Platform over gevels, glas & daken
FAC verkent architecturaal Antwerpen per fiets

FAC verkent architecturaal Antwerpen per fiets

De Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) organiseerde op 14 juni traditiegetrouw haar jaarlijkse architecturale uitstap voor leden en partners. Na de vorige succesvolle edities in Parijs, Rotterdam en Luxemburg viel de keuze deze keer op een verkenning van Antwerpen per fiets, met architecturale highlights in wijken zoals het Eilandje, de omgeving van het Centraal Station en het Nieuw Zuid.

FAC heeft de Royal Yacht Club België op Linkeroever uitgekozen als startpunt voor de uitstap. Een schitterende, recent gereno- veerde locatie (o.m. door KA Construct met profielen van Sprangers) die een prachtig zicht biedt op de Antwerpse skyline. Na een versterkende lunch brengt het veer ons naar het Steen aan de overkant van de Schelde, waar we de fietsen oppikken.

KA Construct was als gevelbouwer betrokken bij de realisatie van Toren 4 aan het Kattendijkdok.

 

Onder een schitterende zon beginnen we onze 13 km lange fietstocht. De eerste architecturale blikvanger wacht ons op aan de Westkaai waar tussen 2007 en 2016 één van de grootste stadsontwikkelingsprojecten van Antwerpen werd gerealiseerd. Zes statige woontorens overschouwen het Kattendijkdok. Ze combineren functies zoals wonen, werken, winkelen en recreatie en betekenden een belangrijke stap in de opwaardering van het Eilandje. Het project werd opgevat als drie tweelingverhalen, die tot uiting komen in de vormgeving en het materiaalgebruik van de torenparen. Gerenommeerde architecten tekenden voor de gevelarchitectuur: Diener & Diener (T1 & T2), David Chipperfield (T3 & T4) en Tony Fretton (T5 & T6).

Vanaf het Kattendijkdok werpen we in de verte een blik op het Havenhuis, dat door de bekende Brits-Irakese architecte Zaha Hadid werd ontworpen. Groven+ stond in voor de uitvoering van de complexe glazen bovenbouw die de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen een fonkelende verschijning geeft en verwijst naar Antwerpen als diamantstad.

Het ZNA Cadix ziekenhuis in aanbouw – de grote gevelglaspartijen ogen groen, een kleur die wordt herhaald in de keramische kliktegels.

 

Onze fietsroute leidt ons verder richting de werf van ZNA Cadix, het nieuwe ziekenhuis waar de diensten van ZNA Stuivenberg en ZNA Sint-Erasmus tegen 2022 hun intrek zullen nemen. Werfleider Marc Velleman van gevelconstructeur J. Hermans en Co vergezelt ons op een uitvoerige rondleiding. Het ziekenhuis is een ontwerp van VK Studio en architectenbureau Robbrecht & Daem, die naast het hoogtechnologische en duurzame karakter ook bijzondere aandacht schonken aan de verweving van het gebouw met de omliggende woon-, winkel- en werkfuncties. Zo zal de benedenverdieping van het 19 verdiepingen hoge gebouw een combinatie zijn van winkelstraat en zorgboulevard.

We zetten onze tocht verder langs het Park Spoor Noord en rijden voorbij de Lichttoren, een majestueuze toren met 147 appartementen ontworpen door Bob Van Reeth.

De nieuwe hoofdzetel van De Persgroep is een ontwerp van het architectenbureau Binst Architects.

 

Na een versnapering in het Lindner Hotel steken we het Kievitplein over voor een bezoek aan de werf van de nieuwe hoofdzetel van De Persgroep. Vanaf het najaar zullen ongeveer 1000 mensen hun intrek nemen in dit 46 meter hoge gebouw, dat opvalt door zijn golvende gevels. De redacties en vrijwel alle corporate services van de mediagroep zullen hier hun plek vinden in een open werkomgeving, zo vertelt Mark Vorsselmans van de Vorsselmans Groep, die instond voor de realisatie van de vliesgevels.

Langs de lange Kievitstraat rijden we vervolgens richting het stadspark dat we doorkruisen en langs de vernieuwde Noorderleien. We komen aan bij de site Nieuw Zuid, een stadsontwikkeling gelegen aan de oevers van de Schelde en naast het trendy Zuid. Het architectuur- en stadsontwikkelingsbureau Secchi-Viganò stond in voor het masterplan van het Nieuw Zuid, dat een groene, autoluwe stadsbuurt met winkels, scholen, crèches, andere faciliteiten en een groot centraal park beoogt. Meerdere FAC-leden zijn bij de realisatie van projecten van het Nieuw Zuid betrokken. De voltooiing van alle bouwwerken, die in december 2013 van start gingen, zal minstens 15 jaar in beslag nemen.

Zo’n 30 FAC-leden en partners namen deel aan de uitstap.

 

Na een tweede versnapering op de Grote Markt brengt het veer ons opnieuw naar Linkeroever. Bij een heerlijk diner in het restaurant van de Royal Yacht Club België praten we na over de interessante architecturale ontdekkingen van de namiddag. En nemen we ons voor om er volgend jaar opnieuw bij te zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details