Platform over gevels, glas & daken
Expert in gipspleisters en afbouwsystemen draagt bij aan ecologische herbouw van een school in Loenen

Expert in gipspleisters en afbouwsystemen draagt bij aan ecologische herbouw van een school in Loenen

Een gesprek met Marije Tibbe (Projectadviseur Aquapanel bij Knauf) en Michaël de Vos (Architect bij De Vos Architecten. Hij is tevens medeoprichter en medegebruiker van de school. “In 2017 is de school gedeeltelijk afgebrand en moest helaas twee derde afgebroken worden”, begint De Vos. “Bij het opnieuw opbouwen van de school hebben we heel bewust gekozen voor ecologische herbouw. Dat doe ik als architect altijd al, maar nu dus ook voor ‘mijn eigen’ school.”

Knauf expertise en producten volop ingezet bij de ecologische herbouw van een school in Loenen.

Gezond gebouw

De Vos zet graag gezonde gebouwen neer, met materialen die ‘ademen’. “We hebben de oude fundering grotendeels kunnen hergebruiken. Deze is met schelpen gevuld en afgewerkt met een geïsoleerde zwevende dekvloer. Ook voor de schil van het gebouw werk ik het liefst met zoveel mogelijk damp-open en levensduur verlengend materiaal.” Dé reden dat De Vos voor Knauf koos. “Het hele isolatiepakket is damp-open. De natuurlijke vezel van het isolatiemateriaal neemt het vocht op, waardoor het naar buiten toe kan verdampen. Dit draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat in het gebouw. Ook het sedum dak speelt daarin een rol. Zonder verder andere maatregelen is er een temperatuurverschil van zo’n 6 graden met het oude aangrenzende deel”, weet De Vos.

Michaël de Vos (architect en tevens medeoprichter en mede-gebruiker van de school) heeft zeer bewust de toegepaste materialen gekozen, zoals de houtskeletbouw, leemstuc aan de binnenzijde en het sedumdak.

Zeer bewuste materiaalkeuzes

De basis van de school is opgebouwd uit houtskeletbouw en voor de afwerking aan de binnenzijde is gebruik gemaakt van leemstuc. Voor de buitenzijde is er gekozen voor Aquapanel Cementboard Outdoor van Knauf, en een basismortel weefsellaag met Knauf Aquapanel Exterior Basecoat White. De eindafwerking met de Knauf Conni S sierpleister op siliconen basis in twee kleuren zorgt voor een extra speels effect. De houten kozijnen in de buitengevel hebben een aluminium deklijst. “Ik vind dat mooi”, zegt De Vos, “lekker warm blank hout van binnen dat aanraakbaar is, maar tegelijkertijd een solide regenjas aan de buitenzijde!”

Aquapanel platen met sierpleister eindafwerking

Marije Tibbe van Knauf licht toe waarom ze bij dit project de Aquapanel platen adviseerde. “De vezelcementplaten (met duurzaamheidscertificaat) zijn aan beide zijden voorzien van glasweefsel en zijn bij uitstek geschikt voor buitentoepassingen. Ze kennen een lange levensduur (minimaal 50 jaar). Bovendien zijn ze makkelijk te monteren en voldoen ze aan de Europese Brandklasse A1 (onbrandbaar). Daarnaast zijn ze getest in een houtskeletbouwopstelling met een brandwerendheid van 60 minuten.” Het Aquapanel Cement Board is slechts één van de onderdelen van het complete Knauf Aquapanel systeem. “Door het samen met de bijbehorende Aquapanel schroeven, voegmateriaal en pleisterafwerking toe te passen, ontstaat een beproefd systeem dat in veel projecten zijn waarde en duurzaamheid inmiddels bewezen heeft.” De sierpleister is op kleur gemengd en vervolgens aangebracht. “Zo is de onderlaag van het stucwerk ook op kleur zodat kleine beschadigingen -die nu eenmaal ontstaan in een schoolomgeving- niet direct opvallen.”

Adviserende rol

De architect had al ervaring vanuit eerdere projecten met dit systeem en ook de aannemer was ermee bekend. “Toch hebben we tijdens de bouw nog diverse adviezen gegeven, met name over bepaalde detaillering en dilataties in de gevel”, zegt Tibbe. De Vos: “Het was mijn wens om niet-zichtbaar te dilateren. Dat kon in principe ook omdat er nergens gevellengten langer dan 15 meter zijn bij dit pand, maar er zaten wel wat spannende hoeken in het gebouw waardoor het soms niet anders kon. Daar dacht de firma Knauf, bij monde van Marije Tibbe, erg plezierig en vakkundig in mee. We zijn ondertussen twee jaar verder en ook op de meest kritische stukjes is geen scheurtje te zien!” Tibbe: “De dilataties die wij adviseerden zijn vakkundig weggewerkt en daardoor nauwelijks zichtbaar. Ook de constructie die er onder zit is zo zwaar uitgevoerd en draagt positief bij aan de stevigheid van het gebouw. Het is fijn om samen tot zo’n mooi eindresultaat te komen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details