je dan natuurlijk verslaan. De stemming voor de overwinning van de projectprijs was een nek en nek race met project KJC Heliomare uit Heemskerk van Marlies Rohmer Architects & Urbanists. Beide projecten waar goed voor meer dan de helft van alle stemmen.

De vakjury over de Fortwachterswoning

Ondanks de historische context van de Fortwachterswoning – het pand is gebouwd op de plek en funderingen van een eerder gebouw met dezelfde functie – heeft het een eigentijds karakter met speelse gevel en zorgvuldige details.

Uit het juryrapport:

‘’Parmantig en robuust tegelijk: de Fortwachterswoning met uitbaterij op de begane grond en beheerders-woning daarboven toont een sterk karakter op een bijzondere locatie aan de dijk. Het archetypische ‘huis met puntdak en schoorsteen’ is op speelse manier uitgewerkt. De gevel is bekleed met hout, waarbij de kozijnen de functies in het gebouw lijken te verbinden: een huiselijke sfeer op de begane grond en hoge raampartijen voor de bovenliggende woonruimten. Binnen en buiten worden met elkaar verbonden door de gevelcompositie en materialisering. Het project toont een zorgvuldige detaillering van de overgangen tussen de materialen en de verschillende elementen.’’

Projectprijs

De Fortwachterswoning werd samen met negen andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 21e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de tien genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen. Van de 7020 uitgebrachte stemmen was ruim 28,8 % voor de Fortwachterswoning, gevolgd door KJC Heliomare en Villa Veghel op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel.

Reynaers Nederland

Reynaers Nederland

Bron: Reynaers Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details