Platform over gevels, glas & daken
FAC-Kwaliteitshandboek bundelt recentste aluminium schrijnwerk richtlijnen

FAC-Kwaliteitshandboek bundelt recentste aluminium schrijnwerk richtlijnen

In januari 2020 rolde de herziene versie van het FAC-Kwaliteitshandboek van de persen. Al voor de vierde keer, sinds 2015, publiceert FAC, de Belgische Federatie van Aluminium Constructeurs, dit 200 bladzijden dikke naslagwerk dat een schat aan actuele informatie, normen en adviezen over de verschillende aspecten van aluminium schrijnwerk en -gevelbouw bundelt.

FAC-voorzitter Mark Vorsselmans was trots om het handboek, in primeur, voor te stellen aan de bezoekers van de Polyclose vakbeurs die op 15, 16 en 17 januari 2020 in Gent plaatsvond. FAC-directeur Ilse Claeys gaf tekst en uitleg over het boek.

Wat is de toegevoegde waarde van het FAC-Kwaliteitshandboek ?

De alu schrijnwerk- en gevelbouwsector is onderhevig aan voortdurende veranderingen op (product)technisch, reglementair en juridisch vlak.  Constructeurs, architecten, aannemers en andere stakeholders in de sector staan voor een zware taak als ze deze zaken continu individueel moeten opvolgen. Met ons handboek bieden wij een oplossing door de meest relevante aspecten aangaande alu schrijnwerk en gevelbouw, op een overzichtelijke manier en in een leesbaar Nederlands, samen te vatten.

Voor het schrijven en/of nakijken van de inhoud kunnen we rekenen op experts uit diverse vakgebieden: profielleveranciers en glasfabrikanten, gespecialiseerde federaties, certificatie-instellingen en opleidingscentra.

Van de eerste drie edities werden meer dan 2.000 gedrukte exemplaren verspreid. Het handboek is intussen een echt naslagwerk geworden voor architecten, constructeurs en toeleveranciers, van in het studiebureau tot op de werf. Het wordt steeds meer in lastenboeken voorgeschreven. Daarnaast dient het regelmatig als referentie wanneer er op een werf of bij een oplevering discussie is over toleranties.

Welke zijn de veranderingen t.o.v. de vorige uitgave?

Iedere heruitgave bevat de recentste normeringen en reglementeringen, maar ook aanvullingen of verduidelijkingen die we toevoegen naar aanleiding van feedback of specifieke vragen van de gebruikers.

Zo werd het hoofdstuk over de Voorwaarden en Garantieregelingen in de huidige uitgave volledig herwerkt door een advocatenbureau. Het is een belangrijk onderwerp met veel subtiliteiten waarvan onze leden – constructeurs zich niet altijd bewust zijn. We hebben overigens aan experts gevraagd om deze juridische aspecten, aan de hand van een paar cases, toe te lichten tijdens een thema-avond die we op 3 maart in Berchem organiseren.

Ook het hoofdstuk over de Functionele Eisen onderging een facelift. Daarin verwerkten we de recente aanpassingen in de norm NBN B 25-002-1 aangaande lucht- en waterdichtheid en bespreken we de nieuwe logica die wordt gehanteerd om de klassen te bepalen.

In overleg met het WTCB herwerkten we eveneens het deel over de brandoverslag in de gevelbouw. Voorts vulden we het deel over inbraakbeveiliging aan met meer Belgische voorbeelden.

Ten slotte bevat het handboek bijkomende werf-gerelateerde richtlijnen die studiebureaus kunnen helpen bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld van de juiste folies en slabben voor een optimale lucht-, damp- en waterdichtheid. 

Het handboek is de basis voor het FAC-keurmerk dat in 2016 werd gelanceerd

Dat klopt. Alle FAC-leden engageren zich om zich te houden aan de normen en richtlijnen zoals beschreven in het handboek en onderwerpen zich aan een jaarlijkse keuring om het FAC-kwaliteitskeurmerk te (blijven) verdienen. De grijze kaderstukjes in het handboek vormen als het ware de samenvatting van de keuringscriteria. Als er tijdens de keuringen opmerkingen worden genoteerd, dan helpen die ons om bepaalde onderwerpen verder uit te diepen in het handboek of aan bod te laten komen tijdens onze cursussen of thema-sessies.

Wat zijn uw verdere plannen met het handboek?

We willen ons handboek graag bij architecten in het Franstalige landsgedeelte verspreiden om via dit kanaal ook constructeurs in Wallonië en Brussel van de waarde van ons keurmerk te overtuigen. Daarom zullen we tijdens de komende maanden werken aan de Franse versie van het handboek. Dit is opnieuw een mooie uitdaging omdat we enkele hoofdstukken zullen moeten aanpassen om rekening te houden met de specifieke normen en wetgeving in Wallonië en Brussel. Maar ik ben ervan overtuigd dat het de moeite loont met het oog op een bloeiende, hoogwaardige aluminiumbouwsector in België! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details