Platform over gevels, glas & daken
Expert in vezelcement materialen, ook voor de gevel
Bij een woning in Amsterdam zijn de Puro Plus gevelplaten van SVK toegepast.

Expert in vezelcement materialen, ook voor de gevel

Wat begon als een klein familiebedrijf, is uitgegroeid tot internationale speler in de productie van vezelcement. We hebben het over SVK uit Sint-Niklaas (B). Niet alleen de dikte van het materiaal (8mm), maar ook de sterkte van het materiaal én de veelzijdigheid aan toepassingsmogelijkheden in combinatie met esthetiek, brandveiligheid en duurzaamheid, maakt dit product uitermate geschikt als gevelbekleding.

“We bestaan sinds 1905 en zijn al vanaf 1923 bezig met het produceren van vezelcement bouwmaterialen”, vertelt Anouk Crauwels, Marketing Coördinator bij SVK. “Dat begon met leien en golfplaten waarna we meer en meer de focus op gevelproducten hebben gelegd.” 

Na het dubbelpersen wordt de dikte van de gevelplaten nagemeten.

High density

“De jarenlange ervaring en doorontwikkeling van onze producten zorgen ervoor dat we regelmatig nieuwe producten uitbrengen.” Crauwels vertelt dat SVK inmiddels uitblinkt in high density producten. “Al onze materialen zijn dubbelgeperst waardoor de gevelplaten, leien en golfplaten een zeer hoge dichtheid hebben. Hierdoor zijn ze heel stabiel en veel sterker.”

Luchtgedroogde materialen

“Onze Ornimat, Puro Plus en Decoboard gevelplaten zijn bovendien allemaal luchtgedroogde platen”, vervolgt Crauwels. “De platen zijn minstens vier weken aan normale luchtomstandigheden blootgesteld, waardoor ze op een natuurlijke manier uitharden. Na vier weken is er nog sprake van een vochtgehalte van zo’n 12 procent. Wij hanteren daarna nog een extra droging waardoor we tot een vochtgehalte komen tot maximaal 5 procent. De platen ondergaan op deze manier een eerste zetting, wat ten goede komt aan de dimensionele stabiliteit van de plaat. Het risico op vervormen na plaatsing is daardoor nagenoeg nul ten opzichte van platen die niet extra gedroogd werden.”

De vezelcement gevelplaten van SVK worden dubbelgeperst. De platen hebben een zeer hoge dichtheid (high density), waardoor ze heel stabiel en veel sterker zijn.

Duurzaamheid en brandklasse

“Al onze producten worden onderworpen aan duurzaamheidstesten waar alle invloeden van temperatuur, vocht en regen getest worden. Volgens de norm mag je na zo’n test tot maximaal 25 procent sterkteverlies hebben, bij ons is dat nagenoeg nul.” Eerder schreven we ook al over de brandklasse van de gevelplaten, waar SVK voor alle gevelpanelen Brandklasse A2-s1,d0 behaalt. “Wij dragen op deze manier bij aan de duurzaamheid en brandveiligheid van een gebouw”, zegt Crauwels.

Eigen verfbereiding

Om ook een constante topkwaliteit van de verf te kunnen garanderen, verzorgt SVK de verfbereiding volledig in eigen huis en worden er extra testen door een lab verricht. “Al onze verven behoren tot klasse 0. Wat betekent dat onze producten erg goed op vezelcement hechten.” De verfbereiding in eigen huis maakt maatwerk op het gebied van kleur eveneens mogelijk. Daarvoor geldt wel een minimale hoeveelheid in afname.

Met de Puro Plus vezelcement gevelplaat is de natuurlijke uitstraling bereikt die architecten en opdrachtgevers voor ogen hadden.

Veel langer mooi

Naast kwaliteit, duurzaamheid en brandveiligheid, speelt esthetiek natuurlijk een grote rol. En dan hebben we het nog niet eens over de onderhoudsvriendelijkheid van het product. “Het gladde oppervlak zorgt ervoor dat vuil moeilijk kan hechten. Daardoor is reiniging met water of een neutrale allesreiniger heel eenvoudig. Schimmels, bacteriën en insecten kunnen niet overleven in de cementbasis, waardoor er geen rottingsproces kan ontstaan. Onze gecoate leien en golfplaten hebben bovendien een moswerend bestanddeel in de verf die mosvorming afremt.”

Milieuvriendelijke productie

SVK onderneemt -naast de verbetering van haar producten- ook stappen om het productieproces te verbeteren en de ecologische footprint als fabrikant te verkleinen. “Overschotten en schuurstof worden hergebruikt, net als het oppervlaktewater in het productieproces. Verder investeren we in energiezuinige apparaten: van ledverlichting tot aan een nieuwe stookinstallatie. Ook hebben we een nieuwe verfspuitcabine met dubbele filterinstallatie aangeschaft, zodat er niks meer in de omgeving terecht kan komen.”

Tipje van de (cement)sluier

SVK zal op de beurs GEVEL 2022 de vertrouwde Ornimat, Decoboard, Puro Plus en Colormat gevelplaten in verschillende variaties laten zien. “Maar natuurlijk hebben we ook iets nieuws”, zegt Crauwels en licht alvast een tipje van de sluier op. “We hebben een nieuwe variant op de Puro Plus. Vooral interessant voor hen die een constante uitstraling willen behouden. Dus kom vooral langs om dat te bekijken.”

SVK is op GEVEL2022 te zien in Hal 4 standnummer C039.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details