Platform over gevels, glas & daken
Fascinerende oplossingen voor gevelopeningen
Bij het Solarlux-kantoor in Nijverdal is een klimaatgevel toegepast die, in combinatie met andere maatregelen zorgt voor een ongekend lage EPC-berekening van 0,44.

Fascinerende oplossingen voor gevelopeningen

Glazen vouwwanden, balkonbeglazing, terrasoverkappingen, serres en dat alles voor zowel zakelijke projecten als particulier.

In zijn rol als consultant voor architecten speelt Jan Jaap Hofstra in op de drie grote uitdagingen die in de markt spelen: de BENG-normering die toch echt met ingang van 1 januari 2021 een feit is, het weren van geluid in binnenstedelijke gebieden én ventilatie in buitenruimtes.

Een klimaatgevel met balkonbeglazing van Solarlux.

Van EPC naar BENG

Vanaf 1 januari 2021 geldt energieprestatienorm BENG als opvolger van de EPC. Voor de bepaling van de energieprestaties van gebouwen wordt de nieuwe rekenmethode NTA 8800 gehanteerd. Hofstra: “Glas, luchtdichtheid en de wering van zonnewarmte spelen een grote rol in de totale consumptie aan energie die nodig is om een gebouw te verwarmen of te koelen, oftewel BENG-1. Daarbij zijn primaire ontwerpbeslissingen bepalend om aan de eisen te voldoen.” Dé reden voor Hofstra om in een vroeg stadium met architecten om tafel te gaan. “Als fabrikant van glazen geveloplossingen weten we dat zonwering duurzaam verenigd moet zijn met het product (bijvoorbeeld zonwerend glas) om het mee te mogen nemen in BENG-berekeningen. Om de reductie te optimaliseren moet zonnewarmtewering geautomatiseerd worden, dus zijn we softwarematig bezig met andere partijen om buitenzonweringssystemen volledig geautomatiseerd te integreren.”

SDL Avalis: het architectuurconcept met platdakconstructie van Solarlux.

Balkonbeglazing

Om het hoofd te bieden aan de andere twee van de eerdergenoemde uitdagingen, ontwikkelde Solarlux de SL Plus, een nieuw type balkonbeglazing, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. In gesloten uitvoering behaalt de beglazing een bijzonder hoge geluiddemping tot 22 dB. “Belangrijk daarbij te vermelden is dat onze balkonbeglazing in gesloten toestand ook aan de ventilatienorm voldoet. Dit komt onder andere door de 3 mm speling tussen de vleugels. Bijzonder interessant voor binnenstedelijke projecten, waar de geluidlast op de gevel soms aanzienlijk is.” De SL Plus wordt toegepast bij met name hoogbouw waarbij de draai/schuifwand op het balkonhek geplaatst wordt. “Voor de bewoners is het een absoluut wooncomfort verhogende oplossing, doordat ze in het voor- en najaar al van hun balkon kunnen genieten. Het is een mooi esthetisch geheel aan de buitenzijde, wat architecten zal aanspreken.”

Modulair concept met een Solarlux-vouwwand op een borstwering.

Modern kubistische aanbouw

Ook heel architectonisch, maar ontwikkeld voor de woningmarkt, is de SDL Avalis. Een architectonisch ‘platdak’-concept (serre) met heel minimalistische kolommen en een superranke dakconstructie. Er wordt een minstens 5- of meervoudig Cross laminated timber (CLT) dakplaat van hout gebruikt, waarbij een overstek tot 1 meter mogelijk is. Als onderbouw kan het minimalistische schuifraam cero of een glazen vouwwand worden toegepast, in combinatie met elementen als draaideuren, kiepramen of transparante hoekbeglazing. Dankzij de dunne belijning kun je mooie transparantie creëren. Slim geëngineerd,” volgens Hofstra, “dat blijkt ook uit de blinde afwatering en slanke detaillering die is toegepast.”

Het is duidelijk: Solarlux is volop in beweging met het oog op de toekomst. “Onze R&D is constant bezig met het ontwikkelen en verbeteren van onze producten. Daarbij wordt alles excessief getest, tot aan de laatste schroef, waarbij we testrapporten kunnen uitgeven die door onafhankelijk instanties zijn opgesteld.” Hofstra besluit: “Solarlux biedt voor elk project een passende oplossing, daar ben ik van overtuigd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details